Два тижні: Львівщина наближається до «червоної» зони

карантин
Фото: архів ІА Дивись.info, ілюстративне

За умови збереження існуючих темпів зростання захворюваності на коронавірус, Львівщина опинитися в «червоній» зоні епіднебезпеки вже за два тижні.

За умови збереження існуючих темпів зростання захворюваності на коронавірус Львівщина опинитися в «червоній» зоні епіднебезпеки вже за два тижні.

Про це під брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

«Ситуація погіршується і показники, за якими ми стежимо, чітко відображають, що ми маємо ріст захворюваності. Якщо говорити про кількість обстежених пацієнтів, які здійснював Центр профілактики та контролю хвороб, то бачимо, що зростає кількість підтверджених випадків захворювання. Цей показник наближається до 20%, і є критичним. Це індикатор для переходу території на вищий рівень епіднебезпеки. Так, за попередню добу було проведено близько 1,5 тисяч обстежень і у понад 500 випадках було підтверджено захворювання. Це трохи більше ніж кожен третій тест. Також вчора ми спостерігали велику кількість госпіталізованих – 340. Загалом у стаціонарах перебуває 2034 пацієнти, понад 100 – у реанімаційних відділеннях. Ліжкова мережа завантажена на 55%», – розповів Орест Чемерис.

За його словами, за показниками, які передбачені постановою Кабміну, Львівщина наближається до «червоної» зони.

«Якщо взяти динаміку останніх п’яти днів, то ми вже близькі і впродовж 14 днів можемо там опинитися», - спрогнозував директор департаменту.

За його словами, перебіг хвороби значно пришвидшився.

«Ми спостерігаємо велику кількість звернень, зокрема від осіб молодого та середнього віку, у яких хвороба розвивається блискавично. Впродовж 2-3 днів розвиваються тяжкі пневмонії, у хворих спостерігається різного характеру ускладнення, зокрема загострюються хронічні захворювання. Зростає частка госпіталізованих осіб віком 30+. Також бачимо велику кількість дітей, які перебувають у стаціонарі. Якщо проаналізувати попередні хвилі, то  одномоментно більше пацієнтів в Охматдиті в нас не було, а зараз ми констатуємо такий факт», - розповів директор департаменту.

Він вчергове закликав дотримуватися правил карантину.

«Хочу нагадати, що попри перебування у «зеленій» та «жовтій» зонах, карантин ніхто не скасовував. Зараз критично важливо для кожного з нас пам’ятати про маски, необхідність дотримання соціальної дистанції. Це особливо важливо, коли контагіозність вірусу значно зросла. Також треба пам’ятати про гігієну рук», - закликав Орест Чемерис.

Він нагадав і про важливість вакцинації.

«Відсоток вакцинованих пацієнтів у стаціонарах становить лише 2,5%. Це говорить про те, що вакцинація захищає і вакцинуватися потрібно. Навіть ті пацієнти, які знаходяться в стаціонарах, вони, як правило, не в реанімаціях, а в соматичних відділеннях», - розповів Орест Чемерис.

Щодо футбольного матчу збірної України з футболу, який має відбутися на стадіоні «Арена Львів» 12 жовтня, то, як пояснив Орест Чемерис, продаж квитків буде відбуватися з врахуванням рівня епіднебезпеки, який діятиме на Львівшині на цей час.

«Жовта» зона передбачає обмежену кількість глядачів. Продаж квитків буде здійснюватися з врахуванням рівня епіднебезпеки – це певна кількість осіб на певній площі, зокрема певний відсоток завантаженості трибун – 1 особа на 4 кв м», - пояснив директор департаменту.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: