В Україні зафіксували рекордну кількість звернень за номером «швидкої»

швидка1
Фото ілюстративне.

За неділю, 10 жовтня, зафіксовано рекордну кількість звернень за номером 103 – понад 44 тисячі викликів за добу.

За неділю, 10 жовтня, зафіксовано рекордну кількість звернень за номером 103 – понад 44 тисячі викликів за добу, а також найбільшу за всю історію кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги та відповідно госпіталізацій пацієнтів.

Про це повідомляє МОЗ.

У першу чергу це пов’язано із новою хвилею коронавірусної хвороби COVID-19, водночас звертатись за екстреною медичною допомогою потрібно при наявності конкретних станів та симптомів.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив: «Якщо ви відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою чи будь-які ознаки дихальної недостатності варто одразу телефонувати на 103. Зокрема підставами для виклику «швидкої» є сатурація менше 92%, яку можна виміряти в домашніх умовах за допомогою пульсоксиметра, порушення свідомості та інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан».

Міністр пояснив, що у випадку появи симптомів захворювання на коронавірусну хворобу варто одразу повідомляти свого сімейного лікаря. Саме він має надати рекомендації та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування.

«Не займайтесь самолікуванням, одразу повідомляйте про свій стан сімейному лікарю, а якщо відчуваєте будь-який із загрозливих симптомів, то обов’язково набирайте 103. Вчасно надана медична допомога може врятувати життя та мінімізувати тяжкі наслідки для здоров’я», – додав міністр.

Важливо, що висока температура тіла (більше 38°) не є самою по собі підставою для виїзду бригади екстреної медичної допомоги чи госпіталізації. Проте, якщо разом із температурою є будь-який із вищевказаних симптомів, варто викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Диспетчер 103 здійснює опитування та при показах скерує найближчу вільну бригаду до пацієнта. Якщо під час опитування буде встановлено, що пацієнт не потребує виїзду бригади, такому пацієнту нададуть пораду звернутися до сімейного лікаря чи проконсультує лікар телефоном.

Рішення щодо госпіталізації має ухвалити керівник бригади, який приїде на звернення, ґрунтуючись на наявному симптомокомплексі у конкретного хворого.

Відповідно до стандартів надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі COVID-19 до лікарень госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: