Кожен другий тест позитивний: Львівщина наближається до «червоної» зони

карантин
Фото з архів редакції, ілюстративне

Львівщина може увійти до «червоної» зони уже найближчими днями.

Про це під час брифінгу 12 жовтня розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

За його словами, в області чекають на рішення державної комісії ТЕБ і НС. Паралельно обласна комісія напрацьовує порядок запровадження відповідних обмежень.

Тим часом епідситуація в області продовжує погіршуватися.

«За вчорашній день госпіталізували 346 пацієнтів — найбільше за хвилю коронавірусу, яка триває зараз. Для надання медичної допомоги хворим на ковід задіяні 21 заклад охорони здоров’я, що включають майже 4200 «ковідних» ліжок, більше 95% з яких забезпечені киснем. Загалом у стаціонарах Львівщини з діагнозом «ковід» перебувають майже 2500 пацієнтів, з яких вакциновані 2,5%. У реанімації – 163 особи, проте серед них та серед пацієнтів у важкому стані немає вакцинованих. Кількість госпіталізованих на 100 тис населення в області зараз перетнула показник 60%. Якщо відзначити динаміку виїздів екстреної медичної допомоги, то найбільша кількість була минулого понеділка – понад 180 викликів за добу. На щастя, більше до цієї цифри ми не доходили. Зараз середньодобова кількість виїздів «швидких» коливається від 140 до 160», - розповів Орест Чемерис.

За його словами, кожен другий зданий тест на ковід на Львівщині є позитивним, а у більше 95% захворілих коронавірус викликаний штамом «Дельта».

«Кожна чергова хвиля захворюваності зумовлена мутацією вірусу. Якщо весною пік був зумовлений британським Альфа-штамом, то зараз ми говоримо про Дельту», - пояснив директор департаменту.

Він також нагадав, що 8 жовтня був опублікований наказ Міністерства охорони здоров’я, в якому визначений перелік працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації.

«Це працівники закладів освіти та органів державної влади. Наказ набирає чинності через місяць з моменту його опублікування. Відповідно ще маємо короткий період часу, щоб вакцинуватися. Адже з моменту набуття чинності даного наказу керівники установ мають всі підстави відстороняти працівників від роботи без збереження заробітної плати», - розповів Орест Чемерис.

Він додав, що перелік не є остаточним, у Міністерстві охорони здоров’я визначають інші категорії професій, представники яких підлягатимуть обов’язковій вакцинації.

«Перш за все це — працівники установ комунальної власності, працівники соціальної сфери, водії громадського транспорту, загалом працівники, які в силу виконання своїх обов’язків найбільше контактують з людьми і мають найвищий ризик захворіти коронавірусною хворобою», - розповів директор департаменту.

Як розповів директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олег Паска, щеплення проти коронавірусу на Львівщині двома дозами отримали вже 80% освітян.

«Станом на сьогодні, більш як 95% закладів загальної та середньої освіти працюють в очному форматі. Це означає, що в цих закладах вакциновано понад 80% освітян. В загальному по Львівщині 80% освітян вакциновані двома дозами. Також провакциновано 60% закладів дошкільної освіти. У розрізі  районів найбільше освітян вакциновано в: Яворівському, Стрийському та Золочівському районах. Найбільше відстає у вакцинації Дрогобицький район, там кількість закладів, які працюють в очному форматі – 75%», - розповів Олег Паска.

Він очікує, що до кінця цього тижня в очному форматі мають запрацювати усі школи області. Наразі, зі 1150 шкіл близько 1000 працює в очному форматі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: