Як російські шпигуни вакцину крали і як знову щось пішло не так, – ЗМІ

астра

Російський шпигун викрав формулу коронавірусної вакцини, розробленої компанією AstraZeneca. Пізніше у Росії цю формули використали, щоби створити власну вакцину «Спутник V».

Про це 10 жовтня написало британське видання The Sun.

У службі безпеки кажуть, що мають докази викрадення одним із шпигунів Володимира Путіна важливих даних, які були вилучені з фармацевтичної фірми, включаючи план удару по Covid.

Російська компанія «Спутник» використовує технологію, подібну до вакцини, розробленої в Оксфорді.

Зараз у службі безпеки впевнені, що формула скопійована. Відомо, що дані були вкрадені іноземним агентом особисто.

Торік шпигуни вказали пальцем на президента Володимира Путіна. Вони зазначили, що «більш ніж на 95%» впевнені, що російські хакери, які фінансуються державою, націлилися на британські, американські та канадські компанії, які розробляють вакцину проти Covid.

Покійний міністр безпеки Джеймс Брокеншир сказав тоді: «Ми дуже обережні, щоби не викривати ці речі, гарантуючи, що ми можемо мати таку впевненість в атрибуції. Ми вважаємо, що у нас це є».

Депутат Боб Сілі, експерт у справах Росії, сказав: «Я думаю, що нам потрібно серйозно поставитися до російського та китайського шпигунства. Незалежно від того чи це крадіжка формули «Astra-Zeneka», чи шантаж через нафтопровід з боку цих авторитарних і тоталітарних режимів, ми повинні ставитися до них з розумом».

Міністр внутрішніх справ Даміан Хіндс заявив: «Ми живемо у світі, де існує державна діяльність, яка прагне займатися промисловим та економічним шпигунством. Ми стикаємося з цими загрозами, тепер вони більш складні та масштабніші, ніж будь-коли раніше. Постійно є іноземні держави, які хотіли б отримати чутливу інформацію, включаючи іноді комерційну таємницю».

Ендрю Ліч з лондонської PR-компанії Hudson Sandler сьогодні опублікував заяву від імені Російського фонду прямих інвестицій, який був створений урядом РФ.

Він сказав: «ЗМІ Великобританії повідомляють, що російський «Sputnik V» нібито ґрунтується на дослідженнях вакцини «Oxford/AstraZeneca» – це ще одна фейкова новина та відверта брехня на основі анонімних джерел».

AstarZeneca VS Спутник V

Насамперед обидві вакцини є векторними. Тобто використовується безпечний вірус застуди, у який вмонтована «інструкція» для виготовлення специфічних білків коронавірусу. Вектор доставляє цю «інструкцію» в клітини організму людини. Клітини починають виробляти потрібний білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Вектор достатньо розробити тільки раз, а потім можна тільки міняти «начинку» для боротьби з різними захворюваннями. Вектор на основі аденовірусу шимпанзе, який зараз використовується у вакцині AstraZeneca, до пандемії вже протягом 10 років тестувався в різних клінічних дослідженнях, водночас вакцина Спутник V базується на основі аденовірусу людини.

Ще торік російські ЗМІ створили меми, які обігрували те, що британська вакцина базується на аденовірусі шимпанзе, і створювали у користувачів інтернету відчуття, що використання препарату AstraZeneca може перетворити людину на мавпу.

Створенню векторних вакцин від коронавірусу передували десятиліття наукової роботи. Це добре вивчена технологія, що робить ці щеплення безпечними. Прикладом вакцини цього типу є вакцина проти вірусу Ебола.

Ефективність вакцин

За останніми даними досліджень у реальних умовах, тобто після того, як десятки мільйонів людей у всьому світі щепилися цією вакциною, дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу «Дельта» та 86% для штаму «Альфа».

Різні дослідження показали, що вакцина на 80% зменшує ризик заразитися коронавірусом та майже удвічі зменшує ризик інфікувати ваших невакцинованих близьких і рідних, якщо ви все ж таки захворієте.

Ефективність вакцинації Супутником V оцінена в 91,6%.

Однак сумніви в ефективності Супутника V у деяких з'явилися після того, як в серпні 2020 року в Росії - першими в світі - оголосили про завершення клінічних випробувань вакцини і схвалили її використання. 4 вересня авторитетний медичний журнал The Lancet опублікував матеріал про успішні випробування російської вакцини. З підсумків першої і другої фаз тестів випливало, що у всіх випробовуваннях була сильна імунна відповідь і не було серйозних побічних ефектів.

Але у деяких вчених це викликало питання, 7 вересня вони звернули увагу на швидкість публікації, плутанину з датами і малоймовірні збіги показників. Так, тестова група складалася всього з 38 осіб, всі випробовувачі отримували різні дози вакцини, але рівень антитіл у крові в різні дні у них був однаковим. Вчені, які виступили з критикою, попросили доступ до повного клінічного протоколу випробувань.
18 вересня в The Lancet була опублікована більш докладна відповідь розробників вакцини на критику. Вони повідомили, що виявлені збіги були пов'язані з дискретністю даних (одержувані значення були неточними, а у вигляді діапазонів, що значно збільшує ймовірність збігів), а також з малою кількістю учасників у групах. Критиків ця відповідь не задовольнила.

Окрім цього, Словацький державний інститут контролю за лікарськими засобами дослідив зразки вакцини, 2 млн доз якої було закуплено урядом Словаччини, і виявив, що вони не ідентичні тим, що отримали схвальні висновки в публікації авторитетного журналу «The Lancet». Також інститут зазначив, що вони не такі самі, як ті, що використовуються в інших країнах.

Хто визнає

Британська вакцина офіційно визнана ВООЗ, в той час як визнання російської вакцини ВООЗ сьогодні знову відклала.

AstraZeneca — лідер серед протиковідних вакцин, щеплення якими дає змогу подорожувати до різних країн без ПЛР-тестів, аналізів на антиген чи самоізоляції. За даними онлайн-видання про візові вимоги різних країн VisaGuide.World, AstraZeneca європейського та корейського виробництва визнана в більш як 140 країнах світу. AstraZeneca/Covishield індійського виробництва — у 60 країнах.

Вакцину Sputnik V дозволено для використання в 53 країнах.

Іноземці, які вакцинувалися проти коронавірусу російським препаратом «Спутник V», не можуть в’їжджати в Україну на тих самих правах, що й вакциновані схваленими ВООЗ препаратами.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: