На Львівщині обговорюють план заходів з безбар’єрності

630_360_1597994969-966

Уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна сьогодні перебуває з візитом на Львівщині.

У ЛОДА вона провела нараду з представниками департаментів, на якій обговорили Національну стратегію зі створення безбар'єрності, а також те, як на території області впроваджують цю стратегію.

«Ми почули думки від кожного структурного підрозділу про те, як буде впроваджуватися безбар’єрність, зокрема освітня, які пріоритети сьогодні бачить в у цьому напрямку Львівщина, над чим буде працювати департамент соціального захисту населення, а це програми раннього втручання, університетів третього віку. Тобто кожен з підрозділів запланував для себе певні кроки», - розповіла Тетяна Ломакіна.

За її словами, зокрема говорили і про фізичну безбар'єрність.

«Це архітектурна доступність споруд громадського призначення. Ми ознайомилися з планом моніторингу цих приміщень і заходами, щоб ці будівлі стали більш доступними. Йдеться і про старших людей, і про осіб з інвалідністю, батьків, які виховують дітей до 6 років, тобто всіх, хто належить до маломобільних груп», - додала Ломакіна.

Водночас, як розповів заступник голови ЛОДА Віталій Загайний, йшлося про безбар’єрність у більш широкому розумінні.

«В широкому сенсі цей термін передбачає інформаційну, освітню та інші види     безбар’єрності. Сьогодні ми багато говорили про конкретні заходи, які були запропоновані підрозділами до загального плану з реалізації Національної стратегії. Зараз цей план є на стадії проєкту, тому таке спілкування важливе саме зараз, коли він ще готується, а не прийнятий як остаточний документ», - пояснив Віталій Загайний.

Проєкт плану заходів на Львівщині з реалізації Стратегії створення безбар’єрного простору сьогодні, також обговорюють з представниками громадських організацій.

«На сторінці ЛОДА можна переглянути проєкт плану заходів, який опублікований для обговорення. Там найбільший акцент зроблено на освітній безбар’єрності, але ми б хотіли, щоб там більш широко була висвітлена інформаційна, цифрова та економічна безбар’єрність, бо як наголошували зацікавлені люди, для них дуже важливий сьогодні  доступ до роботи, тобто можливість утримувати свою родину», - розповіла Тетяна Ломакіна.

Як додав Віталій Загайний, йдеться зокрема про інклюзивні ресурсні центри, які є під опікою органів місцевого самоврядування.

«Зараз ми виявили дуже важливу проблему, що органи місцевого самоврядування не повністю використовують державну субвенцію, яка скерована на залучення фахівців у ці центри. А сьогодні ми маємо великий брак фахівців, яких можна було б залучити маючи відповідні кошти. Тому частина заходів з плану будуть скеровані на це. Також йдеться про моніторинг споруд, які використовуються для надання публічних послуг. Департамент архітектури ЛОДА може провести такий моніторинг на предмет того, як ці споруди можна швидко і недорого адаптувати для покрашення їхньої фізичної доступності», - пояснив Віталій Загайний.

До 24 жовтня громадські обговорення планів заходів з реалізації Стратегії будуть відбуватися в усіх регіонах України.

«Важливо, що цей діалог відбувається саме зараз. Це дає нам можливість  передбачити реалізацію цих заходів вже у 2022 році і подбати про їхнє фінансування з бюджету», - підсумував Віталій Загайний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: