Десятеро людей померло від отруєнь чадним газом з початку року на Львівщині

gaz_chadnyy

Від початку року на Львівщині стались 62 випадки отруєнь чадним газом,  постраждали 153 людини та ще 51 дитина. Летальних випадків було 10, з-поміж яких два дитячі.

Від початку року на Львівщині стались 62 випадки отруєнь чадним газом, постраждали 153 людини та ще 51 дитина. Летальних випадків було 10, з-поміж яких два дитячі.

«Оперативно-чергова служба департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА постійно веде облік випадків отруєння чадним газом населення області. Найбільша кількість отруєнь трапилась саме у Львівському районі – 41 випадок, з яких 4 – лише за вересень», - розповів начальник відділу оперативно-чергової служби департаменту з питань цивільного захисту Віктор Бунь.

Напередодні початку опалювального сезону, під час якого зростає використання обігрівальних та газових приладів, мешканцям нагадують про правила безпеки.

Найбільш поширеними причинами отруєнь фахівці називають порушення умов безпечного користування газовими приладами та пічками, несанкціоноване втручання господарів помешкань в роботу систем газопостачання та конструкцію газових приладів, несправну систему вентиляції.

«Щоб був стабільний процес горіння потрібен постійний доступ кисню. Зараз багато господарів встановлюють у своїх житлах пластикові вікна та двері, які є герметичними і не пропускають повітря. Дуже важливо під час горіння газових приладів відчинити трохи вікно, аби забезпечити вентиляцію приміщення. Це допоможе не накопичити викид чадного газу і тим самим не отруїтися», - розповів головний інженер АТ «Львівгаз» Богдан Гук.

Фахівці нагадують, що чадний газ небезпечний тим, що немає жодних виражених ознак, зокрема запаху, від так про отруєння може свідчити лише погіршення самопочуття - запаморочення, головний біль, пришвидшене серцебиття, почервоніння обличчя, загальна слабкість, нудота, іноді блювота.

«При отруєнні чадним газом кров втрачає здатність насичуватись киснем, в результаті настає метаболічна асфіксія і людина не може дихати. Часто люди непритомніють, а тому не можуть покликати на допомогу. Отож, якщо ви відчули перші симптоми отруєння (головний біль, слабкість, нудота) потрібно викликати швидку, рятувальників та залишити приміщення», - розповів начальник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Щоб вберегтися від отруєння, газовики насамперед рекомендують встановити спеціальні сигналізатори, які повідомляють через звук або світловий сигнал про надлишкову концентрацію в приміщенні чадного, або природного газу. Ці прилади коштують відносно недорого 400-500 грн. і не потребують під’єднання до газових приладів - достатньо лише включити їх у розетку. Також варто укласти договір на технічне обслуговування як систем газопостачання, так і димових вентиляційних каналів. Не можна залишати газові прилади без нагляду, або використовувати не за призначенням. Крім цього, дуже важливо постійно підтримувати вентиляцію житла навіть в зимову пору.

Своєю чергою у ДСНС нагадують, що порушення правил пожежної безпеки під час монтажу нагрівальних приладів та під час експлуатації газового обладнання може призвести до пожежі.

«Люди полюбляють сушити свій одяг на печах, або електричних батареях. Вологість та висока температура призводять до того, що речі починають тліти. Виділяються продукти неповного згорання, які своєю чергою впливають на погане самопочуття. В окремих випадках одяг починає горіти і вогонь перекидається на сусідні предмети. Важливо! Легкозаймисті речі такі, як одяг, меблі, декоративні предмети інтер’єру чи килимки розташовувати на безпечній відстані від обігрівальних предметів – мінімум 1 метр», - розповів головний інспектор відділу пожеж безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Львівській області Микола Винарський.

Відтак, перед початком опалювального сезону потрібно перевірити саме обладнання, його герметичність, відсутність тріщин та перевірити димарі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: