Мінфін перевірить одержувачів соцвиплат

соцвиплати

Мінфін підготувала проєкт наказу про затвердження Методики верифікації державних виплат малозабезпеченим сім’ям.

Інформацію про сім’ї перевірять, щоб вирішити, хто може обійтися без державної допомоги. При цьому буде використовуватися інформація, взята у банків, повідомляє Судово-юридична газета.

Так, згідно з проєктом: «Для здійснення верифікації державних виплат використовується інформація, отримана від суб’єктів надання інформації, в тому числі від банків».

Методика визначає принципи перевірки достовірності інформації для призначення, нарахування та здійснення державних виплат малозабезпеченим сім’ям, а також виявлення невідповідності даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Верифікація достовірності інформації здійснюється шляхом порівняння даних, наданих при призначенні реципієнту державних виплат, які були надані Міністерством соціальної політики та Державним центром зайнятості, та інформації суб’єктів надання інформації (Мін’юсту, МОН, МВС, Державної податкової служби, ЦВК, Держгеокадастру, Пенсійного фонду України, Держмитслужби тощо).

Наприклад, буде зібрано інформацію від Державної податкової служби щодо наявності доходів, від Міністерства внутрішніх справ – щодо зареєстрованих транспортних засобів та їх власників, дійсності документів, що засвідчують особу; від Міністерства освіти – щодо навчання реципієнтів для здобуття вищої освіти і так далі.

Буде проведено перевірку, чи купували такі сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням державної соціальної допомоги земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші «товари довгострокового споживання».

Також перевірять, чи оплачували сім’ї одноразово будь-які послуги на суму, яка на дату покупки, оплати перевищує 50 тис. гривень. Для цього можуть уточнити операції з купівлі згідно з даними банків.

І перевірять наявність у складі сім’ї трьох і більше дітей віком до 18 років.

Методикою також визначено етапи здійснення верифікації державних виплат малозабезпеченим сім’ям.

Зазначимо, що під державними виплатами тут мається на увазі державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на отримання економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: