Рецепт на інсулін тепер можна буде отримати у сімейного лікаря

o_1eh7l1jffe1v1pu12ui3oc1njaln

З 1 жовтня змінилися умови видачі рецептів для отримання інсуліну пацієнтами з цукровим діабетом.

Про це під час брифінгу розповів директор КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний ендокринологічний центр», експерт департаменту ОЗ Львівської ОДА з ендокринології Юрій Вендзилович.

«В області налічується близько 12200 пацієнтів, які потребують інсуліну. Якщо раніше такі рецепти виписували в паперовому вигляді лікарі-ендокринологи, то тепер цю процедуру адмініструє НСЗУ а видати рецепт може сімейний лікар», - розповів Юрій Вендзилович.

Втім, щоб скористатися такою можливістю хворі, таки повинні спочатку один раз відвідати ендокринолога.

«Всі пацієнти, які потребують інсуліну повинні зараз звернутися до лікаря-ендокринолога. Оскільки таких лікарів є обмаль, то пацієнтам варто вже зараз реєструватися на прийом до лікаря-ендокринолога, щоб він створив їм план лікування. Там буде вказано тип, дозу інсуліну і в подальшому пацієнти зможуть звертатися до сімейних лікарів, які будуть видавати рецепти згідно з планами лікування», розповів медик.

За його словами, вигода для пацієнтів полягатиме у тому, що вони не муситимуть звертатися до лікаря-ендокринолога, який може бути далеко від їх місця проживання, а до свого сімейного лікаря, який зобов’язаний видати їм рецепт.

«Це полегшить життя пацієнтів, які раніше щомісяця мали приходити до ендокринолога, а також самим лікарям, які могли мати до 200 пацієнтів. Тепер пацієнт може зателефонувати сімейному лікарю, той створить рецепт, зареєструє його в медично-інформаційній системі, а пацієнту на телефон прийде відповідний код. З цим кодом можна звертатися в аптеки по всій Україні, які мають угоду з НСЗУ. Тобто пацієнт може це зробити під час відрядження чи відпочинку. Тому закликаю пацієнтів реєструватися в ендокринологів, щоб сформувати план лікування, а також до керівників аптек, щоб вони підписували угоди з НСЗУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: