Pandora Papers: виявлено зв'язки президента України з офшорами

82d5a4a2e91e6343cb06cfc6fcd0f70a_1600877280_extra_large

Володимир Зеленський виступив проти політиків, які приховують багатства в офшорах, але не розкрив посилання на фірму BVI firm.

Про це пише The Guardian.

Це був сюжет, який раніше вважався неможливим. Протягом чотирьох років актор і комік Володимир Зеленський розважав українську аудиторію своєю головною роллю в ситкомі «Слуга народу». Зеленський зіграв вчителя, обуреного хронічною корупцією у своїй країні, який успішно балотується на пост президента. У 2019 році Зеленський втілив вигадку в реальність, коли сам переміг на виборах президента України.

Під час передвиборної кампанії Зеленський пообіцяв очистити правлячу систему в Україні, де домінують олігархи. Він виступив проти політиків, таких як чинний президент Петро Порошенко, які приховували свої активи в офшорах. Гасло спрацювало. Зеленський набрав 73% голосів і зараз сидить у київському офісі, прикрашеному позолоченими ліпними стелями. Минулого місяця він провів переговори з Джо Байденом в Овальному кабінеті.

Папери Пандори просочилися до Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і ними поділилися з Guardian у рамках глобального розслідування. Є припусщення, що Зеленський досить схожий на своїх попередників.

Документи, що просочилися, свідчать про те, що президент України мав (або має) раніше не розкриту частку акцій офшорної компанії, яку, схоже, таємно передав другові за кілька тижнів до перемоги на президентських виборах.

Зеленський не коментує цю заяву, незважаючи на багаторазові спроби Guardian та медіа-партнерів зв’язатися з ним. Його речник Сергій Нікіфоров надіслав повідомлення: «Відповіді не буде».

Файли вказують, що Зеленський брав участь у розгалуженій мережі офшорних компаній, спільно володіючи ними зі своїми давніми друзями та партнерами по телебаченню. Серед них – Сергій Шефір, який продюсував хітове шоу Зеленського, та старший брат Шефіра, Борис, який писав сценарії. Ще один учасник консорціуму – Іван Баканов, друг дитинства. Баканов був генеральним директором виробничої студії Зеленського «Квартал 95».

Усі вони пов’язані з рідним містом Зеленського на півдні України, Кривим Рогом. Після перемоги на виборах Зеленський привів цих близьких союзників до влади. Баканов очолив СБУ. Сергія Шефіра Зеленський зробив своїм першим помічником – неоплачувана посада. Четвертий учасник цієї Андрій Яковлєв – режисер і продюсер «Кварталу 95».

Зеленський сказав, що ці призначення стосувалися особистої довіри, а не фінансового кумівства. «Зі мною працює кілька людей, які були моїми друзями протягом тривалого часу... Вони не мають стосунку ні до бізнесу, ні до бюджету», – сказав він Guardian у 2020 році.

Таємна передача

Перед тим як стати президентом, Зеленський задекларував деякі свої особисті активи. Вони включали автомобілі, майно та три спільні офшорні компанії. По-перше, Film Heritage inc, якою він володів разом зі своєю дружиною Оленою, колишньою сценаристкою «Кварталу 95». Компанія зареєстрована у Белізі.

Але Pandora papers показують інші офшорні активи, які Зеленський, схоже, не розкрив. Film Heritage мала 25% акцій кіпрської холдингової компанії Davegra, яка натомість володіє компанією Maltex Multicapital Corp, раніше невідомою організацією, зареєстрованою в податковій гавані Британських Віргінських островів (BVI). Зеленський, брати Шефіри та Яковлєв мали по 25% акцій Maltex.

13 березня 2019 року, за два тижні до першого туру голосування на виборах в Україні, Зеленський передав свою частку в Maltex Сергію Шефіру, свідчать документи. Невідомо, чи платив Шефір Зеленському. Баканов став свідком цієї таємної передачі і підписав офшорні документи.

Приблизно через шість тижнів після переконливої ​​перемоги Зеленського адвокат групи «Квартал 95» підписав ще один документ, у якому передбачено, що Maltex продовжуватиме виплачувати дивіденди Film Heritage Зеленського, навіть якщо вона більше не володіє жодною часткою компанії. Згідно з профілем клієнта Maltex, його основний дохід надходить від діяльності в Україні, Росії та Білорусії.

У Pandora papers не вказується, чи виплачувалися коли-небудь дивіденди. Вони також не розкривають, скільки платежів могло бути зроблено. Дружина Зеленського Олена тепер оголошена бенефіціарною власницею Film Heritage, тобто будь-які виплати з 2019 року надходили б їй.

Ключовий документ – від 24 квітня 2019 року – говорить про те, що Maltex володіє акціями компаній, які виробляють та розповсюджують телефільми. Однією з причин створення Maltex стало «ефективне накопичення прибутку від бізнесу» з податкової точки зору; іншою – «правовим захистом». Борис Шефір сказав, що Баканов створив ці офшорні «фінансові схеми» переважно, щоб захистити компанію від «влади та бандитів».

«Чесно кажучи, я не готовий вам відповісти. Можливо, я є власником (Maltex)», – сказав Шефір проекту Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), одному з медіа-партнерів Pandora papers. Він зазначив, що намагався позбутися своїх офшорних інтересів, але пояснив, що це повільний і складний процес. Сергій Шефір, Баканов та Яковлєв відмовилися коментувати, як і їхній адвокат.

Викриття Maltex є незручним для Зеленського, який дав обіцянку розправлятися з тими, хто відправляє багатства за кордон. Минулого місяця парламент України ухвалив антиолігархний законопроєкт. Голосування відбулося через день після того, як невідомі спробували вбити Шефіра. Нападник відкрив вогонь по його машині під Києвом. Він не постраждав, але його водій був поранений. Можливо, спроба була мотивована протидією законопроекту.

В одному з останніх виступів для Атлантичної Ради Зеленський сказав, що його кінцевою метою як президента було знищити «традиційний олігархічний лад» і замінити його «справедливішою системою». Критики, однак, стверджують, що Зеленський не зміг реформувати державу і прийняв ті ж тіньові схеми, що і його попередники. Аудитори ЄС попереджали минулого місяця, що «грандіозна корупція та захоплення держави» залишаються поширеними в Україні.

З моменту приходу в політику Зеленського звинувачують, що він перебуває під впливом Ігоря Коломойського – мільярдера, на телеканалі якого демонструвалося шоу Зеленського. Під час кампанії опоненти Зеленського стверджували, що 41 млн доларів від компаній Коломойського потрапили між 2012 та 2016 роками в офшорні компанії, що належать Зеленському та його оточенню, включаючи Film Heritage.

Російський слід

Pandora papers свідчать, що принаймні деякі деталі у схемі, про яку говорять у партії Порошенка, відповідають дійсності. Зокрема, що частиною мережі «Квартал 95» керували за допомогою Fidelity Corporate Services, офшорної консалтингової компанії та однієї з 14 фірм, документи яких є причиною витоку інформації. Файли показують, що Зеленський та його ділові партнери користувалися компаніями, розташованими на Британських Віргінських Островах, Белізі та Кіпрі.

Активи, що знаходяться у цих офшорних компаній, мають широкий діапазон. Вони включають нерухомість у Лондоні. Шефір володіє двома найпопулярнішими об’єктами нерухомості –трикімнатною квартирою в едвардіанському особняку в Регентс-парку, купленій у 2016 році за 1,575 млн фунтів стерлінгів, та ще однією трикімнатною квартирою на сусідній Бейкер-стріт, навпроти музею Шерлока Холмса, яку придбали за 2,2 мільйона фунтів, згідно з документами Земельної книги.

Тим часом компанія Яковлева BVI Candlewood Investments володіє елітною квартирою у вікторіанському особняку в Artillery Row, Вестмінстер. Нерухомість була придбана приблизно в той час, коли шоу Зеленського було перетворено на повнометражний фільм і замовлено другу серію. Незрозуміло, чи три квартири використовуються час від часу. Російська компанія, яка видає себе за «індивідуальну послугу для клієнтів з високим статусом», керує ними.

Очевидні ділові зв'язки Зеленського з Росією через Maltex, ймовірно, виявляться спірними. Порошенко зіткнувся з критикою за те, що був власником шоколадної фабрики в Росії в той час, коли Україна вела війну проти російських військ та їхніх посіпак після анексії Криму Кремлем у 2014 році, а також частини територій Донецької та Луганської областей. Росія раніше була великим ринком для Kvartal 95, і російське телебачення показувало її гумористичні шоу.

Люк Гардінг, Олена Логінова та Обрі Белфорд, The Guardian

Довідка

Pandora Papers – це найбільша колаборація журналістів-розслідувачів за всю історію, яка розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та убивць.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів — це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів.

До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо».

«Офшор 95»: таємниці бізнесу президента Зеленського

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: