Некрополь для 100 тисяч людей: 80-ті роковини трагедії у Бабиному Яру (фото)

KMO_111307_08537_1_t222_200314

Бабин Яр – це некрополь для понад 100 тисяч цивільних громадян та військовополонених.

Бабин Яр – це некрополь для понад 100 тисяч цивільних громадян та військовополонених.

До вісімдесятих роковин трагедії ІА Дивись.info підготувала підбірку історичних фактів про розстріли у Бабиному Яру.

  1. За два дні до першого масового розстрілу на стінах будинків, огорожах і стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами: «Усі євреї міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8:00 на ріг Мельникової і Дегтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний».
  2. До Бабиного Яру рухалася маса людей з різних районів Києва. На місці від натовпу відділяли 30-40 осіб і під конвоєм вели «реєструватися». У людей відбирали всі документи і цінності, потім примушували роздягатися і через проходи в насипі виводили до краю яру, на протилежному боці якого на спеціально обладнаній дерев'яній платформі сидів кулеметник. Під вогонь кулемета поліцаї заганяли палицями розгублених голих людей, не даючи їм схаменутися і зорієнтуватися. Тіла розстріляних скочувалися на дно яру. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами тіл, зверху їх присипали землею.
  3. Чимало євреїв не пішли до Бабиного Яру, переховуючись у знайомих. На початку жовтня окупанти влаштували масовий обхід квартир.Євреїв, яких знаходили, вантажівками доправляли до Бабиного Яру і вбивали.

    Євреї у Бабиному Яру

  4. Перший розстріл у Бабиному Яру відбувся 27 вересня 1941 року, коли було вбито 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова. Вона була безпосередньо біля Яру. Точне місце розстрілу невідомо.
  5. Масові розстріли тривали 5 днів, з 29 вересня до 3 жовтня 1941 року. Потім, протягом двох років окупації, у Бабиному Ярі розстрілювали та ховали інших жертв гітлерівського терору, серед яких були українські націоналісти, роми та радянські військовополонені.

    Військовополонені засипають ділянку Бабиного Яру, де лежать розстріляні євреї (1941 рік) / Фото: Йоганнес Хеле, DR

  6. Ніхто інший ще ніколи не вдавався до практики масових розстрілів мирних громадян.
  7. Провідна роль у розстрілах кінця вересня – початку жовтня 1941 року в Бабиному Яру належить зондеркоманді 4а під орудою штандартенфюрера СС Пауля Блобеля. Цей нацистський підрозділ здійснив також масові вбивства євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новограді-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших містах.
  8.  Точне число жертв залишається невідомим. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі наводилася оцінка – близько 100 тисяч загиблих. Такі дані були у звіті радянської комісії розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.
  9. Наймолодшій жертві було 3 дні, тоді як найстаршій — 103 роки.

    Черга у Бабиному Яру.

  10. Розпачливе ридання, крики поліцаїв, благання про допомогу, прокляття катам і молитви заглушувалися веселими мелодіями вальсів з гучномовців і гуркотом літака, який безперервно літав над яром.
  11. Щоб заощадити набої, солдати іноді забивали маленьких дітей до смерті або залишали їх, щоб вони були розчавлені вагою падаючих тіл.
  12. Від розстрілу вдалося врятуватися лише 29 людям. Врятованими були, переважно, діти. У багатьох своїх інтерв'ю, вже дорослі, вони пригадували, як їх рятували няні, бабусі та батьки ціною власного життя. Протягом багатьох років ці люди приховували власне походження і переховувалися як від нацистів, так і від радянської влади.
  13. Ще до війни у Бабиному Яру закопували тіла українців, які померли в роки Голодомору.
  14. Вже відступаючи з Києва, німці намагалися приховати сліди тяжких злочинів і частково знищили концтабір, розкопали і спалили десятки тисяч тіл у Бабиному Яру.
  15.  У 1941-1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

    Олена Теліга разом з чоловіком.

  16. У 1950 році влада прийняла рішення заповнити Бабин Яр відходами виробництва Петровських цегляних заводів для створення плаского рельєфу та прокладення через яр доріг і влаштування парку. Після перекриття яру земляною дамбою почалося закачування пульпи.Дамба не відповідала нормам безпеки, а пропускна спроможність дренажної системи була недостатньою.

    13 березня 1961 року дамба не витримала навантаження, і селевий потік висотою до 14 метрів пішов на Куренівку. Офіційні джерела повідомляли про загибель 145 людей. За поширеними серед киян легендами, жертв було більше тисячі.

    Куренівська трагедія.

  17. За німецькими документами (звіти каральних підрозділів), у перші два дні масових розстрілів було вбито 33 тисячі євреїв.«На території кладовища у нас (євреїв – ред.) та інших громадян німці забрали речі і цінності та партіями приблизно по 40-50 осіб спрямовували у так званий «коридор» завширшки приблизно 3 метри, утворений німцями, що стояли впритул з обох боків з палицями, кийками та собаками», – пише у знайдених щоденниках.

    Німецькі солдати риються в речах убитих євреїв.

  18. Німецьке командування вибрало як місце масових розстрілів єврейського населення урочище Бабин Яр через його ландшафт — рови та яруги, а також віддаленість від центру міста допомагали нацистам приховувати свої злочини.
  19. Останній розстріл відбувся 4 листопада 1943-го, а за два дні до Києва увійшла Червона армія.
  20. Кат Бабиного Яру Пауль Блобель після війни постав перед Нюрнберзьким трибуналом і був повішений 7 червня 1951 року. Інші учасники злочину — військовий комендант Києва генерал-майор Курт Еберхард і цивільний губернатор (генеральний комісар) міста Гельмут Квітцрау — уникли покарання, померши своєю смертю в післявоєнній Німеччині.

    Пауль Блобель.

  21. Ідея встановити пам’ятник жертвам трагедії у Бабиному Яру з’явилася іще у 1945 році, проте уряд СРСР заборонив це робити, оскільки більша частина загиблих були євреями.Перший пам’ятник відкрили 1976 року. Загалом у Бабиному Яру та поблизу встановили 25 пам’ятників.

    Пам'ятник розстріляним дітям у Бабиному Яру.

  22. З метою вшанування жертв війни і політичних репресій 1 березня 2007 року було створено Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр.У жовтні 2018 року запропонували створити Меморіальний квартал у Бабиному Яру, за основу якого візьмуть приклад Музейного кварталу у Відні.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: