За 100 днів дії земельного ринку на Львівщині продали 146 паїв

земля6
фото ілюстративне (з архіву)

На Львівщині власники не поспішають продавати паї.

Про це йшлося під час пресконференції за підсумками перших 100 днів дії ринку земель сільськогосподарського призначення.

«Так склалось, що земельна реформа у населення, дрібних фермерів та особистих селянських господарств асоціюється лише з прийняттям Закону України про обіг (ринок) землі сільськогосподарського призначення. Насправді це ряд законів - ціла система, що удосконалює систему управління та дерегуляцію у сфері земельних відносин, запроваджує прозорий процес земельних електронних аукціонів, забезпечує публічність та відкритість інформації про землю та ресурси, поліпшує доступ малих агровиробників до банківського фінансування.  Більша частина завдань земельної реформи вже почала виконуватися», - розповіла заступниця начальника управління - начальник відділу розвитку аграрної інфраструктури, земельних відносин департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Тетяна Борушок.

Вона нагадала, що на старті ринку в багатьох аграріїв були застереження щодо того, що землі почнуть активно продавати. Втім у законодавство буди закладені  певні запобіжники. Так, набути у власність землі сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва  можуть лише  громадяни України не більше 100 гектарів в одні руки.

«Зараз ухвалені усі необхідні законодавчі акти, які дозволяють завершити земельну реформу. До прикладу, за законом щодо дерегуляції у сфері земельних відносин більшість земель перейшли в користування об’єднаних територіальних громад, які на місцях мають можливість самостійно визначати план свого розвитку. Ці закони дозволяють власникам вільно розпоряджатися своєю земельною власністю, так, як це запроваджено у багатьох Європейських державах. При цьому встановлені запобіжники щодо спекуляції та зловживань на ринку землі. Зокрема, це обмеження кількості земельних ділянок, які може мати у власності одна фізична особа», - додав заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Львівській області Василь Собко.

При цьому, власники паїв на Львівщині наразі не поспішають їх продавати.

«Львівщина орієнтовно на 20 місці з усіх областей України за кількістю укладених правочинів по сільськогосподарських землях. В області уклали лише 877 правочинів, з них суто по купівлі-продажу – 650. І лише 146 правочинів стосуються купівлі-продажу паїв, загальною площею 166 га. Такі показники означають, що немає поспіху щодо продажу земель сільськогосподарського призначення», - розповіла Тетяна Борушок.

Як розповів начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тарас Грень, ринок землі розширив повноваження як приватних, так і державних нотаріусів під час укладання угод.

«Відтепер нотаріуси перевіряють кінцевого бенефіціара, наявність покупців у санкційних списках тощо. Варто зазначити, що упродовж всього періоду дії ринку землі не було жодної відмови в нотаріальній допомозі, до прикладу, на підставі того, що кінцевий набувач прав не відповідає критеріям, визначених законом», - розповів Тарас Грень.

Як розповіла керівниця Львівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації громад Марія Дискант, громади стали повноцінними розпорядниками земель, а відтак в першу чергу громади зацікавленні у впорядкуванні своїх наявних земельних ресурсів.

«Проведення аудиту та інвентаризації, пошук додаткового земельного ресурсу до залучення в сільськогосподарський оборот - це основні завдання на сьогодні. Бо від якісного та правильного розпорядження землями залежить безпосереднє наповнення місцевого бюджету», - розповіла Марія Дискант.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: