Львівська письменниця організовує фестиваль у Нью-Йорку

photo1632345518

Із 2 по 3 жовтня у смт Нью-Йорк Донецької області, за кілька кілометрів від лінії фронту, вперше відбудеться Нью-Йоркський літературний фестиваль.

На презентаціях, лекціях та дискусіях зберуться найкращі українські письменники, зокрема Сергій Жадан, Галина Крук, Олена Стяжкіна, Світлана Поваляєва, Катерина Міхаліцина, Олексій Чупа, Ольга Герасим'юк, Галина Вдовиченко, Олена Гусейнова, Тамара Горіха Зерня.

Засновницею фестивалю стала львівська письменниця Вікторія Амеліна. Вона розповідає, що фокусною темою НЛФ стане «Справжні імена. Справжні історії».

« Учасники та відвідувачі заходу разом шукатимуть справжні історії Донеччини — історії європейських переселенців, підприємців, селян, дисидентів, поетів та музикантів. Дитячу програму куруватиме інша відома львівська письменниця Катерина Міхаліцина, а львівська режисерка Ольга Поворозник (раніше Фразе-Фразенко) зніматиме в смт Нью-Йорк фільм про фестиваль», - розповідають організатори.

Зазначимо, що в містечку Нью-Йорк жили в XIX столітті не лише українці, але й зокрема німецькі колоністи. Однак сімдесят років, з 1951 по 2021, воно носило радянську назву Новгородське.

«Сталінський режим колись змінив Нью-Йорк на Донеччині до невпізнання: справжнє ім’я відібрали в 1951-му, історію — ще раніше. Коли ньюйоркців різних національностей, як і більшість українців, депортували, розстрілювали, вбивали голодом або «просто» — хоча, можливо, це і не найпростіше — навчили мовчати та забувати. Справжнє ім'я Нью-Йорк собі вже повернув, тепер — час повертати справжню історію. Чи радше — історії. Бо таке складне минуле та сьогодення, з яким маємо справу повсюди в Україні, можна повернути та осмислити лише в багатоголоссі — в добрій літературі та добрій довірливій розмові», — говорить Вікторія Амеліна.

Крім літературної програми, у рамках фестивалю відбудеться екскурсія містечком та музичні виступи.

Поруч з музикантами з Торецька, Нью-Йорка та Авдіївки, виступатимуть відомий харківський гурт «Лінія Маннергейма» та вінницький проєкт «Очеретяний кіт». Родзинкою фестивалю стане спільний виступ Сергія Жадана та Марка Токара – «Брехт & Джаз: німецька поезія, американська музика, український Нью-Йорк».

Також для старшокласників Нью-Йорка організували конкурс есеїв «У пошуку справжніх історій». Організатори визначать мінімум п'ять переможців, які отримають запрошення в освітню поїздку до Києва та Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: