Лише вакцинація не врятує: епідеміологиня порадила, як боротися зі штамом «Дельта»

карантин
Ілюстративне фото, з архіву редакції

Уникнути подальшого різкого росту захворювання на коронавірус допоможуть, окрім вакцинації, посилення обмежувальних заходів та масове використання швидких тестів.

Окрім вакцинації, різкого росту захворювання на коронавірус допоможе посилення обмежувальних заходів та масове використання швидких тестів.

Про це під час пресконференції 11 жовтня розповіла епідеміологиня, докторка медичних наук Наталія Виноград.

За її словами, штам «Дельта» небезпечний і для вакцинованого населення.

«Штам «Дельта» – має ознаки латиноамериканського і південноафриканського штамів. Таке поєднання мутацій призвело до вищої контагіозності. Кількість людей, які підпадають під ризик зараження, становить до 95%. Вкрай важливо, що цей вірус вислизає з-під імунної відповіді. Це дуже небезпечна ознака, оскільки попередньо перенесене захворювання або антитіла, які утворилися внаслідок вакцинації – не перекривають цей штам. Тому на сьогодні ми не маємо реального впливу на цей та наступні штами. Ми будемо відставати з нашими втручаннями, зокрема з вакцинами бо вірус нас випереджує, а це дає високе вірусне навантаження. Тобто вже впродовж першої доби він настільки швидко поширюється в організмі, що не спрацьовує захист і наступає тяжкий клінічний перебіг», - розповіла епідеміологиня.

Вона додала, що неможливість захиститися і дає такий швидкий приріст нових випадків захворювань і летальних наслідків.

«Частка пацієнтів, які потребують реанімаційних заходів і тих хто помер – значно зросла і ця ознака турбує.

«Дельта» настільки агресивний, що витіснив всі штами, які буди перед тим. В штамі пішли локальні мутації і внаслідок цього буде ще одна проблема, яка вже виникла у Франції – коли тести не виявляють штами. Тобто людина має всі ознаки захворювання, а підтвердження немає. Швидко треба робити тести під ці штами. Тому ми так боїмося скупчення людей в місцях, які ми називаємо концентраторами – це транспорт, масові  заходи, яких потрібно уникати і через які в нас йде таке різке зростання захворюваності», - додала Наталія Виноград.

Вона нагадує, Україна легко пройшла першу хвилю коронавірусу саме через жорсткі обмеження.

«Було масове дотримання заходів безпеки. Зараз потрібно призупинити масові зібрання. Якщо ми не запровадимо адекватні протиепідемічні заходи, буде пожежа, яка нас всіх охопить. Швидкі тести мають стати першими, де є організовані колективи. Оскільки діти мають вчитися, періодично швидкі тести на антиген мають робити і вчителям, і школярам. Так вже роблять у кількох країнах світу і це показало свою ефективність. Якщо цього не робити, хворітимуть самі і заражатимуть інших. Наголошую, що йдеться про антиген а не антитіла, бо людина вакцинована або яка перехворіда,  однаково буже заражена, нехай без клінічних проявів. Епідеміологічно ці люди небезпечні – вони є поміж нами і вони поширюють збудник», – пояснила епідеміологиня.

За її словами, за показниками захворюваності Львівщина уже давно перебуває у «червоній» зоні, а офіційно вона може бути оголошена вже найближчими днями.

«Ми давно в «червоній» зоні за показниками. Подивіться на черги з медзакладах. Тому в найближчі дні ми заходимо у червону зону з обмеженнями. Мене турбує лише скільки куплено сертифікатів про вакцинацію і хто з тими сертифікатами куди буде ходити і розносити інфекцію. Це обмежує наше реагування – ми не закриємо ситуацію. Вихід - швидкі тести і залишити працювати лише критичну інфраструктуру та навчання», - підсумувала Наталія Виноград.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: