На Львівщині підприємці можуть отримати кредити під 0%: умови

105638-1_large

На Львівщині за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» підприємці отримали понад 5 мільярдів гривень.

Про це розповів заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Орест Гринів.

Державна програма кредитування бізнесу спрямована підсилити фінансові можливості підприємців, сприяти створенню нових робочих місць. Нещодавно Львівщина розширила можливості Програми, додавши додаткове відшкодування відсоткової ставки за кредитами на інвестиційні цілі під 0% річних.

«Станом на кінець вересня у Львівській області вже видали 1956 кредитів на суму 5 млрд 135 млн грн для представників мікро, малого та середнього бізнесу. Найбільше кредитують Банк Львів, Кредобанк, серед державних – Ощадбанк, Приватбанк. Приємно відзначити, що наша область є першою в Україні за кредитуванням у цій програмі. У розрізі галузей, на які найбільше видають кредити, на першому місці є оптова та роздрібна торгівля – 37%, переробна промисловість – 22% та сільське господарство – 18%. За цілями кредитування на першому місці – кредитування на поповнення обігових коштів, на другому місці – рефінансування, на третьому - кредитування на інвестиційні цілі», – розповів  Орест Гринів.

«Ця програма розпочиналася для того, щоби підприємства і бізнес мали можливість отримувати дешеві ресурси, розширятися, створювати нові робочі місця. Не все так гладко як планувалося. Станом на сьогодні по Україні 46% кредитного портфелю – це підприємства АПК. Львівщина має дещо іншу статистику, у нас не так багато кредитів в АПК. Але інвестиційна складова залишає бажати кращого, а банки якраз зацікавлені в інвестиційних проєктах, які дозволяють створювати нові робочі місця. Банківська система готова до співпраці у будь-яких галузях. Все, що необхідно – це звернутися в банк», – додав голова правління Асоціації банків Львівщини Сергій Бойко.

Він додав, що Львівщина стала пілотною в Україні з розширення можливостей для підприємців, які створюють нові робочі місця. Так, окрім підтримки, передбаченої Програмою «Доступні кредити», підприємці саме Львівщини мають додаткову можливість – отримати ставку за кредитом 0%.

«Ми об’єднуємо дві програми – обласну програму Конкурентоспроможності Львівської області  і державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» за інвестиційним компонентом. Для підприємців Львівської області, які взяли кредити на інвестиційні цілі і створили робочі місця, ми дофінансовуємо кредитну ставку до 0%. Тобто держава компенсує до ставки 5%, 7% або 9%, а ми у випадку створення робочих місць і успішної реалізації інвестиційних проектів компенсуємо до 0. Ми стимулюємо людей показувати свої фінансові результати для того, щоби банки могли надавати ці кредити, а також створення нових робочих місць», – додав Орест Гринів.

Відтак, якщо підприємець хоче скористатися можливостями програми «Доступні кредити 5-7-9%» йому потрібно звернутися в один із банків-партнерів програми, подати заявку, і якщо банк прийме позитивне рішення, то він отримує кредит за одним з трьох компонентів програми: рефінансування попередньо взятого кредиту, поповнення обігових коштів або на реалізацію інвестиційного проєкту.

Що ж стосується пілотного проєкту «0%», то після того, як підприємець візьме кредит на реалізацію інвестиційних цілей у межах «Доступних кредитів», йому потрібно створити робочі місця. Таким чином він потрапляє у перелік підприємців, які можуть отримати додаткове відшкодування з обласного бюджету за програмою конкурентоспроможності Львівської області. Рейтингування будуть проводити щороку, відтак, ті підприємці, які створять найбільшу кількість робочих місць, матимуть ставку «0%» на рік часу. Рейтингування проводиться автоматично, адмініструє цей процес Фонд розвитку підприємництва. У випадку, якщо підприємець попадає у вищезазначений рейтинг підприємств з найбільшою кількістю створених робочих місць, йому потрібно буде лише підписати додаткову кредитну угоду з банком.

Станом на кінець вересня на додаткове відшкодування відсоткової ставки за кредитами на інвестиційні цілі у Львівській області вже компенсували підприємцям 3 мільйони гривень.

«Запровадження пілотного проєкту стимулює надходження коштів в економіку області саме на інвестиції і створення нових робочих місць. Портфель інвестиційних кредитів, які уже видані для підприємців області – це близько 300 млн. грн. інвестицій та близько 3 тисячі нових робочих місць», – додав Сергій Бойко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: