У Львові відбудеться єдиний в Україні фестиваль сценографії

23209

Вчора, 30 вересня, у Муніципальному мистецькому центрі відбулася тизер-зустріч до відкриття Фестивалю «Львівське квадрієнале сценографії 2021», який відбудеться у львові 8-10 жовтня у трьох локаціях міста.

Вчора, 30 вересня, у Муніципальному мистецькому центрі відбулася тизер-зустріч до відкриття Фестивалю «Львівське квадрієнале сценографії 2021», який відбудеться у львові 8-10 жовтня у трьох локаціях міста:LEM Station (Вітовського, 57), Галерея сценографії (Городоцька, 36), Палац Графів Потоцьких (Коперника, 15).

Учасниками тизеру були, зокрема, організатори фестивалю — Юлія Глушко, а також актор Олег Онещак і художниця Зірка Савка.

Під час зустрічі вчора організатори, журналісти і волонтери фестивалю обговорили програму, локації і анонсували роботи запрошених сценографів та художників.
Квадрієнале поєднує виставкову, освітню та перформативну програми, які впродовж 3 днів збирають десятки сценографів, перформерів, художників по костюмах, мистецтвознавців та театральних критиків й широку аудиторію з усієї України та з-за її меж.

Основною метою Квадрієнале є популяризація та розвиток мистецтва сценографії в Україні та налагодження професійної міжнародної комунікації.

На фестивалі представлять роботи українських метрів із світовими іменами (Олександра Екстер, Вадим Меллер, Василь Кричевський, Анатоль Петрицький, Федір Нірод, Євген Лисик) та сучасників ( Андрій Александрович-Дочевський, Людмила Нагорна, Богдан Поліщук, Алія Меженіна, Олександр Білозуб, Наталя Рудюк, Дарія Зав’ялова), а також іноземних сценографів.

«Прев'ю самого фестивалю відбулося ще у 2018 році. Гадаємо, воно гарно вдалося і ми вирішили його продовжити, щоб фестиваль жив у просторі. Ідея виникла на основі нашого захоплення Квадрієнале у Празі і ми дуже хотіли зробити це в Україні, зібравши докупи художників, сценографів з усієї країни і з-за її меж. Аби розповісти, що таке сценографія і хто її робить, що це придумують не зовсім режисери чи актори, а сценограф переважно лишається в тіні», - розповідає про ідею і потребу організації такого фестивалю в Україні один із організаторів Квадрієнале і актор Театру Леся Курбаса Олег Онещак.

«Все взялося з того, що ми створили Галерею сценографії, - довготривалий проект, який показує українськусценографію, дає її помацати. Бо у світі сценографія є, і в Україні вона теж є, українські сценографи творять магію. Тема цьогорічного фестивалю «Еволюція через Революцію», бо ми живемо у часі змін. «Львівське Квадрієнале сценографії – 2021» передбачає задіяти різноманітні простори та напрямки висвітлення сценографічного мистецтва. Центральною стане експозиція, присвячена історії українського театрального костюму ХХ-ХХІ століть. Ця ретроспективна виставка представить ескізи сценографів класиків та сучасних», — ділиться Юлія Глушко і закликає розглядати програму на сайті Галереї Сценографії та у соціальних мереж, аби обрати собі саме те, що найбільше смакує.

Грандіозне відкриття фестивалю уже наступної п'ятниці, 8 жовтня, о 20:00 у LEM Station. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: