Окупований Донбас: що буде з місією ОБСЄ

441563
Фото: 112.

17 жовтня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ з міркувань безпеки призупинила роботу в окупованому Донецьку.

Це рішення пов'язане з проведенням 15-16 жовтня мітингу прихильників так званої «ДНР» в Донецьку, біля входу в готель Park Inn, у якому розташований офіс ОБСЄ.

Мітинги відбулися через затримання 13 жовтня поблизу Золотого бойовика – громадянина Росії Андрія Косяка. Він здійснював розвідку залишених Збройними Силами України позицій.

Близько 10:45 група озброєних осіб з пов'язками СЦКК під прикриттям проведення робіт із розмінування здійснювала розвідку залишених позицій ЗСУ.

Гарантії безпеки були надані українською стороною для проведення робіт із розмінування з чітким зазначенням маршрутів пересування та визначенням граничної точки висунення в сторону позицій ЗСУ, в рамках робіт з обладнання ділянки місцевості для відкриття з боку тимчасово окупованих територій КПВВ «Золоте».

Зранку 15 жовтня перед готелем, у якому проживають члени СММ, в центральній частині непідконтрольного уряду Донецька місія фіксувала масові збори за участю 50-100 осіб, переважно молодих чоловіків.

Відзначається, що деякі з цих молодих людей тримали транспаранти та «висловлювали критику щодо діяльності СММ, особливо щодо подій, які відбулися 13 жовтня на ділянці розведення в районі Золотого, коли члена збройних формувань, як повідомлялося, затримали Збройні сили України».

Спостерігачі вказують, що це зібрання «перешкоджало будь-якому пересуванню патрулів 15 і 16 жовтня».

«Роботу місії блокують незаконні озброєні формування. Те, що вони влаштовують провокації, так звані мітинги, ми всі це прекрасно розуміємо, що це не жителі Донецька, бо їм все одно, що там відбувається. Насправді це або росіяни, або проплачені люди. Прикрість у тім, що вони самі на всіх своїх плакатах пишуть, що це підполковник російської армії, громадянин РФ, якого арештували на лінії фронту зі зброєю в руках і в його телефоні знайшли докази того, що він брав участь у злочинах проти України, тобто він обстрілював наші території і українських громадян», – розповіла ІА Дививсь.info Олена Мокренчук, пресофіцер оперативно-тактичного угруповання «Північ».

«Ми закликаємо сторони усунути всі перешкоди свободи пересування СММ. Як вже зазначалося в заяві місії від 16 жовтня, СММ готова сприяти налагодженню діалогу між сторонами на місцях, і про цю готовність вони вже неодноразово були проінформовані», - додали в СММ.

Незважаючи на призупинення роботи в окупованому Донецьку, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ продовжує свою діяльність на непідконтрольній українській владі частині Луганської області.

ІА Дивись.info поспілкувалася з Дмитром Снєгирьовим, громадським активістом та воєнним експертом про роботу місії ОБСЄ у Луганську.

«Вона вже практично згорнула свою діяльність у Луганській області, наразі указом чи розпорядженням ватажка бойовиків ЛНР Пасічника маршрутне пересування місії є обмеженим територією окупованих районів. Зокрема є фактична заборона на діяльність роботи місії поблизу неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону – це пункти перетину Ізварине та Довжанськ та відповідна заборона діяльності місії поблизу пілотних районів розведення – Золоте і Станиця Луганська. Тобто йдеться про те, що повноцінна діяльність місії згорнута. Це роблять, щоби приховати передислокацію регулярних підрозділів збройних сил РФ, безпосередньо з території Росії на територію окупованих районів Луганської області», – розповідає Дмитро Снєгирьов.

Наслідок, якого хоче досягнути противник – припинення діяльності місії і слідкування за їх діями.

«З нашої сторони жодних заперечень і протидії цій місії немає, спокійно спостерігачі пересуваються, їх можна побачити в кожному місті по всіх дорогах. Російська сторона вже давно чинить різні перешкоди, наприклад, були обстріляні представники місії ОБСЄ, коли підірвали машини або навіть просто їх не впускали на якісь частини фронту чи у зони відведення, щоб спостерігачі не побачили, що там відбувається. Місія ОБСЄ все одно буде працювати, як би не намагались її роботу заблокувати», – розповідає Олена Мокренчук.

За останній тиждень місія ОБСЄ зафіксувала концентрацію приблизно 350 одиниць важкої бронетехніки, яка знаходилася поза зоною обумовленої Мінськими домовленостями, також вони намагаються унеможливити роботу місії у спостереженні і моніторингу ситуації.

За останні два дні місія ОБСЄ зафіксувала різке зростання кількості обстрілів з боку окупантів саме поблизу Золотого.

«Щодо причин згортання місії, тобто затримання Косяка, то це була спецоперація російських спецслужб, нам його підкинули. На жаль, українські спецслужби проковтнули цю наживку. Йдеться про те, що РФ і її спецслужбами була створена така ситуація, коли жодне з рішень по Косяку не задовільнить українську сторону. Я нагадаю, наразі однією з вимог РФ і «ЛНР» є його звільнення, якщо Україна піде на шантаж з боку «ЛНР», тоді йдеться про фактичну легітимізацію цього квазіутворення в Мінському процесі.

Не випадково вони оголосили про те, якщо не буде звільнений Косяк, то «ЛНР» в односторонньому порядку припиняє роботу в ТКГ, хоча фактично їх там немає. Якщо Україна звільнить Андрія Косяка, відповідно, ми будемо мати легітимізацію і російський план щодо прямих перемовин між «ЛНР» і «ДНР». Якщо ми не віддаємо російського бойовика, то наражаємось на те, що жодні гарантії української сторони щодо безпекових питань у пілотних районах на момент проведення ремонтних робіт, будуть такими, що не відповідають дійсності. Крім того, Україну звинувачуватимуть у блокуванні роботи гуманітарної підгрупи. Адже йдеться про те, що Косяк був затриманий співробітниками СБУ на момент присутності у цьому районі місії ОБСЄ. Власне, українська сторона дала згоду на проведення планових робіт», – каже Дмитро Снєгирьов.

І зазначає, що ніколи так звані представники СЦКК поодинці не пересуваються.

«Патруль СЦКК бойовиків «ЛНР» – це 4-6 осіб, натомість Косяк був сам, при цьому він був на позиціях залишених бійцями ЗСУ. Що він там міг розвідувати - не зрозуміло. Також ми би мали почути відповідь, чому позицію залишили? Йдеться про 350 метрів української території, які бойовики «ЛНР» вимагали від влади України віддати як умову відкриття КПВВ «Золоте». Є ще один момент на який варто би звернути увагу співробітникам СБУ – затримання відбулося напередодні візиту Зеленського, тут або його просовували перед візитом, або співробітники СБУ хотіли вислужитися перед президентом», – пояснює експерт.

Наразі вже є заяви Росії, що вони фактично блокують нормандський і мінський формати, відповідно, можливу зустріч президентів обох держав, чого так вимагає Володимир Зеленський.

«Я нагадаю, буквально на початку вересня було рішення РФ, в односторонньому порядку, про заборону роботи місії ОБСЄ на ділянці російського-українського кордону. Йдеться про КПВВ «Гуково» і, відповідно, Донецьк. Тобто фактично руками України Росія вирішила свої питання, заборонила діяльність місії і створила умови для звинувачення української сторони у порушенні Мінських домовленостей, невиконанні Нормандського формату і створення штучної гуманітарної кризи, бо, власне, місія ОБСЄ, крім питань моніторингу, відповідала за гуманітарні питання: це й перетин умовної лінії розмежування поблизу КПВВ, розмінування і розведення військ, а головне – це розрахунки сторони «ЛНР» за споживану українську воду. І тепер цього всього не буде», – розповів Снєгирьов.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СMM) почала свою роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ. СMM – це неозброєна цивільна місія, яка працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень у всіх регіонах України. Її основні завдання – це неупереджено і об'єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту.

«Альтернативи місії ОБСЄ немає і не буде, немає необхідності створювати якусь альтернативу. Така місія потрібна, і тільки присутність міжнародних спостерігачів трішки стримує агресію противника. Спостережна місія все одно буде працювати, навіть якщо вони заблокували цих фахівців, приїде інша команда і буде продовжувати свою роботу», – роз'яснює пресофіцер.

Софія ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: