Захворюваність на коронавірус на Львівщині постійно зростає вже десятий тиждень

ковід
Ілюстративне фото, з архіву редакції.

На Львівщині вже 10-й тиждень поспіль стабільно зростає кількість хворих та госпіталізованих з коронавірусом.

Про це під час брифінгу 1 жовтня розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис, передає кореспондент ІА Дивись.info.

«Щоденно ми спостерігаємо ріст захворюваності. Це видно по кількості позитивних результатів тестів за добу. Також ми бачимо негативні тенденції щодо кількості хворих у стаціонарах. Порівняно з попередньою добою кількість пацієнтів зросла на 17 осіб. На сьогоднішній ранок ми мали 1663 госпіталізованих, близько сотні перебуває у реанімаційних відділеннях, і близько 40 пацієнтів — на апаратах ШВЛ. Це вже десятий тиждень, відколи ми почали фіксувати зростання захворюваності. З цього часу вона стабільно зростає», - розповів Орест Чемерис.

За його  словами, після того коронавірусних хворих знову почала приймати 8-ма міська лікарня Львова та обласний перинатальний центр, кількість ліжок передбачених для ковідних хворих зросла на 400.

«Це 350 ліжок у 8-ій лікарні та 50 — у перинатальному центрі. Заповненість ліжкової мережі у нас зменшилася, але лише за рахунок того, що додалися ці ліжка. Станом на сьогоднішній ранок ліжкова мережа заповнена на 44,4%», - розповів Орест Чемерис.

Загалом для боротьби з ковідом визначено 16 закладів охорони здоров’я області, де розгорнуто 3700 ліжко-місць.

Щодо вакцинації, то за попередню добу проведено трохи більше як 7 тисяч щеплень.

«22% дорослого населення Львівщини провакцинували від ковіду першою дозою. Повністю вакциновані – 17%. Лише 73 особи з 1633 госпіталізованих з ковідом пацієнтів Львівщини вакциновані. Це 2,5%. З них 42 особи — другою дозою. Всі вони перебувають у стаціонарах, в соматичних відділеннях, а не в реанімаціях, їх стан середньої важкості», - наголосив Орест Чемерис.

За його словами, зросла кількість вакцинованих серед освітян. Так, станом на 1 жовтня в області дві дози щеплення отримав 51% освітян, одну дозу – 71%. Відтак зросла і кількість шкіл, які можуть проводити навчання у очному форматі.

«Якщо на Львівщині понад 1150 шкіл, то з них понад 600 вже повернулися до нормального режиму роботи», - розповів Орест Чемерис.

Він додав, що впродовж вересня кількість вакцинованих освітян зросла на понад 35%.

Натомість заступник керівника Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда спростував міф про те, що вакцинація може призвети до появи та розвитку онкологічних захворювань.

«Немає ніяких доказів шо вакцинація впливає на розвиток онкології чи утворення пухлин. Це абсолютний фейк. Наші пацієнти вакцинуються практично постійно. Виключенням є період, коли вони отримують активне лікування – або хірургічне втручання, хіміо- та променева терапія. Після завершення активного лікування можна вакцинуватися і ми рекомендуємо це нашим пацієнтам, за умови що немає протипоказів. Ми рекомендуємо вакцинуватися, бо такі пацієнти є більш ослабленими і мають більше контактів бо ходять на лікування», - пояснив Олег Дуда.

«Пацієнти з тяжкими хронічними захворюваннями першочергово повинні вакцинуватися, бо ризик того, що їхнє основне захворювання ускладниться на ґрунті ковіду є надзвичайно високим. Тому онкологія, хронічні захворювання — не є протипоказаннями для вакцинування», - додав Орест Чемерис.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: