«Сила дівчат» – в УКУ стартувала програма для дівчат-підлітків, які опинилися у складних життєвих обставинах

3-zhovtnya-1-1024x746
Фото: УКУ

Центр Союзу українок Америки (СУА) з жіночих студій Українського католицького університету разом зі службою у справах дітей Львівської міської ради став партнером просвітницької програми «Girl Power» («Сила дівчат») для дівчат-підлітків з дитячих будинків у Львові та Львівській області. 

Центр Союзу українок Америки (СУА) з жіночих студій Українського католицького університету разом зі службою у справах дітей Львівської міської ради став партнером просвітницької програми «Girl Power» («Сила дівчат») для дівчат-підлітків з дитячих будинків у Львові та Львівській області.

Програму реалізує благодійний фонд «Благомай» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні разом із його експерткою Тетяною Подобінською-Штик, повідомляється на сайті УКУ.

Дівчата у підлітковому віці особливо потребують належного прикладу і базових знань про гігієну, права та обов’язки, фінанси, подолання складних життєвих ситуацій. Саме програма «Girl Power», яка є першою в Україні унікальною школою для дівчат з дитячих будинків, допомагає у підвищенні обізнаності серед дітей-сиріт.

Центр СУА з жіночих студій  УКУ у липні цього року вже працював з дівчатами підліткового віку з багатодітних малозабезпечених сімей та сімей, що опинились в складних життєвих обставинах у рамках подібного проєкту «Дорослішай впевнено!», який проводили за фінансування Союзу українок Америки. Маючи певний досвід праці з такою аудиторією, працівники Центру проводять навчальні модулі для дівчат-підлітків щонеділі на базу Українського католицького університету.

«Дівчата з інтернатів, дитячих будинків чи сімей зі складними життєвими обставинами найчастіше стають жертвами різних маніпуляцій через незнання своїх прав і особистих кордонів. Тому ми хочемо, щоб завдяки цій програмі вони зрозуміли, що є передусім ціннісними. Наші зустрічі не обмежуються лише лекціями. Проводимо також тренінги, де дівчата можуть протестувати свою фінансову грамотність, зрозуміти як обрати майбутню професію тощо. Цей мінікурс створений для того, щоб майбуття не було таким складним і тривожним для дітей» розповідає керівниця Центру СУА з жіночих студій в УКУ, доцентка кафедри біблійних наук Філософсько-богословського факультету УКУ, віцепрезидентка Європейської асоціації жінок-богословів Галина Теслюк.

Марія Саквук, психологиня, прийомна мама, провідний спеціаліст відділу сімейних форм управління «Служба у справах дітей» Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради каже, що для дитини вилучення з біологічної сім’ї, втрата батьків чи відмова від неї  не минає без наслідків. «Прийомні батьки та батьки-вихователі в дитячих будинках сімейного типу, приймаючи дитину в свою сім’ю, щоденною турботою формують у дитини відчуття безпеки та впевненості в тому, що вона важлива, почута та люблена. Нашим завданням у цьому проєкті  є забезпечити додаткову підтримку дівчат підліткового віку, які проживають в таких сім’ях, а також в реабілітаційних центрах чи центрах підтримки для дітей. Тож спільними зусиллями з нашими партнерами ми хочемо показати дівчатам, що в них великий потенціал, що вони можуть багато досягнути у власному житті та мати вплив на життя суспільства»

Лише у 2020-2021 роках в освітньому проєкті «Girl Power» взяли участь 80 дівчат із дитячих будинків Києва та 20 учасниць в онлайн-форматі зі Хмельницької, Сумської областей та м. Маріуполь. Другий, більш масштабний, потік проєкту розпочався у вересні. Крім Львова, впродовж дев’яти місяців, навчання будуть проводитися ще в п’ятьох містах України: Києві, Донецьку, Луганську (підконтрольних Україні територіях), Нікополі та Запоріжжі.

За умовами проєкту дівчат ділять на потоки, по 20 осіб у кожному. Відтак вони пройдуть 6 навчальних модулів за такими темами:

  • Репродуктивне здоров’я та сексуальна освіта.
  • Роль жінки в соціумі.
  • Самоосвіта, підвищення особистої ефективності.
  • Права дівчат і жінок у подоланні домашнього насильства.
  • Можливості розвитку дівчат у різних сферах.
  • Лідерство та кар’єра.

Так  у Львові дівчата вже послухали лекції від психологині Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї»  Ольги Іваненко під назвою «Я – гарна. Прийняття себе через призму образу тіла» та акушерки-гінекологині I-ї категорії Ірини Кучки – «Між нами дівчатами».

Лекція від викладачки УКУ Ірини Старовойт

Ольга Іваненко розповіла учасницям проєкту про мінливість власного тіла впродовж всього життя, а особливо у підлітковому віці. Під час заняття «Між нами дівчатами» гінекологиня Ірина Кучка дала поради щодо інтимної гігієни і навчила як розрізняти фізіологічні зміни в організмі чи можливі відхилення.

Під час другого модулю дівчата перенеслися в минуле з викладачкою УКУ Іриною Старовойт, згадуючи жінок, які вперше захищати свої права щодо зрівняння рівня заробітної плати, можливості голосувати, здобувати освіту, розвиватися професійно тощо.

«Сьогодні ми живемо в часи змішаних сигналів. Життєві приклади – жінок-святих, жінок-професіоналок, жінок-творчинь, лідерок не просто мають значення, вони також пропонують інші мірки жіночності та якісь інші моделі для захоплення і наслідування», – зазначила Ірина Старовойт.

Спілкування дівчат з Христиною Єрмаковою, координаторкою освітніх проєктів благодійного фонду «Благомай»

Христина Єрмакова, координаторка освітніх проєктів благодійного фонду «Благомай» розповідає, що багато дівчат, щоб потрапити на заняття, добираються з області: «Це свідчить про зацікавленість проєктом та бажання вчитись новому. За моїми спостереженнями всі дівчата йшли на контакт і активно брали участь у перших практичних заняттях, які проводили Ірина Старовойт та Галина Теслюк. Я також побачила гарне ставлення лекторок до них, що дозволяє почуваються дівчатам затишно, без будь-якої настороженості. Для нашого фонду дуже важливо, щоб учасниці довіряли тим, хто поруч з ними».

Під час третього модулю спільно з Iриною Iваник дівчата обговорили важливість самоосвіти в житті кожної молодої людини та її безпосередній вплив на особисту ефективність. Праця з Іриною стала чудовим стимулом для того, аби розпочати діалог із самим собою, чесно відповісти собі на питання: «Хто я?», «Які мої найкращі якості?», «Чим я можу поділитись з іншими?» .Детальніше про життєві цінності дівчата розмовляли з о. Олегом Кіндієм. Під час лекції вони розмірковувати про формування самооцінки, про те, як навчитися сміливо її виражати, чому важливо «зцілювати»  рани минулого та як віднайти внутрішній духовний ресурс.

Додамо, що навчальні модулі програми «Girl Power» завершаться 22 травня 2022 року урочистим випускним, на якому зберуться всі учасниці проєкту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: