14 жовтня – День Заснування УПА, День українського козацтва та День захисника України

День-захисника-та-козацтва
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Чому всі ці події святкуються в один день? Чи не правильніше було б розподілити їх на інші дні? Це просто неможливо, адже вони поєднані не лише датою. Те, що чотири свята відзначаються саме у цей день – не випадковість, а сплетіння української історії та традицій, які ми продовжуємо підтримувати й сьогодні.

Українські козаки надзвичайно шанували християнські традиції та вважали Покрову одним з найбільших свят, то і для цих захисників 14 жовтня виявилось визначною датою. Саме у цей день вони святили свою зброю, яку шанували не менше ніж національні традиції.

Християнська віра, шанування традицій та прагнення понад усе захистити рідну землю – саме ці якості були властиві українським повстанцям. Тож 75 років тому вони символічно обрали 14 жовтня датою створення Української Повстанської Армії. Армії, котра боролась за збереження самостійної України і з якої сьогодні беруть приклад наші захисники.

У 2014 році з початком нової російсько-української війни, в Україні не лише зросло число призовників до армії. Утворилась велика кількість добровольчих формувань. До їх лав стали саме ті, у чиїх жилах тече кров козаків та повстанців, сучасні захисники рідної землі. Добровольці, які у сучасному світі все ще не забули про важливість традицій, славу воїнів-предків та обов’язок ставати на захист своєї країни, своєї оселі, своєї родини.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці переросло у чотири визначні для України події, які роз’єднані часом, але поєднані спільним сенсом. Це день захисника. Тієї людини, яка покладає усі свої сили аби захистити найдорожче.

Головна заступниця та покровителька козаків

На Запорізькій Січі був особливий культ Богородиці-Покрови. Їїзавжди називали головною захисницею козацтва від ворогів. Основна церква на Січі завжди була на честь Покрови. Ікона з її зображенням повинна була бути в кожному козацькому курені. Зображення Богороді було навіть на хоругвах, під якими козацьке військо виступало в походи. До слова, саме на Покрови, 14 жовтня, на спільній раді козаки щороку обирали собі кошового отамана. Тож це свято стало чи не найбільш знаковим для воїнів-січовиків та їхніх наступників.

Нове життя свята

З часів козацтва свято Покрови заново увійшло до історично-культурної спадщини України у 1947 році. Саме тоді, 14 жовтня, головний командир Української повстанської армії Роман Шухевич підписав офіційний наказ про створення УПА – армії, котра боролась за збереження самостійної та цілісної України. Повстанці, наслідуючи предків-козаків, вважали своїм обов’язком сходити в цей день до церкви та посвятити зброю – для військових перемог під опікою Богородиці-Покрови. А вже менш, ніж через 70 років, 14 жовтня почали відзначати як День українського захисника офіційно. Тож нині, під час російсько-української війни, Покрова, як і багато століть тому, захищає усіх героїв-воїнів України від ворога. Для того, аби усі українці могли жити під світлим та, що найважливіше, мирним небом.

Свята, що відзначаємо на Покрову Пресвятої Богородиці, кожен, звісно, сприймає по-своєму. Хтось любить 14 жовтня за такий бажаний і омріяний державний вихідний день, дехто – за привід отримати законне привітання чи, зрештою, привітати самому з Днем захисника України. А для багатьох це свято – символ своєрідного прощання з осінню та початок зимових приготувань.

Однак нині 14 жовтня не залишає без уваги жодного українця, адже свято, що впліталося до нашої культурно-історичної спадщини цілими століттями просто не може минути непомітно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: