Вакцинуватись страшніше, ніж померти: чому в Україні так багато антивакцинаторів

247406589_10209334126867302_8840102673940790679_n
Фото: Олександр Рудоманов.

94,2% українців, госпіталізованих з COVID-19 минулого тижня, не мали жодної дози антиковідної вакцини.

З 27488 людей, яких було госпіталізовано з коронавірусною хворобою в Україні з 11 по 17 жовтня 2021 року, 25893, або 94,2%, не отримали жодної дози антиковідної вакцини, про що свідчать дані інформаційно-аналітичної системи MedData.

Інші 5,8% отримали одну дозу вакцину.

Tinyview.com

Чому так багато антивакцинаторів

Тим не менш понад 56% українців, опитаних соціологами у серпні, не мають наміру робити щеплення від коронавірусу і вважають, що можна захиститися, миючи руки і дотримуючись дистанції.

Такими є результати дослідження, що провів фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології. Опитування провели у середині серпня за фінансової підтримки уряду Великої Британії.

Bruce MacKinnon's editorial cartoon for June 12, 2021.

«Давайте ... обвинуватимо телебачення. Протягом 20 років дебілізувати населення всілякими ідіотськими передачами з якимись екстрасенсами, якимись ворожками, якимись астрологами. А тепер ви одним помахом хочете, щоби населення раз — і переключилося на медицину, на ефективність вакцин і зрозуміло, що це правильно. Не можна було так довго розбещувати людей всілякими ідіотськими передачами. Не потрібно було підіймати паніку через один епізод смерті після вакцини», – розповів в ефірі телеканалу «Дом» старший науковий співробітник лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Національної академії медичних наук України Борис Донськой, передає Укрінформ.

На момент опитування більше половини дорослих українців заявили, що не планують вакцинуватись від COVID-19 у найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та порівняно з деякими іншими державами, де наявні дані таких опитувань.

«Низький рівень освіти населення, зокрема лікарів, відсутність комунікаційної  роботи МОЗ, російські антивакцинальні боти – як наслідок, Україна стала найбільшою мішенню антивірусної кампанії у соцмережах. Вони зіграли свою роль при відсутності системної роботи МОЗ щодо вакцинації», – розповіла ІА Дивись.info професорка Вінницького медичного університету, головна редакторка сайту «Все про алергію», авторка флешмобу #приведи_батьків_на_вакцинацію Вікторія Родінкова.

Незважаючи на важку роботу МОЗ України з поширення інформації про безпечність вакцинації, люди й надалі продовжують вірити в інтернет-легенди.

Серед найцікавіших:

  • вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок;
  • вакцини проти COVID-19 спричиняють імпотенцію;
  • вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз;
  • мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени.

«На превеликий жаль, сьогодні існує шкідлива тенденція, яку можна охарактеризувати лише одним словом – антивакцинаторство. Є певна категорія людей, які внаслідок релігійних, конспірологічних чи інших переконань виступають проти вакцинації. Не лише від COVID-19. Проти будь-якої вакцинації. Вони активно поширюють міфи про те, що вакцини викликають аутизм, що вони містять ракові клітини, що це спосіб встановлення наночіпів для контролю. Міфи можна перераховувати довго. Вони легко спростовуються. Але наявність Інтернету створила для них величезне поле для діяльності. А суспільство полюбляє цікаві розповіді. Воно легко сприймає такі неймовірні історії», – розповідає генетик відділу молекулярно-біологічних досліджень клініки «Євролаб» Юрій Леонов.

Темпи вакцинації

На сьогоднішній день першу дозу вакцини отримало 8373552, населення в Україні станом на 1 січня 2021 року сnfyjdbnm 41588354, відповідно хоча би одну дозу вакцини отримало лиш 20,13% населення.

СОТА

Найкращі темпи вакцинації у Києві, Дніпропетровській, Харківській, Львівській та Київській областях.

Натомість найгірше щеплюються у Рівненській, Закарпатській, Чернівецькій, Луганській та Волинській областях.

Щодо вікової статистики серед дорослого населення найохочіше вакцинуються люди віком від 20 до 39, найменше бажання вакцинуватись виявляють люди, які старше 80 років та молодь віком від 18 до 20 років.

За статтю, то вакцинується більше жінок – 57,5%, за попередню добу, і 42,5% чоловіків, відповідно.

Найпопулярнішою вакциною на сьогоднішній день є Pfizer/BioNTech, за попередню добу нею вакцинували 126019 осіб.

Про вакцини

мРНК-вакцини (Pfizer-BioNTech, Moderna) – це інноваційне рішення. Ідея створити вакцину на основі рибонуклеїнових кислот з’явилася ще на початку 1990-их. За останні 25 років було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Але реалізовано її було лише навесні 2020 року, коли почалися клінічні дослідження таких вакцин проти  COVID-19.

Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. мРНК-вакцини не містять живого або інактивованого вірусу.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Ефективність проти так званого «дикого» варіанту вірусу SARS-CoV-2, який вперше виявили в Вухані, — 95%.

Відкриті джерела

Згідно з результатами британського дослідження, опублікованими в авторитетному науковому виданні «The New England Journal of Medicine» в серпні 2021 року, вакцина Comirnaty/Pfizer має ефективність 93,7% проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом «Альфа», та 88% для штаму «Дельта».

Moderna — вакцина розроблена американським Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань. Щеплення роблять двома дозами вакцини. В Україні під час першого щеплення рекомендують робити другий укол з інтервалом 28 днів. Але інтервал за необхідності можуть збільшити до 42 днів.

Дослідження кінця 2020 року свідчили, що Moderna захищала від наявних тоді штамів COVID-19 з ефективністю майже 95%.

За останнім дослідженням канадських вчених, ефективність Moderna проти штаму «Дельта», вперше виявленого в Індії, 72%.

AstraZeneca – це векторна вакцина, яку розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом. Вакцина, вироблена в ЄС, має торговельну марку Vaxzevria, в Південній Кореї – AstraZeneca-SKBio, в Індії – Covishield.

Схвалена ВООЗ, ЄC, Канадою, Індією та багатьма іншими країнами для екстреного використання. Застосовується для всіх, старше 18 років.

AstraZeneca — лідер серед протиковідних вакцин, щеплення якими дає змогу подорожувати до різних країн без ПЛР-тестів, аналізів на антиген чи самоізоляції. За останніми даними AstraZeneca європейського та корейського виробництва визнана в більш як 140 країнах світу. AstraZeneca/Covishield індійського виробництва — у 60 країнах.

Coronavac — це інактивована вакцина, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.

Схвалена ВООЗ для екстреного використання. Застосовується у 40 країнах, таких як Китай, Туреччина, Аргентина, Бразилія, Мексика, Індонезія, Казахстан, Вірменія, Грузія тощо.

Фото: УП

Згідно з результатами чилійського дослідження, проведеного в лютому-квітні 2021 року, опублікованими в журналі «The New England Journal of Medicine», ефективність Coronavac/Sinovac становить 65,9% у запобіганні захворюванню на COVID-19 (штами «Альфа» та «Гамма»), 87,5% у попередженні госпіталізації та 86,3%  у запобіганні смерті від ковіду.

Вакцина CoronaVac — це інактивована вакцина, вона містить у своєму складі неактивний, «вбитий» вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Технології вироблення інактивованих вакцин вже майже 70 років. Першу вакцину за цією технологією розробили ще 1955 року. Це була вакцина від поліомієліту.

Як змусити вакцинуватись

МОЗ вже застосовує низку заходів проти антивакцинаторів. Згідно з рекомендаціями, COVID-сертифікати дозволять не обмежувати активність для підприємств та окремих громадян, обмеження поширюються на:

  • з 21 жовтня без вакцинації не будуть пускати до потягів та міжрегіональних автобусів;
  • забороняється робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, театрів, ринків і фітнес-центрів (обмеження не поширюються на заклади, у яких 100% працівників і відвідувачів повністю щеплені від Сovid-19);
  • театри, музеї, кінотеатри, галереї, філармонія та органний зал також пускатимуть лише людей з сертифікатом чи негативним ПЛР. Кількість відвідувачів - не більше 50% від загальної кількості місць;
  • не працюватимуть нічні клуби;
  • працювати будуть школи, де вакциновано не менше 80% вчителів;
  • також вакцинованими повинні бути водії громадського транспорту.

Фото з відкритих джерел.

«Змінити це можна лише масованою інформаційною діяльністю. Уряд має розповідати про вакцинацію і її переваги кожного дня. На всіх каналах. В Інтернеті. При цьому слід застосовувати і жорсткі методи, тоді як відсторонення від роботи без збереження зарплатні. Попередження і навіть звільнення», – розповідає Юрій Леонов.

Імунолог Борис Донськой наголошує, що підроблені COVID-сертифікати, ПЛР-тести не захистять від зараження коронавірусом, госпіталізації та смерті через ускладнення захворювання. Єдиний дієвий наразі спосіб протистояти вірусу — вакцинація.

«Організація системної роботи владою з прихильності вакцинації населення та така ж робота за ініціативою окремих ЗМІ, демонстрація результатів відмови від вакцинації, комунікація щодо можливих побічних ефектів, широка кампанія підтримки вакцинації з боку ЛОМів (лідерів суспільної думки)», – пояснює як боротись з антивакцинаторством Вікторія Родінкова.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: