«Лупайте сю скалу»: у мерії пояснили, чому затримується ремонт вулиці Шевченка (фоторепортаж)

IMG_6539

У мерії не готові назвати терміни завершення ремонту вулиці Шевченка.

Там пояснюють – під час робіт підрядник натрапив на скельну породу, що залягає вище глибини прокладання колекторів, а це спричинило сповільнення робіт.

Наразі реконструкція відбувається на ділянці від вулиці Залізничної до вулиці Яцкова. Єдине, що обіцяють у мерії – не припиняти роботи взимку за умови відсутності сильних морозів.

«Протяжність всієї ділянки, яку необхідно відремонтувати – 1 км 40 м. Її ми розділили на чотири відрізки. Перший – вул. Залізнична – вул. Єрошенка, другий – вул. Єрошенка – вул. Яцкова, третій – вул. Яцкова – вул. Бортнянського, і четвертий – вул. Бортнянського – вул. Я. Мудрого. Зараз у роботі ділянка довжиною приблизно 540 м – тобто від вул. Залізничної до вул. Яцкова. Першу ділянку, від вул. Залізничної до вул. Єрошенка, плануємо завершити наприкінці грудня і відкрити для руху транспорту. Особливості цієї ділянки вул. Шевченка, які сповільнюють темп, – це те, що на цьому всьому відрізку маємо змонтувати 27 великих камер для колекторів, деякі з яких будуть пролягати на глибині 10 м. Для облаштування однієї камери потрібно приблизно два з половиною тижні. Ці камери будуть приймати чотири лінії колектора. Ця ділянка складна, бо вона має нахил.

Друга ділянка – від Ярошенка до Яцкова, довжиною. 250 метрів – має 16 камер. Також, коли почали розкопки виявили скельну породу. Коли робили геологію перед проєктом, цього не побачили», – пояснив директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

«Заміна водопроводу, каналізаційного колектора і облаштування камер – це основна складність у роботі через те, що на цій ділянці вул. Шевченка є скальна порода. Тому спочатку екскаватор забирає м’який ґрунт, а потім молоток розбиває скальні брили. І лише тоді можемо влаштовувати колектор. А це потребує удвічі більше часу.

Також міняємо газові труби, опісля будемо влаштовувати основу під дорожнє покриття, монтувати трамвайні колії, мостити тротуари», – розповів інженер з комунікацій ТзОВ «Онур» Віталій Хомен.

«Завдання для підрядника – максимально оперативно все зробити на вул. Шевченка. Однак у проєкті не було передбачено, що тут є залягання скальної породи – великі брили, які розміщені в напрямку колектора. Тому коли це виявили, проєктант мав все опрацювати, і на цей час роботи призупинилися. Були скарги мешканців, що роботи не ведуться, але в цей період не було сенсу тримати ту робітників. Також тут потрібно побудувати камери. Це як двокімнатна квартира на глибині 10 м», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Тепер назвати орієнтовну дату завершення робіт він не береться.

«Я був би некоректний, якби назвав конкретну датут. Це було б нечесно. Однак максимальний об’єм робіт має бути зроблений цього року. Якщо б не ця скальна порода, то, можливо, ми б експериментували з цілодобовим режимом роботи, проте її роздовбування завдає багато шуму, тому працюємо лише весь світловий день, і якщо сильних морозів не буде, то не зупинятимемо роботи і взимку», – запевнив міський голова.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: