Режим Лукашенка: переслідування незгідних і штучна міграційна криза на кордоні з Польщею

1433

Політичні переслідування учасників протестів, закриття каналів, блокування сайтів, арешти, спроби дестабілізації на польсько-білоруському кордоні.

Все це дедалі більше демонізує особу Олександра Лукашенка в очах Європи та штовхає країну в «обійми» Кремля.

Вбивство айтівця

Вчора в Мінську співробітниками КДБ було вбито 31-річного айтівця Андрія Зельцера.

«28 вересня поточного року співробітниками органів державної безпеки проводилися спеціальні заходи щодо відпрацювання адрес, за якими могли знаходитися особи, причетні до терористичної діяльності. На законні вимоги співробітників правоохоронних органів 31-річний житель Мінська відмовився відкрити двері квартири і заблокувався в ній. З метою подальшого так званого «хайпа» проводив відеозйомку. Після проникнення в квартиру співробітників, чоловік відкрив вогонь з мисливської рушниці в бік правоохоронців. В результаті одному з них заподіяні тілесні ушкодження, від яких він помер у лікарні. З урахуванням характеру застосованого насильства, збройного опору від 31-річного чоловіка, у відповідь вогнем він був ліквідований. Його 40-річна дружина, яка також проводила відеозйомку злочину і сприяла його скоєнню, затримана за підозрою в співучасті вбивства співробітника КДБ», – повідомляється у заяві Слідчого комітету Білорусі.

Убитий – 31-річний айтівець Андрій Зельцер. Працював у компанії EPAM. У нього був син 8-9 років і дружина. Відомо, що чоловік займався фехтуванням, брав участь у марафонах, захоплювався рибальством та мисливством.

На відео, яке поширюють у соцмережах, видно, як силовики вриваються в помешкання. Ролик змонтований із зображень, знятих двома камерами: одна знаходилася позаду силовиків, інша – безпосередньо у квартирі Андрія Зельцера.

Щодо загиблого співробітника КДБ, то білоруські телеграм-канали повідомляють, що це 31-річний Дмитро Федосюк, боєць групи «А» КДБ.

Дмитро Федосюк.

Відреагував на події і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

«Безкарним це не залишиться», – сказав він.

Також Лукашенко доручив розібратися в ситуації «посекундно» і надати допомогу родині загиблого співробітника КДБ

Тим часом заблокували сайт «Комсомольської правди у Білорусі». Учора там був опублікований матеріал, в якому знайома загиблого Андрія Зельцера позитивно про нього відгукнулася. Натомість провладні ЗМІ розкритикували «Комсомолку» за цю публікацію.

На кордоні неспокійно

Надходять новини і з Польщі, де 2 вересня був запроваджений надзвичайний стан на білоруському кордоні і його дія поширюється на 138 міст. А вже сьогодні Рада міністрів звернеться до президента Анджея Дуди, щоби продовжити надзвичайний стан ще на 60 днів.

Тільки вчора, 28 вересня, польські прикордонники зафіксували рекордну кількість спроб нелегально перетнути кордон Польщі з Білорусі – 473, а з початку вересня – близько шести тисяч.

«Люди, які намагаються перетнути наш кордон, жодним чином не знаходяться під загрозою знищення в Білорусі. Вони проживають там легально і фактично запрошені режимом Лукашенка і використовуються ним як зброя та боєприпаси з політичних причин», – сказав міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський.

Зараз польсько-білоруський кордон охороняють близько 4000 офіцерів прикордонної служби, а також приблизно 600 поліцейських, яких щодня підтримують 2,5 тисячі солдатів.

Відреагували на ці події й у Єврокомісії, де офіційно запропонувала призупинити дію спрощення візового режиму для Білорусі.

«Це рішення послідувало після спроб білоруського режиму дестабілізувати ЄС і його держави-члени, сприяючи незаконній міграції в політичних цілях, а також після його рішенням від 28 червня 2021 року зупинити дію угоди про реадмісію між ЄС та Білоруссю», – сказано у повідомленні комісії.

Однак це рішення стосується лише окремих категорій посадовців, пов’язаних із режимом Олександра Лукашенка.

Зачистки і переслідування

У Білорусі у принципі нічого не міняється, навпаки — посилюється режим самопроголошеного президента, вважає голова Білоруського кризового центру Олексій Францкевич.

«Лукашенко готується до референдуму та зміни Конституції. Одне слово, робить усе, аби продовжити термін перебування при владі. Для цього посилюються репресії, зачищається і знищується громадянське суспільство. Щодня відбуваються обшуки, арешти, тобто є кричущі факти, коли люди отримують штрафи навіть за колір волосся. Крім того, закриваються канали, людей переслідують за лайки у соцмережах – тих, хто думає по-іншому», – каже Олексій Францкевич.

І додає, що якщо звернути увагу на формулювання, поширене Слідчим комітетом Білорусі, «перевірка адрес», то стає очевидним, що йдеться про зачистку, яку здійснюють силовики.

«Боюся, що загибель співробітника КДБ розв’яже руки режиму і погіршить ситуацію», – каже голова Білоруського кризового центру.

Водночас він сподівається, що після цих подій посиляться й протестні настрої.

«Якщо міцніше закручувати гайки, це зрештою може зірвати різьбу. Думаю, рано чи пізно це призведе до соціального здвигу. Ті чи інші дії таки підірвуть суспільство», – переконує Олексій Францкевич.

Натомість щодо ситуації на білорусько-польському кордоні керівник центру переконаний, що за цим стоїть Москва.

«Цілком зрозуміло, що це за біженці. Це штучно створена міграційна криза. Я більше ніж впевнений, що за усім стоїть Кремль. Тому що сам Лукашенко і Білорусь не здатні були створити подібну кризу. Те, що роблять поляки — вони роблять правильно. Тому що йдеться про спеціально поставлені задачі із дестабілізації. Тому, на моє переконання, за цим усім стоїть Москва, яка намагається Лукашенка демонізувати в очах Європи і таким чином його зробити більш зговірливим, підштовхуючи до інтеграційних процесів. А далі почати діалог з Європою — мовляв вони несуть загрозу, а ми можемо якось допомогти з вирішенням цих проблем», – резюмував Олексій Францкевич.

P.S.

Сьогодні, 29 вересня, о 19 годині, біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові відбудеться акція пам'яті білоруського Героя Андрія Зельцера.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: