Чим загрожує йододефіцит: на Львівщині перевірили воду

_100000260_1iodinetablegettyimages-488482972

Найменший вміст йоду у питній воді у Львівському районі. Лише кожна третя проба води була у межах норми.

Сьогодні, у Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань, у Львові презентували результати дослідження та інформаційну брошуру «Що знаєте Ви про йододефіцит?».

У межах кампанії з профілактики йододефіциту на Львівщині впродовж трьох місяців - з серпня по жовтень – за ініціативи ГО «Батьки в дії», фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводили дослідження проб води, відібраних в основних природних джерелах, куди люди звикли їздити набирати воду, а також у окремих мережах централізованого водопостачання.

Досліджували зразки води у Львівському, Дрогобицькому,  Самбірському, Стрийському та Яворівському районах. Загалом було відібрано 225 проб води на 75 об’єктах водопостачання.

У північних районах Львівської області проби води не брались, адже там останнім часом проблеми йододефіциту не було виявлено.

«Дослідженням охопили Стрийський, Самбірський, Дрогобицький, Львівський та Яворівський райони. У кожному з них визначили по 15 точок, які досліджували. Наші спеціалісти на місцях здійснювали відбір води і доставляли в наш центр – санітарно-гігієнічну лабораторію, яка  здійснює лабораторні тестування об’єктів навколишнього середовища. Отримані результати ми порівнювали з нормативними показниками, які  встановлені на законодавчому рівні, у санітарному документі, який регламентує якість води питної – державно-санітарних правилах «Вода питна». Норматив фізіологічної повноцінності мінерального складу води за вмістом йоду вказує на те, що якщо вода відповідає цьому нормативу, то забезпечує основні фізіологічні властивості для пиття. За результатами досліджень, кожна третя проба води не відповідає нормативу фізіологічної повноцінності», – зазначила заступниця директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Ольга Брезецька.

Серед усіх проб води найбільший вміст йоду, що становив 33,7 мкг/дм³, зафіксовано у водопровідній воді селища Славське, а найменший – 12,4 мкг/дм³ – у селі Глухівець Тростянецької територіальної громади, результати контрольних відборів води у цих локаціях ще раз підтвердили ці показники.

Найбільш багатою на йод виявилась вода у Стрийському та Самбірському районах. У більшості відібраних зразків вміст йоду був близьким до норми, що становить 20-30 мкг/дм³.

Дещо гірша ситуація у Дрогобицькому та Яворівському районах: з 30 джерел, що досліджувались - у 17 показники вмісту йоду були в межах норми, у 6 - близькі до норми, а у 7 - з недостатнім вмістом йоду.

Найменший вміст йоду у питній воді виявили у Львівському районі. Лише у 5 з 15 досліджених у серпні проб води показник йоду був у межах норми. Це села Майдан та Крехів Жовківської ТГ, село Заглина Добросинсько-Магерівської ТГ, місто Винники та село Лисиничі Львівської ТГ.

У всіх інших досліджених зразках, а саме: джерелах сіл Новосілка (Раковець), Унів (Унівська лавра), Якторів (Золочівська ТГ), Звенигород,  міст Городок, Перемишляни, Щирець, парках Львова (Високий Замок, Погулянка та Спартак (Мазепи - Інструментальна), визначений вміст йоду був нижчим норми та коливався в межах 13,2 мкг/дм³ - 19,5 мкг/дм³. Результати контрольного відбору води у вересні, показали дещо нижчі результати.

«Питна вода, в якій концентрація йоду не відповідає нормативним показникам фізіологічної повноцінності мінерального складу, не несе загрози для життя осіб, які її споживають. Однак жителям цих населених пунктів рекомендується компенсувати нестачу йоду харчовими продуктами, багатими на йод», – говорить Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики.

«Розуміючи, що у кожному третьому джерелі вміст йоду є у недостатній кількості, а це серйозна загроза для здоров’я населення, що проживає на цій території, ми підготували рекомендації як захистити себе від можливих небажаних наслідків йододефіциту», - доповнила Іванченко.

«Під час вагітності та годування груддю у жінок різко зростає потреба йоду в організмі. Його нестача може стати причиною переривання вагітності та серйозної затримки інтелектуального розвитку дітей. На щастя, уникнути браку йоду в організмі доволі просто. Для цього достатньо відкоригувати свій щоденний раціон. Однак коли в організмі проявляються хвороби, спричинені йододефіцитом, просто скоригувати дієту замало», - розповіла Анастасія Карп’як, ініціаторка проєкту, членкиня ГО «Батьки в дії».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: