Як поводитись, якщо ви заблукали у лісі: поради рятувальників

паніка

В Україні почався сезон збору грибів –  актуальний спосіб відпочити й розважитись, враховуючі карантинні обмеження. Однак цей відпочинок може погано закінчитись, адже за таким заняттям можна незчутись і заблукати.

Волонтери Пошуково-рятувальної волонтерської асоціації (SARVA) розповідають як уникнути паніки, якщо ви заблукали у лісі.

Волонтери SARVA працюють у Львівській, Київській, Чернігівській та Вінницькій областях, і від початку осені вже виїжджали в різні райони України на пошуки збирачів грибів, ягід і трав 13 разів: шукали 7 жінок і 6 чоловіків. 9 з них знайдено живими, 4 — загинули.

Найбільший ворог для людини, яка загубилася  – паніка. Фізіологічно паніка пов’язана з адреналіном. В момент переляку стається викид цього гормону в кров. Адреналін стимулює м’язи на інтенсивну роботу, виникає бажання бігти. Однак, для людини, що загубилася, пересування лише погіршить ситуацію.

Засоби боротьби з цим станом схожі на методи проживання панічної атаки:

  • Залишайтеся на місці. Як би не хотілося бігти, йти, тікати – стійте на місці.
  • Усвідомте ситуацію. Зрозумійте, що паніка – це природна реакція, яка не принесе користі і що вона скоро завершиться.
  • Дихайте. Адреналін змушує вас дихати часто, щоб наситити кров і через неї – м’язи – киснем. Вам це не потрібно. Тому свідомо контролюйте дихання. Рахуйте до п’яти на кожну дію: вдох, затримку, видох. Повторюйте, допоки дихання не стабілізується.
  • Заземлення. Роздивляйтеся об’єкти навколо вас. Називайте їх подумки або вголос, описуйте їхні властивості. Знайдіть 4 об’єкти, які ви можете побачити, 3 – які можете торкнутися, 2 – які можете понюхати, 1 – який можна спробувати на смак.
  • Рахуйте. Можна зробити перелік об’єктів навколо вас або просто вести відлік у зворотньому напрямку –  від 20 до 0.
  • Понад усе уникайте негативних думок. Адже паніка може підсилитись.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: