Від депресій до ампутацій: медики розповіли якими можуть бути наслідки перенесеного коронавірусу

kysnevi-konts6

Відсоток ускладнень після перенесеного коронавірусу, а також летальність є більшим, ніж під час попередньої хвилі епідемії.

Про це  під час брифінгу розповіла керівниця центру терапії лікарні швидкої медичної допомоги Львова Марта Сайко.

«В нас зараз є 381 пацієнт з коронавірусом, з них 15 – вакциновані, і їх перебіг – середньої важкості, тобто вони не є кисневозалежні. Тенденція поступлень така, що 70% хворих є у важкому стані. Ще весною кількість важких хворих була 50%, тобто половина. Зараз бачимо більше ураженнь легень, хворі поступають з важкою дихальною недостатністю, мають депресії, неспокій. Кожного дня у відділ приходить консультувати психіатр, і якщо весною це були поодинокі випадки, то зараз це досить часто. Більше є ускладнень тромболітичних, за останній місяць трьом пацієнтам ампутували одну кінцівку. Є збільшення розвитку кровотеч – кишкових, маткових. Тобто відсоток ускладнень є більшим, ніж весною, і летальність також є вищою», - розповіла Марта Сайко.

Вона додала, що працівники лікарні виснажені через велику кількість пацієнтів.

«Медики емоційно дуже виснажені, медсестри інколи втрачають свідомість. Це як на війні – не тільки психологічно, а й фізично. Тому закликаємо усіх вакцинуватися, тому що бачимо в цьому результат. Ми хочемо, щоб люди дбали про своє здоров’я, бо потім виходить так, що у всьому винний медик, але ніхто не хоче брати відповідальність на себе – що я зробив для того, щоб уберегтися? Якщо в нас є шанс попередити захворювання або забезпечити легший перебіг хвороби – то ми маємо ним скористатися. Бо тенденції до спаду захворювання немає. Вакцинація не забезпечує того, що ти не захворієш, але перебіг хвороби буде легшим, людина може перехворіти вдома і не буде ускладнень. Ми бачимо це вже по своїх пацієнтах. Також дуже просимо, якщо захворіли – не виходити на роботу, щоб не наражати на небезпеку своїх колег, а зателефонувати до свого сімейного лікаря і не сприяти розповсюдження хвороби», - закликала Марта Сайко.

Вона додала, що більшість пацієнтів, яких лікують у стаціонарних умовах, мають обтяжений анамнез, тобто певні патології: ожиріння, цукровий діабет, онкології.

Тим часом у мерії стурбовані динамікою захворюваності.

«Станом на сьогодні у міських медичних закладах лікують 804 хворих на коронавірус і динаміка поступлень щоденно збільшується. Лише за минулий день до лікарень міста госпіталізували 85 хворих, натомість виписали – 58. Водночас, близько 95% пацієнтів, які потрапляють до медзакладів у важкому стані, – невакциновані. Заповненість ліжкомісць із дня на день – від 50 до 60%, бо збільшується кількість ліжок. Зараз маємо зарезервовано близько 2200 ліжок для лікування хворих, включно з тими закладами, які ще поки не приймають хворих – наприклад, дитяча лікарня на Орлика, де, за потреби, плануємо залучити спочатку 100, а потім 70 ліжок. Адже однією з ознак цієї хвилі ми бачимо значне поширення хвороби серед дітей», - розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

За словами Москаленка станом на сьогодні, близько 40% львів’ян працездатного віку вже вакциновані принаймні однією дозою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: