У Львові освітянки можуть пройти мамографію або УЗД грудей за спрощеною процедурою

DSC_9752

Жовтень – місяць боротьби з раком молочної залози. У Львові 5-а міська клінічна лікарня та управління освіти ЛМР проводять спільну акцію «НаВЧИ турботи про себе».

Жовтень – місяць боротьби з раком молочної залози. У Львові 5-а міська клінічна лікарня та управління освіти міськради проводять спільну акцію «НаВЧИ турботи про себе».

Освітянки впродовж місяця проходять мамографію або УЗД грудей для профілактики раку молочної залози, передає кореспондент ІА Дивись.info.

«Акція «НаВЧИ турботи про себе» покликана насамперед подбати про вчителів, які часом надто заклопотані професією і не дбають про власне здоров’я. Ще одне завдання – продемонструвати своїм прикладом, що діагностика та профілактика попереджають захворювання. В цьому випадку говоримо про рак грудей та мамографію, яка діагностує це захворювання. Щорічний онкопрофогляд — це обстеження здорової особи, яка не має ніяких скарг і відхилень у стані свого здоров'я. Оскільки на ранніх стадіях захворювання найчастіше протікає безсимптомно, профілактичні обстеження дають змогу виявити хворобу», - розповів генеральний директор КНП «5 міська клінічна лікарня м. Львова» Андрій Миськів.

За його словами, безкоштовний огляд може пройти кожна жінка, але потрібне електронне скерування від лікаря. Для освітянок процедуру дещо спростили.

«У жовтні впродовж 3-х тижнів лікарня забезпечує певні дні та години запису під акцію. Ми спростили механізм отримання скерувань – лікар на місці записує освітянок безпосередньо перед самою діагностикою. Акція триває уже 2 тижні, обстежено 86 жінок, і з них кожна 10 жінка має проблеми – зміни в тканині, тому була скерована до вузького спеціаліста – мамолога на дообстеження. Із 16 обстежених жінок на УЗД, 1 з них скерована також до мамолога. Також жінки, старші 40 років, звернувшись до свого сімейного лікаря, можуть отримати скерування і пройти таке обстеження безкоштовно», - розповів Андрій Миськів

«Станом на зараз 86 педагогів пройшли таке обстеження, це працівниці наших шкіл і садочків. Я також щойно пройшла мамографію. Охопити всіх в один період часу – нереально, тому ми працюємо з кожним районом окремо, і формуємо такі графіки, щоби всі охочі змогли пройти обстеження», - розповіла начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

«Нам запропонували пройти таке обстеження, і в нашій школі майже всі жінки зголосилися, особливо ті, хто старші 40 років. Склали список, ми приходимо на конкретний день і годину, нам проводять обстеження, щоб бути спокійними за своє здоров’я. Тому що в нас були випадки, коли через невчасно діагностовану хворобу ми втрачали рідних і членів колективу», - розповіла вчителька СЗШ №62 Вікторія Лехнюк.

Нагадаємо, мамографія – це рентгенологічний (променевий) метод візуалізації стану молочних залоз. За даними ВООЗ, мамографія є «золотим стандартом» променевої діагностики захворювань молочних залоз у всьому світі, адже показує найменші зміни.

У КНП «5-а міська клінічна лікарня м. Львова» закуплений новий сучасний мамограф (вул. Чупринки, 43, 2 поверх). Вартість діагностичного обладнання 6 млн грн.

Згідно із статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш розповсюдженим видом раку у всьому світі. В Україні це захворювання є лідером серед жіночої онкології. Вплинути на ситуацію може лише раннє виявлення хвороби, адже І стадію раку грудей виліковують у 95% жінок, ІІ стадію у 80%, а ІІІ стадію – у 50%.

Проходити обстеження у мамолога потрібно щорічно, починаючи з 25 років. Лікар оцінює ризик розвитку раку молочної залози. До 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: