7 рецептів із сезонними продуктами жовтня

zhovteen
Фото: Всвіті

Страви з локальних сезонних продуктів колись були необхідністю, а тепер стали трендом. Людям знову захотілося чогось простого й натурального. Мовляв, навіщо витрачатися на екзотичні фрукти, якщо навіть із простого яблука можна приготувати смачну страву?

Якщо ж увімкнути фантазію, то і яблуко виявляється непростим, а вивареним у вині зі спеціями.

Хочете спробувати приготувати щось із локальних продуктів жовтня? Саме для цього ми приготували добірку рецептів з осінніми овочами та фруктами, що якраз продаються на ринках цього місяця.

Рецепт № 1: Осіннє овочеве рагу

Фото Depositphotos

Що треба: 500 г картоплі, 200 г брокколі, 4 моркви, 300 г кольорової капусти, 2 кабачки, 2 помідори. Також, олія соняшникова, 300 г томатної пасти, по 1 ч.л карі, куркуми та меленої паприки. Сушений часник, чорний перець за смаком.

Як приготувати:

Картоплю почистити, нарізати дрібними кубиками. Узяти найбільшу пательню, добре її розігріти та налити в середину 70–90 мл олії. Коли олія нагріється, висипати в пательню картоплю. Смажити, на легкому вогні, постійно помішуючи.

Брокколі та кольорову капусту розібрати на дрібні суцвіття й залити окропом на 15 хвилин. Моркву почистити й нарішати кружальцями, кабачок нарізати великими кубиками. Злити з брокколі й капусти воду, змішати всі овочі разом та додати в пательню, ретельно змішавши.

Томатну пасту змішати з подрібненими помідорами, додати всі спеції, перетерти суміш у густий соус. Додати 70–100 мл теплої води й залити цією рідиною овочі в пательні. Готувати на легкому вогні рагу, поки вода трохи випариться, а овочі стануть м’якими.

Рецепт № 2: Слойки з лисичками та домашнім сиром

Фото Depositphotos

Що треба: 2 листи замороженого листкового тіста, 300 г домашнього сиру, сушений часник та розмарин, 200 г лисичок, масло та сіль, 1 яйце.

Як приготувати:

Яйце перетерти із сиром та сіллю, додати спеції. Тісто розморозити та нарізати кубиками, сформувати з нього невеликі корзинки. Корзинки поставити на деко, застелене пергаментом. На тісто викласти сирну масу, а зверху посипати лисичками. Лисички попередньо треба вимочити в окропі та замаринувати в олії з часником і сіллю.

Випікати слойки треба 15–25 хвилин, у з розміру, за температури 190 градусів.

Рецепт № 3: Пиріг із грушами та вином

Фото Depositphotos

Що треба: 1 склянка борошна, 1 склянка цукру, 4 яйця, 500 мл вина, 100 г меду, 3 середньої м’якості груші. Також, сік 1 апельсина, кориця, сушений імбир.

Як приготувати:

Груші залишити цілими, але зняти з них шкірку. Натерти груші спеціями та медом, поставити в каструлю. Залити фрукти вином та апельсиновим соком, поставити каструлю на легкий вогонь і 30 хв варити.

Тим часом, готуємо тісто. Борошно просіяти, білки та жовтки розділити. Жовтки перетерти з цукром, а білки збити в круту піну. Поєднати білки та жовтки, додати борошно й замішати все в густе тісто.

Увімкнути духовку на 180 градусів, форму для бісквіта змастити маслом та присипати борошном. Вилити у форму тісто. Тим часом, вийняти груші з каструлі, порізати товстими смужками та розкласти по всіх поверхні пирога. Випікати пиріг 40 хвилин, дати трохи охолонути, а потім вийняти з форми. Коли випічка повністю охолоне, полити її залишками вина зі спеціями.

Рецепт № 4: Салат із яблук та селери

Фото Depositphotos

Що треба: по 200 г моркви, коріня селери та яблук. По 1 ст.л олії оливкової та лимонного соку, 2 ст.л зернистої французької гірчиці. Також, сіль за смаком і 3 ст.л кунжуту.

Як приготувати:

Насамперед, кунжут треба смажити до золотистості на сухій пательні. Очистити від шкірки селеру, моркву та яблука. Можна натерти всі овочі на тертці, або ж нарізати ножем на тонкі смужки.

Змішати олію, сік та гірчицю в однорідну масу, вимішати цей соус з овочами. Викласти салат у тарілку та густо посипати його смаженим кунжутом. За бажання, до страви можна додавати капусту чи листя салату.

Рецепт № 5: Пюре з ріпи з червоним перцем

Фото Depositphotos

Що треба: 1 кг ріпи, 100 мл вершків та 50 г масла, сушений часник та сіль, паприка. Також, 3 червоних перці середнього розміру й сушений базилік.

Як приготувати:

Ріпу почистити, порізати великими кубиками та відварити. поки вона вариться, порізати перець шматочками, змастити олією, сушеним базиліком та сіллю. Запекти перець за температури 200 градусів, поки він повністю розмякне. Перетерти перець у пюре, змішати з рештою спецій.

З готової ріпи злити воду, додати в каструлю кубики масла та вершки, шматочки перцю. У пюре страву можна потовкти, або ж збити блендером. У будь-якому разі, вона вийде не така однорідна, як картопляне пюре, продукт матиме дещо іншу консистенцію. Проте, він значно корисніший та менш калорійний за пюре картопляне.

Рецепт № 6: Печена брюссельська капуста

Фото Depositphotos

Що треба: 700 брюссельської капусти, по 50 мл олії, соєвого соусу, лимонного соку та меду. Також, сушений часник, кунжут, прованські трави.

Як приготувати:

Капусту залити окропом на 15 хвилин, потім злити воду. Тим часом, змішати в однорідну масу соєвий соус, мед, сік лимона, олію. За бажання, можна додати ще трішки гірчиці. туди ж додати сушений часник та прованські трави. Вимішати в цьому соусі капусту та залишити настоюватися 30 хвилин.

Поки чекаєте, можна приготувати інші страви до вечері. Також, розігріти духовку до 190 градусів, підготувати деко. Висипати на деко капусту, посипати її кунжутом і випікати близько 20 хвилин, поки вона не стане м’яка всередині й золотиста зовні.

Рецепт № 7: Сирний пиріг із виноградом

Фото Depositphotos

Що треба: 400 г домашнього сиру, 1 яйце, 200 г цукру, 250 г темного винограду. Також, пачка пісочного печива і 1 пачка масла.

Як приготувати:

Печиво перетерти в крихту, змішати з маслом та 50 г цукру, щоб утворилося тісто. Сир перетерти блендером до зникнення зернистості. Потім, змішати сирну масу з яйцем і рештою цукру.

В форму для випічки викласти пергамент, на ньому утрамбувати дно пісочним тістом, сформувавши також невеликі бортики. Вилити на тісто сирну масу, постукати формою по столу, щоби сир рівномірно розподілився у формі. Заповнити всю поверхню пирога цілим виноградом.

Випікати пиріг близько 20–35 хвилин за температури 180 градусів. Час залежить від висоти самого пирога. Виймати його з форми, тільки коли десерт повністю охолоне, адже треба почекати, поки сир стане густим.

Всі ці рецепти не потребують складних компонентів чи процесів приготування. Тож, радимо не просто зберегти добірку, а спробувати приготувати якусь зі страв уже цього вечора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: