У львівському парку за вісім мільйонів облаштують доріжку за новою технологією (фото)

IMG_20211006_142210

У парку ім. Івана Франка облаштовують доріжку за новою технологією.

Як розповіли у мерії, вона буде виконана з бетону із деформаційними швами. Матеріал має підвищену водонепроникність та щільність, що допоможе запобігти появі тріщин у покритті.

«Ви вже можете бачити зараз роботи з бетонування нової доріжки. Її виконують за унікальною технологією, яку ми раніше у Львові не застосовували. Дуже важливо, що вона не руйнує кореневу систему, а також гармонійно вписується у сам парк. Разом з облаштуванням нового дитячого майданчика ці роботи вартуватимуть орієнтовно 8 млн грн. Тут буде прекрасний майданчик «Лис Микита» — з такою назвою він тут був колись. Він буде виконаний з дерева, достатньо якісно, думаю, діти будуть щасливі. Наступного року нас також чекає повністю реставрація ротонди, будинку садівника, а також подальші кроки по парку Івана Франка», розповів міський голова Андрій Садовий.

Він додав, що у планах мерії закупівля спеціалізованої техніки для парків.

«Ми сьогодні провели нараду, будемо докуповувати спеціалізовану техніку, якої у нас нема. Наприклад, техніку для прибирання у парках, вишки, адже ми бачимо, що буревії роблять дуже велику біду і приводять до летальних випадків», - додав Садовий.

Він також розповів, що ремонт доріжки, а також облаштування дитячого майданчику повністю фінансує інвестор.

«Ця доріжка є найбільш «живою», тут є інтенсивний рух, тому вона має бути максимально міцною і надійною. Ми вирішили застосувати тут цю технологію та подивитись, як вона себе покаже у Львові. Роботи виконують коштом благодійників, які вирішили інвестувати в наші парки. Велика їм подяка. Вони не хочуть рекламуватися. Я переконаний, що у наступні роки у нас буде дуже багато благодійників, які будуть інвестувати кошти у парки і сквери. 8 млн грн – це є благодійні внески, за які ми робимо реконструкцію центральної доріжки, повністю виставляємо новий дитячий майданчик. Вже зараз ми маємо на погодженні проєкт модернізації та реставрації ротонди та будиночку садівника», - розповів Андрій Садовий.

Хідник, який ремонтують, розміщений на схилі, через що його постійно розмивали водні потоки. Тому щойно залиють бетон, одразу візьмуться за облаштування системи водовідведення. Крім того, бетон, який використовують для облаштування, має підвищену водонепроникність та щільність. Це допоможе запобігти появі тріщин у покритті.

«Доріжка проходитиме від Листопадового Чину попри будинок садівника, дитячий майданчик і до чаші. Загальна площа мощення доріжки становить 2,5 тис. кв м. Сама доріжка виконується з армованого бетону з відповідними добавками, зокрема, повітровтягуючими. Вони створюють мікропористість цього бетону і він, відповідно, є стійким до морозів. Також на площинах робитимуться деформаційні шви, які будуть закриватись герметиком. Товщина цього бетону 15 см – це досить міцна доріжка, і ми розраховуємо, що вона буде на десятиліття. Також тут будуть лотки, викладені з колотої бруківки, що забезпечать водовідведення. Вода тут стікатиме у систему дренування та залишатиметься у парку, не стікаючи у міську каналізацію. Цього року ми плануємо завершити облаштування цієї доріжки. Інші доріжки у парку теж оновлюватимуть: частина з них буде з клінкерної цегли, інші – з відсіву», - розповів директор ЛКП «Зелений Львів» Володимир Данилюк.

Як додала начальниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова, цьогоріч у парку будуть зрізані аварійні дерева. Натомість висадять нові.

«Щороку відбувається обстеження дерев. Цього року, після буревію, було додаткове обстеження. Відтак, ми відмітили для себе всі роботи: які дерева ми будемо забирати, а які можна лікувати. Цього року тут триває лікування магнолії біля будиночку садівника. Буде забрано близько 20 дерев, які є в найгіршому стані. Ми передбачаємо посадку нових дерев, багатьох кущів», - розповіла Олександра Сладкова.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: