Нескінченна історія-2, або Коли і хто будуватиме сміттєпереробний завод у Львові

original-066fc84feb43f5bf7fa2588d8a4b6542

У вересні нинішнього року Державна інспекція архітектури та містобудування України таки видала дозвіл на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові, який, згідно з обіцянками міського голови, мав би вже функціонувати приблизно два роки.

Щоби розібратися у ситуації, ІА Дивись.info скерувала в ЛКП «Зелене місто» інформаційний запит. А тепер по порядку.

Трохи історії

Після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли загинули троє рятувальників, які брали участь у ліквідації пожежі, та еколог комунального підприємства «Збиранка», Львів зіштовхнувся із серйозною сміттєвою проблемою. Місто залишилося без полігону ТПВ, а інші сміттєзвалища області відмовлялися приймати львівський непотріб.

Потроху місто опинилося у сміттєвому полоні. Невдовзі з різних куточків України почали надходити новини про виявлене «львівське сміття», відкриватися кримінальні провадження тощо. Зрештою тодішній голова ЛОДА Олег Синютка, взявши на себе роль «миротворця» та «рятівника», посприяв підписанню так званого сміттєвого меморандуму в квітні 2017 року. А у липні того ж року Львівська міськрада підписала з ЄБРР угоду на 30 мільйонів євро, з яких грантових 10 мільйонів євро були для рекультивації, а 20 мільйонів євро – кредит під мінімальні відсотки для побудови заводу.

У вересні міський голова Андрій Садовий під час брифінгу повідомив: «Наразі банк йде дуже швидкими темпами. Відсоток буде дуже мінімальний для Львова, враховуючи нашу добру співпрацю. Думаю, вкінці року ми повинні почати роботи і за 2 роки збудувати завод – це така наступна етапність».

Подібні обіцянки звучали раз у раз: у грудні 2017-го, у серпні 2019-го, знову у грудні 2019-го, двічі – 2020-го… І ось у жовтні 2020 року стає відомо, що переможцем міжнародного тендеру став нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis, який збудував кілька подібних заводів у Європі, зокрема у Великобританії, Італії та Литві.

У березні 2021 тодішній керівник ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко в ефірі zaxid.net заявив, що будівництво сміттєпереробного заводу можна розпочинати вже у квітні. Зрозуміло, що будувати ніхто так і не розпочав, а у вересні стало відомо, що будівництво здійснюватиме польська компанія Control Process S.A, а не нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis, як про це заявляли раніше. Змінився і керівник ЛКП «Зелене місто»: на початку серпня Святослава Євтушенка на цій посаді замінив Тарас Калужний.

Цілком офіційно

Отже, в офіційній відповіді на інформаційний запит ІА Дивись.info в ЛКП «Зелене місто» підтвердили, що будуватиме завод польська компанія Control Process S.A.

Щодо причин змін підрядника у комунальному підприємстві повідомили: «Даний проєкт реалізується за кредитні кошти, надані Європейським банком реконструкцїі та розвитку (надалі – ЄБРР) та грантовими коштами, у зв’язку з чим всі тендерні процедури стосовно вибору підрядників, здійснюються за правилами ЄБРР та виключно за погодженням з ЄБРР. Так за результати тендерних процедур, беручи до уваги погодження та зауваження надані ЄБРР, виконавцем робіт з будівництва механіко-біологічного комплексу з переробки твердих побутових відходів у Львові визначено польську компанію CONTROL PROCESS Ѕ.А. (Контрол Процес С.А.)».

Щодо старту будівництва, то в ЛКП «Зелене місто» повідомили, що воно розпочнеться після отримання всіх необхідних дозволів, оскільки, у відповідності до ст. 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», сміттєпереробний завод за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (CC3) наслідками a6o підлягають оцінці впливу на довкілля.

З 35 мільйонів євро (25 мільйонів – кредитні кошти і 10 мільйонів – грантові) станом на 1 вересня вже використано 7482225 євро кредитних коштів, з них 1335208 – на закупівлю та роботу станції очистки фільтратів за системою зворотного осмосу та 6147017 – на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Щодо грантових коштів, то вони призначаються саме для будівництва сміттєпереробного комплексу і ще не використовувалися. (Читаємо вище: «Львівська міськрада підписала з ЄБРР угоду на 30 мільйонів євро, з яких грантових 10 мільйонів євро були для рекультивації, а 20 мільйонів євро – кредит під мінімальні відсотки для побудови заводу». 2017 рік.)

Туманні перспективи щодо нової ділянки для облаштування міського полігону твердих побутових відходів. Львівська міська рада 9 квітня 2021 року прийняла рішення №255 «Про здійснення комплексу заходів для будівництва нового полігону твердих побутових відходів для потреб Львівської міської територіальної громади».

«Станом на сьогоднішній день представниками ЛКП «Зелене місто» здійснюється огляд територій потенційних місць для розміщення нового полігону. Після визначення місця розміщення будуть проведені необхідні заходи щодо оформлення та отримання земель у власність a6o користування у встановленому порядку, у тому числі через розроблення та затвердження технічної документацїі із землеустрою з подальшим розробленням необхідної проєктно-кошторисної документації для будівництва полігону твердих побутових відходів», – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

А що з рекультивацією?

Фото з сайту ЛМР.

На Грибовицькому сміттєзвалищі зараз тривають роботи із рекультивації. Станом на серпень нинішнього року підрядник виконав загалом близько половини всіх передбачених робіт технічної рекультивації полігону, а саме:

  • здійснено 80% земляних робіт щодо виположення схилів тіла полігону, що попереджує ризики зсувів;
  • змонтовано трубопроводи для системи збору газу на 45%;
  • встановлено трубопроводи для системи рециркуляції фільтрату – 83%;
  • встановлено трубопроводи для системи збору фільтрату – 40%.

Виконавець робіт – турецька компанія «J/V GOKSIN INSAAT — HAYAT GROUP». Технічна рекультивація триває з осені 2020 року, завершення планується влітку 2022 року.

Під час проведення технічної рекультивації будуть проведені такі основні роботи:

  • дегазація полігону з допомогою монтажу спеціальних трубопроводів, які забезпечують безпечний збір біогазу з тіла полігону;
  • встановлення сучасної системи очистки фільтрату;
  • осушення озер фільтратів, вивезення залишкового мулу на тіло полігону та завезення мінерального грунту на місця озер фільтратів;
  • перепрофілювання верхнього шару TПB на полігоні, ви положення схилів та формування нових терас;
  • вкриття полігону спеціальним захисним екраном, який складається з трьох шарів:
  1. дренажний геокомпозит
  2. геомембрана, як ізолюючий матеріал
  3. геотектстиль як захисним матеріал
  • вкриття полігону шаром мінерального грунту;
  • будівництво система збору та відведення дощової води з тіла полігону.

Біологічний етап рекультивації, який буде тривати близько трьох років, очікувано з 2022 по 2025 рік, передбачає проведення таких основних робіт:

  • вкриття полігону шаром родючого грунту;
  • посів багаторічних трав;
  • висадка малокоріневих дерев.

Крім того, на Грибовицькому сміттєзвалищі встановлено два модулі очищення фільтрату контейнерного типу за системою зворотного осмосу Rochem Water Treatment (Німеччина) з потужністю переробки до 150 м куб на день кожна та з гарантованим об’ємом очищення мінімум 250 м куб на день двома.

Читайте також: Нескінченна історія, або Знову про сміттєпереробний завод у Львові

Отже, напрошується висновок – коли розпочнеться будівництво сміттєпереробного заводу, наразі невідомо. Так само невідомо, коли ж з’явиться новий полігон ТПВ, адже за пів року не знайшли навіть ділянки для нього. Більш-менш зрозуміла хіба ситуація з рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища, яка триває ударними темпами.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: