У Львівській опері відкрили виставку з нагоди ювілею головного художника театру (фото)

Фото з сайту Львівської Національної Опери

Цього тижня Львівська національна опера вшановує ювілей головного художника театру, члена Національної спілки театральних діячів України, народного художника України, Тадея Риндзака, якому 26 вересня виповнилось 80 років.

Тадей Йосипович Риндзак вже понад пів століття працює у театрі, а його пензлю належить оформлення багатьох вистав, які є в актуальному репертуарі. Він створив сценографію до близько 70 вистав для сцени Львівського театру опери та балету, а також театрів Києва та Донецька. Серед них – опери «Чарівна флейта» В. А. Моцарта, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Набукко», «Ріголетто», «Травіата», «Аїда» Дж.Верді, «Тоска», «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні, «Мойсей» М. Скорика, балети «Даремна обережність» П. Гертеля, «Кармен-сюїта» Ж. Бізе-Р. Щедріна, «Лілея» К. Данькевича та інші. Вистави зі сценографією видатного українського митця йшли також за кордоном – в США, Італії, Іспанії, Австрії, Німеччині, Польщі.

Колектив Львівської національної опери присвячує ювілею митця виконання вистав з його сценографією – опери «Тоска» Дж. Пуччіні (24 вересня), одноактних балетів «Кармен-сюїта» Ж. Бізе-Р. Щедріна і «Ніч Вальпургії» Ш. Гуно (25 вересня), опери «Бал-маскарад» Дж. Верді (26 вересня).

«Свого часу я був куратором першої персональної виставки Тадея Йосиповича, яка відбулась на початку 2000-их років у Національному університеті імені Івана Франка. З того часу захоплений його творчістю, за 20 років, мабуть, не пропустив жодної вистави, до оформлення якої він був причетний. Вважаю, що сценограф - це дуже інтелектуальний фах, адже треба бути обізнаним у багатьох галузях. Ці ескізи, які ми зможемо побачити на виставці – ексклюзивні твори мистецтва. Експозиція спонукає частіше відвідувати театр і бачити реальний доробок митця. Його картини дуже реалістичні та символічні. І практично в кожній можна побачити любов до України», – говорить член Національної Спілки театральних діячів України, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету ім. Івана Франка, доцент кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України, художник-декоратор Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької Юрій Ямаш.

Сам Тадей Риндзак висловлює схвильованість з приводу  майбутнього української сценографії: «Скоро техніка може позбавити нас можливості ескізувати твори, щоби згодом показати їх на сцені. Це мистецтво може поступитись технічним засобам та зникнути. Потім про нього лише згадуватимуть…»

Тадей Риндзак

Довідка:

26 вересня 1941 – Тадей Риндзак народився у м. Болехів Івано-Франківської області в багатодітній родині.

До служби в армії впродовж 1960-63 рр., працював столярем у рідному містечку. Захоплювався ковальством.

З лютого 1967 – розпочав роботу в Львівському академічному театрі опери і балету імені Івана Франка (тепер – Львівська національна опера) художником-декоратором, згодом (з 1978) – художником-постановником вистав.

Мав навички виготовлення виробів з дерев’яних та металевих матеріалів у поєднанні з чудовим відчуттям кольору та форми. Ці вміння дозволили Тадею Риндзаку пройти відбір на посаду художника-декоратора, який проводив головний художник театру Олександр Сальман. Надалі формувався як митець під керівництвом відомого театрального живописця, народного художника України Євгена Лисика, з яким пліч-о-пліч працював протягом понад двох десятиліть і здійснив разом із ним постановки опер «Ріхард Зорге» Ю. Мейтуса, «Хованщина» М. Мусоргського, «Джоконда» А. Понк’єллі, «Золотий обруч» Б. Лятошинського (нагороджена Національною премією України імені Т. Шевченка) та ін.

1972 – закінчив вечірнє відділення факультету архітектури Львівського політехнічного інституту.

З 1991 – дотепер – головний художник Львівської національної опери. Оформляв вистави в Маріїнському театрі Санкт-Петербурга («Лоенгрін» Р. Вагнера за ескізами Є.Лисика); Національній опері України (опери «Аїда» Дж. Верді, «Ярослав Мудрий» Г.Майбороди, балет «Лебедине озеро» П. Чайковського), Донецькому національному академічному театрі опери та балету імені А. Солов’яненка (опера «Богдан Хмельницький» К. Данькевича).

2002 – отримав звання «Народний художник України»;

2010 – лауреат Премії імені Ф. Нірода;

2015 – лауреат Премії імені А. Шекери у галузі хореографічного мистетцва;

2021 – нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Анастасія БЕДРІЙ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: