Дрогобицька солеварня: чому потрібно зберегти унікальне підприємство

фото з Фейсбуку Дрогобицької солеварні

Дрогобицька солеварня – одне з найстаріших чинних підприємств  Східної Європи. Тут сіль виготовляють тим же способом, що й тисячоліття тому – виварюванням з природної ропи.

Дрогобицька солеварня – одне з найстаріших чинних підприємств Східної Європи. Тут сіль виготовляють тим же способом, що й тисячоліття тому – виварюванням з природної ропи.

Перша писемна згадка про дрогобицьку сіль була зафіксована ще 1390 року – раніше, аніж перша історична згадка про саме місто. З того часу солеваріння століттями залишалося головним промислом у Дрогобичі.

Особлива технологія видобування солі

У всій Європі сіль видобувають у вигляді руди. Її викопують у шахтах, подрібнюють та фасують. Таку сіль ще називають кам’яною. І лише в Дрогобичі зберегли старовинний метод – виварювання. Він більш трудомісткий та затратний, однак виварена з ропи сіль набагато корисніша, ніж добута шахтним способом.

Із криниці, глибина якої понад 50 метрів, за допомогою насосної установки, ропу з концентрацією 300-310 грамів на літр перекачують у спеціальні відстійники. Згодом рідину кип'ятять у чанах. Таким чином на дні осідає сіль. Далі вона проходить процес сушіння, збагачення йодом, подріблення і розфасування.

Так виглядала солеварня у 1932 році

Приватизація знищила б підприємство

Сьогодні соляний завод Дрогобича переживає не найкращі часи. На підприємстві задіяно мало працівників. А кількість виробленої та реалізованої солі дуже відрізняється від тих масштабів, які були раніше. Якщо наприкінці минулого століття щодня виготовляли понад 20 тонн солі, то зараз – 400 кг.

Історична солеварня перебуває в аварійному стані. Востаннє будівлю ремонтували ще в 20-их роках минулого століття. Досі триматися на плаву підприємству вдавалось тільки завдяки місцевій громаді та ентузіазму працівників.

2019 року над підприємством нависла загроза зникнення – Дрогобицьку солеварню включили до списку об’єктів, які Фонд держмайна запропонував для приватизації. Маючи всі підстави вважати, що такий крок знищить унікальне виробництво з віковою історією, журналісти, активісти та громадськість кинулися рятувати підприємство.

«Солеварня вже мала би бути приватизована і, найімовірніше, найстаріше підприємство Східної Європи було б знищено. Спільними зусиллями місцевих журналістів, активістів та народних депутатів завод вдалось залишити в державній власності. Зараз там новий керівник і готується проєкт повного відновлення солеварні, яка функціонуватиме не лише з практичною користю, а також як туристичне ядро Львівщини і всієї Західної України. Було сформовано робочу групу,  яка обговорила те, як солеварню бачить місцева влада, громадськість, Фонд державного майна. На основі цього буде сформовано подальший план робіт», – розповів ІА Дивись.info заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Проєкт ревіталізації:як тепер виглядатиме солеварня

«Якщо проєкт ревіталізації буде погоджено Фондом держмайна, плануємо поділити солеварню на дві частини: перша буде відповідати за процес виробництва, друга – виконуватиме рекреаційну функцію, де люди зможуть відпочити та оздоровитись. Розглядаємо наш об'єкт як частину великого об’єднання, адже вся територія, де вона розташована, є історичною. Відбувалось обговорення з експертами, представниками органів державної влади, журналістами – і зараз можна сказати, що ми на шляху до того, аби чітко зрозуміти, якою хочемо бачити солеварню. Цей проєкт має бути побудований на співпраці бізнесу, інвесторів та держави. Найімовірніше, на фінансування підуть мільйони доларів, бо є така потреба. Але ми впевнені, що це зацікавить інвесторів, адже територія високопотенційна, де кожен може реалізувати свої плани», – додав пан Юрій.

На території підприємства багато вільних приміщень. У планах зробити музей, дегустаційну залу, відкрити крамницю, можливо, облаштувати лікувальні басейни. Також плануються костюмовані екскурсії з можливістю долучитися до процесу варіння солі.

«Вважаю це підприємство вельми перспективним, якщо за нього серйозно взятись. У реконструкцію солеварні та прилеглої території потрібно вкласти багато грошей. Безумовно, ця споруда заслуговує уваги, адже на сьогоднішній день це найстаріше підприємство в Україні, історична та промислова культурна памятка», – говорить журналіст та громадський активіст Леонід Гольберг.

Дрогобицький педагогогічний університет напрацював історичні дослідження, тож вперше солеварня матиме ґрунтовно досліджену історію, на основі якої згодом буде видано книгу. Також були проведені просторові дослідження щодо того, як поєднати всі об'єкти, які знаходяться на території, в одну концепцію. Не останнє місце в проєкті ревіталізації посідає економіка, адже це підприємство має приносити дохід місту. Процес створення заводу дає підстави стверджувати, що в нього є велике майбутнє в плані поширення нашого історико культурного спадку, – зазначено на сторінці солеварні у Фейсбук.

Зрозуміло, що територія виробництва – ласий шматок. Залишається сподіватись, що збереження унікальної культурної пам’ятки буде пріоритетом для інвесторів та органів влади. І таки вдасться зберегти та відродити потужність історичного виробництва.

Фото з Фейсбуку Дрогобицької солеварні

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: