В Україні 70% людей з інвалідністю - не працевлаштовані

інвалідність

В Україні близько 70% осіб з інвалідністю працездатного віку не працевлаштовані.

Про це сказав державний експерт експертної групи з питань реабілітації Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики України Роман Пилипенко, повідомляє Укрінформ.

Було зазначено, що 70% людей з інвалідністю, які не працевлаштовані, працездатного віку. «В принципі, так, така цифра дійсно є. Ми моніторимо щороку цю інформацію, вона десь близько 70% - незайнятих людей з інвалідністю», - сказав Пилипенко.

Причину такої ситуації він бачить у недосконалості та застарілості українського законодавства.

«На жаль, на рівні директив або постанов Кабінету Міністрів врегулювати системно і комплексно питання щодо будь-яких аспектів працевлаштування неможливо», - зазначив посадовець.

За його словами, ситуацію можна вирішити внесенням змін до деяких законів, «тому що ця тематика стосується не лише основ законодавства щодо осіб з інвалідністю, а й системи соцстрахування, стосується системи реабілітації тощо».

Водночас Пилипенко поінформував, що відповідний законопроєкт Кабінет Міністрів уже підготував і вніс до Верховної Ради, де він зареєстрований під номером 5344.

«Це масштабний, комплексний системний законопроєкт, автором якого є уряд. Коли він готувався як проєкт, залучалися дуже багато фахівців... Він враховує європейський досвід з урахуванням нашого українського менталітету, що дуже важливо, з урахуванням нашої правової бази. Він у Верховній Раді, але складність полягає в тому, що на цей законопроєкт з’явилося дуже багато інших альтернативних законопроєктів від народних депутатів, котрі запропонували інші норми, які є в кількох моментах дискусійними, в деяких моментах такі, що заслуговують на увагу, а деякі просто неприпустимі», - зазначив Пилипенко.

Він наголосив, що вирішити проблему з працевлаштування осіб з інвалідністю без змін до законів неможливо.

«А ситуація буде поки що погіршуватися. Чому? Тому що система квотування працює все гірше... Ми побачили судову практику і побачили, що дуже багато роботодавців все більше щороку подають до судів, вони їх виграють, таким чином вони і квоту не виконали, і штрафні санкції не заплатили», - розповів Пилипенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: