Реконструкцію Собору святого Юра обіцяють завершити наступного року

IMG_1470-630x420

Архикафедральний Собор Святого Юра розпочали реконструювати 2018 року. На сьогодні на об’єкті виконали 30% робіт. 

Для продовження реконструкції минулого тижня Львівська обласна рада виділила 15 млн грн.

Про це повідомили в пресслужбі облдержадміністрації.

Зі слів застпника голови відомства Юрія Бучка, аби завершити реконструкцію святині, необхідне фінансування у сумі 30 млн гривень. За ці кошти, які нещодавно скерували зі скарбниці області, зможуть впорядкувати подвір’я храму, реставрувати дзвіницю, браму та огорожу, завершити  реставрацію митрополичих палат, влаштувати об’їзди капітули.

Упродовж 2018-2020 років виконали роботи по влаштуванню оглядової тераси, кажуть в управлінні капітального будівництва, проклали колектор з північної сторони капітули до вул. Озаркевича, здійснили благоустрій території північної і західної сторони капітули комплексу будівель Собору Св. Юра з укріпленням північної сторони набивними палями. Окрім цього, виконали роботи з влаштування громадських санвузлів із заміною мереж в приміщенні північної частини капітули.

Зазначимо, що Архикафедральний Собор Святого Юра – головний греко-католицький собор Львова і Львівської архиєпархії.

На його території упродовж століть знаходилася резиденція митрополитів Української Греко-Католицької Церкви. З 1998 року Собор разом належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Власне собор є частиною комплексу: барокового собору (1745–1770) з дзвіницею (дзвін з 1341), рококової з класицистичними портиками митрополичої палати (1761–1762), будинків капітули, тераси з двораменними сходами, ажурної огорожі довкола соборового подвір'я з двома брамами в подвір'ї (1771) та мурів, що обводять капітульні будинки і митрополичі сади (1772).

Довідково               

Собор Святого Юра у Львові оголошено Архикафедральним собором Львівської митрополії. Львівська митрополія УГКЦ — адміністративно-територіальна одиниця Української греко-католицької церкви з центром у Львові, проголошена 29 листопада 2011 року. До складу митрополії увійшли Львівська архієпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії. Митрополію очолює Ігор Возьняк, архієпископ і митрополит Львівський. Єпископом-помічником Львівської Архиєпархії є владика Володимир Груца.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: