Чому Фінляндія у п’ятірці лідерів за рівнем вакцинації від коронавірусу

630_360_1564656561-884
Фото з відкритих джерел.

У найбільш малонаселеній країні Північної Європи Фінляндії вже вакциновано 4,1 мільйона осіб. А це понад 70% населення.

Фінляндія на четвертому місці після Ісландії (82%), Данії (75,7%) та Норвегії (76,3%). А все тому, що тут майже немає антивакцинаторів, робити щеплення побоюються хіба що вихідці з пострадянського простору.

Люди тут довіряють владі, і якщо керівництво рекомендує, то так і треба

Про це нам розповідає українка, яка вже декілька років мешкає в місті Варкаус на сході країни. За спостереженнями дівчини, така статистика пояснюється тим, що фіни мають велику довіру до влади і повністю довіряють державі.

«Люди тут довіряють владі, і якщо керівництво рекомендує, то так і треба. Ніхто і подумати не може суперечити. Серед моїх знайомих не мають щеплення хіба що вихідці з пострадянського простору, зокрема росіяни», – ділиться дівчина.

За словами Анжели Сторчак, у фінів немає відчуття, що їх обманюють, як часто буває в українців.

І справді, статистика каже, що за весь період пандемії рівень смертності перевищив трохи більше ніж 1 тисячу осіб. Одну дозу вакцини отримало 74% населення, дві – 63%. Крім того, найбільша кількість населення, яке отримало дві дози вакцинації – люди від 70 до 80 років. Більше хворіють особи від 20 до 29 років, найменше заражених зафіксовано серед тих, кому за 70. Жінки хворіють менше, ніж чоловіки.

Також дівчина зауважує, що в фінів з початку пандемії не відслідковувалася загальна паніка, а коли все лише починалося, то багато людей, як і в Україні, пішли на дистанційну роботу, але дитячі садки та школи не зачинялися зовсім.

Одну дозу вакцини отримало 74% населення, дві – 63%

«Одного разу округ Гельсінкі закрили на локдаун. Фіни суворо дотримувалися рекомендацій носіння маски, але якщо ти в супермаркеті, наприклад, був без маски, то ніхто не робив зауважень і не відмовлявся тебе обслуговувати. Аж потім, коли пандемія набрала обертів, на робочий місцях ввели обов’язкове носіння масок», – пригадує Анжела.

А що ж робити, коли у тебе підозра на ковід? Все дуже просто: телефонуєш роботодавцеві, робиш тест. Доки чекаєш на результати тесту, сидиш вдома. Якщо тест позитивний, то всі члени сім’ї здають тест і сідають також на самоізоляцію, при цьому лікарняний оплачує роботодавець.

«Тобі рекомендують сидіти вдома і пити тепле. За температури пити ібупрофен. До лікаря тебе ніхто так просто не впустить, хіба тобі вже дуже погано або ти при смерті. У фінів система охорони здоров’я влаштована так, що до лікаря на прийом потрапити дуже тяжко, вони не ходять ледь що безпосередньо в лікарню, як ми в Україні, лікування при незначних ускладненнях відбувається дистанційно», – пояснює дівчина.

До лікаря тебе ніхто так просто не впустить, хіба тобі вже дуже погано або ти при смерті

Високий рівень вакцинації у Фінляндії також пов’язаний із відсутністю такої кількості дезінформації, як у нас.

«Я провакцинувалася тому, що це зручніше. Я хочу вільно подорожувати і ходити без масок, не маючи страху захворіти», – розповідає 29-річна Ханна, громадянка Фінляндії.

На запитання, чи не боїться вона негативних побічних дій вакцин, відповідає, що навіть не задумувалася про це жодного разу.

Нора, 43 роки: «Я в загальному не проти щеплень, але собі ще не зробила. Можливо, зроблю пізніше, коли доведеться ходити на роботу і знаходитися постійно між людей».

Мінна, 38 років: «Я вакцинована і вважаю, що краще вакцинуватися, аніж бути без імунітету. Ризики є постійно, але вакцинація просто суттєво полегшує життя».

На наше запитання, чи ніхто не боїться того, що вакцина в перспективі викличе онкологію, змінить ДНК чи призведе до безпліддя, всі жінки відповіли, що вперше про таке чують.

«Фейків тут немає. Це просто нікому не потрібно. Навпаки, існує пропаганда щеплень, носіння масок та дотримання дистанцій. Але пропаганда ненав’язлива. В новинах раз вигулькувала інформація про те, що чоловік помер після щеплення, але було уточнено, що він мав супутні захворювання серця», – розповідає нам Анжела.

Фейків тут немає. Це просто нікому не потрібно. Навпаки, існує пропаганда щеплень

Те, що вірус у Фінляндії поширюється не так швидко, як в інших європейських країнах, пояснюється ще й тим, що у Фінляндії не прийняті близькі дистанції між людьми. Це випливають особливості менталітету: більшість фінів живуть віддалено, люблять проводити дозвілля вдома з сім’єю, надають перевагу відпочинку на природі, в лісі. З початку карантину, коли в Україні діяли обмеження гуляти в парку, в Фінляндії і додуматися б не змогла до таких заборон, адже ліс для фінів – це святе.

Щодо ситуації з коронавірусом у Фінляндії сьогодні, то влада країни зазначає, що темпи вакцинації уповільнилися. Голова уряду Санна Марін закликала всіх громадян, які ще досі не вакцинувалися, зробити щеплення, проте наголосила, що влада не має на меті вводити обов’язкову вакцинацію.

Санна Марін переконана, що життя суспільства не можна обмежувати через те, що частина людей не хоче вакцинуватися.

Олександра ГЕРЦЮК-БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: