В Україні з'являться відеокамери для контролю за дотриманням правил карантину

карантин78
Ілюстративне фото

В Україні у листопаді запрацюють перші відеокамери для контролю за дотриманням правил карантину.

Про це повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін в інтерв’ю ТСН.

Такі камери встановлять в Києві та Харкові або Дніпрі у межах пілотного дослідження, яке було ініційовано ВООЗ і підтримано МОЗ.

Кузін зазначив, що «завдяки встановленню відеокамер відбуватиметься деперсоналізована оцінка умовного відсотка дотримання протиепідеміологічних норм».

«Тобто в автоматичному режимі зчитується кількість людей, які проходять уздовж камери або зони її дії, і скільки з них в масках, скільки дотримуються дистанції. Наразі вже розроблені повні комплекти документів для проведення біоетичної експертизи та встановлення таких камер. Пілот планується зробити в двох великих містах — Києві і в Харкові або Дніпрі. Ми очікуємо, що цей пілот буде запущений не раніше ніж 1 листопада цього року. І перші результати вже зможемо отримати через два тижні», — сказав він.

Головний санлікар підкреслив, що за умови використання такої системи не буде проводитися будь-яка ідентифікація, зберігання персональних або конфіденційних даних або навіть самої плівки, де буде запис.

«Ця система і це програмне забезпечення дозволяють нам в автоматичному режимі показувати дотримання або недотримання, або тип недотримання протиепідеміологічних вимог. М’яко кажучи, це пілот з відстеження загального відсотка протиепідеміологічних вимог. Але водночас для людей, які порушують протиепідеміологічні вимоги, є відповідна стаття в адміністративному кодексі України і передбачено покарання, зокрема за відсутність масок в закритому приміщенні», — пояснив Ігор Кузін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: