Через карантин на Львівщині жінки рідше проходять мамографію

hvoroba1

Медики закликають жінок безкоштовно пройти мамографію, щоб перевірити грудну залозу на можливі новоутворення.

Як розповів під час брифінгу заступник директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда, жовтень традиційно присвячується профілактиці раку грудної залози.

«Ця акція має назву «Дні профілактики раку та його раннього виявлення», а також Дні обізнаності про це захворювання. Так відбувається у всіх західних державах, тому що 20 жовтня – Всесвітній день раку грудної залози. Щороку в нашому центрі перебуває в середньому 930 хворих з таким захворюванням. У 2020 році - хворих було 730. Тобто кількість виявлених випадків зменшилась на 25%. Це не означає, що хворих стало менше, це означає, що вони є недовиявленими. На жаль, менше людей звернулось на 1-2 стадії, а занедбаність зросла на 25%, а порівняно з 2019 роком  - майже на 3%. Це пов’язано з коронавірусом і карантином. Пацієнти забули про усі захворювання: онкологічні, неврологічні, кардіологічні тощо і, нажаль, про ризик патології грудної залози. Через пандемію відбулося зменшення кількості людей, які пройшли скринінг раку грудної залози. Тому цей місяць ми присвячуємо тому, щоб  привернути до цього увагу. Ми запрошуємо жінок на скринінг. Це безкоштовно», – пояснив Олег Дуда.

Він нагадав, що на Львівщині функціонує сім скринінгових центрів, не рахуючи приватних.

«Група незалежних вчених із 16 країн світу ще у 2015 році констатувала, що скринінг є дуже ефективним засобом для раннього виявлення раку у жінок віком 50-69 років. Львівщина має унікальні можливості скринінгу раку грудної залози і раку шийки матки, завдяки впровадженю спільного проекту із Світовим банком, програми Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій. Наші скринінгові центри мають дуже якісну апаратуру. Вона нічим не відрізняються від апаратури, яка є у Німеччині, чи будь-якій європейській країні. Це не боляче і не травматично треба просто прийти і обстежилися. З тисячі обстежених ми знаходимо 6 маленьких пухлин, які ми навіть не вважаємо онкоголією і які легко лікуються», - пояснив Олег Дуда.

Він додав, що скерування на скринінг або одразу на мамографію  можна отримати у сімейного лікаря.

«Можна самому прийти у скринінговий центр, але найкраще звертатися за консультацією до мамолога, який підкаже, коли краще робити звичайне УЗД, коли рекомендована мамографія.  До мамолога можна потрапити також за скеруванням сімейного лікаря», - говорить він.

Довідка

Мамографія є одним із найбільш інформативних і доступних способів діагностики. Це рентгенівський знімок грудей, який дозволяє лікарям побачити новоутворення у молочних залозах на ранніх стадіях і оперативно приступити до лікування. Мамографію рекомендують робити раз на два роки жінкам віком 40-50 років, а жінкам віком 50+ – щороку. Жінкам, яким немає сорока, для скринінгу зазвичай роблять УЗД молочних залоз.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: