Шлях до Незалежності: виставка революційних самвидавів 1980-х років відкриється у Львові

24a8daba934ab090f800fad018107c1c

13 жовтня комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» запрошує на відкриття виставки «Шлях до Незалежності».

Більше десятка примірників самвидавів 1980-х років, оригінали листів та звернень до тодішньої влади, графічні картки, екслібриси, запрошення, виконані Стефанією Шабатурою, Богданом Сорокою,  Людмилою та Володимиром Лободами, Андрієм та Петром Гуменюками, Любомиром Яремчуком та світлини тих часів, представлені на виставці, розкривають пласт мистецького життя патріотичної громади Львова за кілька років до відновлення Україною незалежності.

«Шлях до Незалежної  Держави у кожного свій. Хтось пройшов його через переслідування, репресії, табори. Комусь вдалося уникнути цих випробувань, живучи в «тюрмі народів» у постійній «внутрішній еміграції». Дехто «прозрів» в часи горбачовської перебудови, більшість – щиро. А ціле покоління українців сформувалось і дозріло у 80-х рр. ХХ ст. до боротьби за Державу: їм тоді було біля 30-ти. Ця виставка для нас добра нагода згадати і побачити, як усе було», - розповів директор бібліотеки Андрій Цибко.

На відкриття запрошено учасників боротьби за незалежність: Ігоря Калинця, Валентина Стецюка, Людмилу та Володимира Лободів, Андрія та Петра Гуменюків, Юрія Волощака та ін.

Усі експонати унікальної виставки нині перебувають у приватних колекціях, частина з них ще ніколи не експонувалась публічно.

Відкриття виставки о 17.00 за адресою: вул. Зелена, 24.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: