У Львові відкрили виставку молодих художників-склярів (фото)

IMG_6041

22 вересня у галереї ЛНАМ відбулось відкриття виставкового проєкту, присвяченого історії Премії професора Андрія Бокотея.

Конкурс на премію професора Андрія Бокотея – платформа для творчих дебютів молодих художників-склярів, яка створює конкурентне середовище, дає можливість практичної реалізації та сприяє промоцїї якісного культурного продукту в Україні та світі. Діяльність премії розпочато у 2018 році, як щорічний проєкт у рамках 80-річного ювілею всесвітньо відомого скляра. Чи не вперше премія пов'язана з іменем живої людини. Варто зазначити, що цей конкурс не має аналогів в Україні.

Ідея організувати премію народилась не в Україні. Таку ініціативу проявив китайський бізнесмен Ю Яомінь та згодом взяв на себе її фінансування. Більше того, він створив у Китаї Музей сучасного художнього скла площею понад 3000 кв. м. Там розміщені роботи переможців конкурсу. Оскільки карантинні обмеження внесли у життя світу  суттєві корективи, цього року провести конкурс та винагородити учасників допоміг Український культурний фонд.

За 4 роки у конкурсі взяли участь 54 молоді художники (до 35 років), увазі журі було представлено 89 самобутніх авторських композицій. Переможцям попередніх років була предсталена можливість взяти участь у Міжнародних конференціях художнього скла у м. Нінбо та м. Усі (Китай), а призери другого й третього місць отримали грошову винагороду.

Цьогоріч експозиція складалась із двох тематичних блоків та в новому форматі розповіла глядачеві про здобутки молодих склярів: учасників та переможців конкурсу від 2018 до 2021 року. Експозицію доповнив візуально-інформаційний контент, через який можна було побачити закулісся роботи.

Також  на виставці можна було побачити альбом з результатами усіх попередніх премій, каталог 2021 року та спеціальний випуск мистецького часопису «7UA».

«Наш цьогорічний проєкт – це ,скажімо, «виставка про виставку». Він розповідає про всю історію премії Бокотея. Про її учасників, переможців, журі. Від початку створення конкурсу нашою головною метою було підтримати саме українських художників-склярів. Це наше майбутнє, наша перспектива. Цього року нам дуже пощастило, тому що ми отримали підтримку Українського культурного фонду. Це ,безперечно, розв’язує руки та  дозволяє розширити наш проєкт, забезпечити студентів якісним обладнанням. Ця премія є певним орієнтиром, який, можливо, буде стимулювати інші кафедри виходити на подібні формати», – розповідає керівник проєкту, завідувач кафедри художнього скла ЛНАМ, кандидат мистецтвознавства, доцент, член-кореспондент НАМУ Михайло Бокотей.

Цього року у конкурсі взяли участь 19 молодих склярів. Теми конкурсних робіт були дуже різними, зокрема, на тему пандеміїї.

«У нас  на кафедрі єдина в Україні навчальна гутна піч, одна з небагатьох у Європі. Гутна техніка – найпрестижніша та найцінніша для художника-скляра, адже зберігає в собі багатовікові традиції, однак вона й найкоштовніша. Цього року через карантинні обмеження учасники не мали змоги, як щороку, достатньо часу приділити виконанню авторських творів у складних умовах гутної печі. Тож на виставці експоновані скляні твори, виконані способом холодної обробки, термічного формування, комбінування технік і матеріалів. Якість виконання робіт – приємно здивувала»,- доповнює Михайло Бокотей.

Михайло Бокотей.

У 2021 році лауреатами конкурсу стали: Наталія Парщик із роботою «Безголосся» (1 місце), Юлія Галишин та її «Приховані наміри» (2 місце), Богдан Ломоносов із роботою «Сіль» (3 місце).

 

 

Володарка першого місця отримала можливість 5 днів попрацювати біля гутної печі та в майстернях кафедри художнього скла ЛНАМ. Мати у своєму розпорядження гутну піч на три  і два дні, відповідно, отримали володарі 2 і 3 місць. Роботи всіх лауреатів увійшли в колекцію Чженцзянського музею скла у Нінбо (Китай).

«Своєю роботою я хотіла донести те, що причиною твоїх вчинків маєш бути насамперед ти сам. Жити треба для себе, а не для когось. А також про те, що треба вчитись приборкувати власне его. Під час навчання наші викладачі допомогли зрозуміти, що справді є вартісним, прищепити відчуття композиції та смаку. Робота відбувалась у декілька етапів та тривала більше 2 тижнів»,– розповіла  Юлія Галишин.

Юлія зі своєю роботою

«Стати художником було моєю дитячою мрією. Приїжджав в академію, щоб подивитись на робогти сестри і мене це сильно вразило. Вирішив теж вступати на кафедру художнього скла. Гадаю, молодому художнику зараз треба багато працювати, адже на ринку висока конкуренція.Треба горіти своєю справою і робити велику кількість спроб», – говорить лауреат цьогорічної премії Богдан Ломоносов.

Почесні дипломи Національної академії мистецтв переможцям вручив голова журі – Президент Національної академії мистецтв України, народний художник України, професор Андрій Чебикін, який зазначив, що журі дуже прискіпливо розглядало роботи претендентів на перемогу. Також орденом мистецтв 1-го ступеня було нагороджено Андрія Бокотея.

Він висловив захоплення сучасною молоддю, сказав, що з радістю спостерігає за здобутками художників-склярів та закликав їх бути самобутніми.

Андрій Бокотей.

У Львові успішно функціонують єдині в Україні Музей скла та кафедра художнього скла Львівської національної академії мистецтв, на базі яких кожні три роки відбувається масштабний захід – Міжнародний симпозіум гутного скла у Львові, що є найтривалішим у світі мистецьким форумом художників-склярів (відбувається безперервно від 1989 р.). У 2019 року у заході взяли участь понад 50 відомих художників із 26 країн. Також у 2020 році започатковано щорічний освітній проєкт І Міжнародна резиденція «European Glass Education». Усі ці заходи скеровані на збереження, підтримку та популяризацію львівської школи художнього скла як унікального мистецького явища в Україні та за її межами.

Наразі у Музеї скла триває виставка, де представлено твори всіх цьогорічних конкурсантів. Їх можна не тільки оглянути, але й проголосувати за вподобану композицію. Автор творчої роботи, котра назбирає найбільше голосів публіки, отримає приз глядацьких симпатій.

Анастасія БЕДРІЙ

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: