Ціна на газ в ЄС сягнули 1900 доларів за тисячу кубометрів

газ77

В Європі ціна на газ продовжує бити рекорди. У середу, 6 жовтня, вартість досягла $1900 за тисячу кубометрів.

На тлі швидкого зростання ціни деякі країни звернулись до Брюсселю, аби розібратися у ситуації. - з посиланням на Bloomberg повідомляє сайт «Мінфін».

Франція, Іспанія, Греція, Чехія та Румунія опублікували спільну заяву й закликали ЄС негайно вжити заходів, щоб пом'якшити удар від стрімкого зростання цін на газ та розслідувати причину цього явища.

Уряди цих країн вважають, що ЄС повинен координувати закупівлі, щоб «збільшити переговорну силу». Також, на думку міністрів фінансів цих країн, Євросоюзу слід переглянути ринки електроенергії.

«Різкий стрибок цін на газ у Європі загрожує занурити громадян у енергетичну бідність, стимулювати інфляцію та підірвати пост-пандемічне відновлення», — йдеться у заяві.

Європейська комісія має опублікувати наступного тижня комплекс заходів, які національні уряди можуть вжити, щоб послабити вплив високих цін.

Ціна найближчого (листопадового) ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures вранці в середу, 6 жовтня, досягла 161 євро за МВт/год, або $1924 за тисячу кубометрів. Це рекорд. Такі ціни на газ фіксують вперше в історії.

Нагадаємо, що 5 жовтня ціна на газ на ф'ючерсному ринку Європи становила $1200 за тисячу кубів.

Рекордний ріст цін на газ у останні тижні пов'язаний з низькими запасами у сховищах та шантажу з боку Росії, яка відмовляється бронювати додаткові потужності українського транзиту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: