Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій відзначає ювілей

img9058-9a9bb78a
Фото: Роман Балук.

П’ять років тому у Львові на вул. Пекарській, 41 запрацював унікальний для країни Центр надання послуг учасникам бойових дій.

Саме тут ветерани та їхні сім’ї отримують інформаційні, соціальні, психологічні та юридичні послуги, допомогу у працевлаштуванні, скерування на оздоровлення, участь в різних освітніх, культурних та розважальних заходах і проектах. Також центр приймає документи на міські програми соціального захисту бійців та їх рідних.

Про це пише ЛМР.

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій є особливим, адже функціонує за принципом «рівний – рівному»: усі працівники є безпосередньо або учасники бойових дій, або члени сімей учасників АТО/ООС, загиблих захисників України.

За п’ять років роботи Центр надав близько 46000 послуг, з яких 38500 – інформаційні, 4200 – юридичні, 3300 – психологічні. Центр реалізовує низку унікальних для України програм, зокрема надання матеріальної допомоги у розмірі 100 тис грн. учасникам АТО/ООС. Станом на 11 жовтня 2021 року цю матеріальну допомогу отримали 4 694 бійці (загальна сума виплат – 469400000 грн).

Також діє унікальна для країни Програма надання коштів на дороговартісне лікування для учасників АТО/ООС, членів їх сімей та батьків загиблих учасників АТО/ООС. За час дії програми цієї допомоги надано на загальну суму 11,1 млн грн. Окрім того, 577 дітей загиблих Героїв отримали виплату до Дня святого Миколая на загальну суму 5770000 грн.; а 2953 дітей учасників АТО/ООС отримали фінансову допомогу на оздоровлення.

У 2017 році Центр організував форум «Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО», під час якого презентували історії ветеранів, які повернулися з війни і успішно працевлаштувалися, відкрили власну справу, реалізували соціальні проекти. Тож вони поділитись власними історіями із життя.

На базі Центру у жовтні 2018 року розпочав роботу startup club для ветеранів, які мають намір започаткувати власну справу. Цей проект має на меті підтримати ветерана на шляху від ідеї до започаткування підприємницької діяльності, допомагаючи реінтегруватися у суспільство після участі у бойових діях. Навчання у цьому клубі пройшли 28 учасників бойових дій.

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій з 2019 року практикують групи ветеранів АТО/ООС для проходження курсів реабілітації за програмою «Іпотерапія. Досвід роду». За допомогою їзди на конях, сприяють фізичній реабілітації та психологічній підтримці бійців, творенню безпечної ветеранської спільноти. Варто зазначити, що у світі практикують 7-8 занять, і в деяких країнах така програма затверджена на державному рівні. Наприклад, у США діє обов’язкова програма реабілітації Horse’s for hero’s.

Від початку свого існування Центр не залишає поза увагою діток учасників АТО/ООС, і вже впродовж п’яти років організовує масштабні святкування Дня святого Миколая, які щороку охоплюють близько півтори тисячі дітей захисників.

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій організував близько 15 масштабних заходів, серед яких: «Під твоїм Покровом», «Твереза гулянка», фотопроект «Війна. Родина. Україна», «Батьки Небесного легіону», «В гори на руках у побратимів», «Дихай місто» та інше.

Минулого року центр допомоги ветеранам АТО «Фенікс», який зазнав пожежі, місто інтегрувало у структуру Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, тим самим розширивши спектр пропонованих послуг для ветеранів – психологічна та фізична реабілітація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: