У Львові біля лікарні швидкої медичної допомоги висадили «Сад Здоров’я»

1U5A2613
Фото: ЛМР

Вчора, 24 жовтня, у межах глобального екологічного проєкту «Greening the Planet», у Львові висаджували дерева.

Головними локаціями озеленення стали центр міста, зокрема вул. Театральна, пл. Соборна, Бернардинський сад, пл. Ринок, пр. Свободи, пл. Підкови, а також територія біля клінічної лікарні швидкої допомоги – тут створили новий екопростір під назвою «Сад Здоров’я», повідомили у ЛМР.

Так, біля лікарні висадили близько 200 саджанців. Здебільшого це фітонциди: сосни, ялівець, ялина, гінго, аронія, райські яблуні та інші сорти дерев та чагарників. Планується, що сад буде динамічним і тактильним. В майбутньому він налічуватиме орієнтовно 1500 – 1800 дерев.

До висадки дерев долучилися міський голова Львова Андрій Садовий та працівники мерії, ініціаторка проекту Ірина Оршак, депутати, представники ГО «Добро.Дій», благодійники, а також лікарі та Надзвичайний і Повноважний Посол  Республіки Хорватії в Україні Аніца Джамич.

«Кожне нове дерево – це нове життя. Дуже часто дерева порівнюють з людьми, тому що вони також дихають і роблять цей світ кращим. Тому дуже символічно, що це біля лікарні швидкої допомоги. Для людей, які будуть сюди приходити, чи тих, які тут лікуються, це буде таке добре відчуття, що добра в цьому світі є більше», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.

«Ідея створити сад, який би мав свою місію, виникла пів року тому, і символічно, що вона є біля лікарні швидкої допомоги, де щодня рятують людей, де тяжко працюють наші лікарі, рятуючи життя. Це не просто висадка – дерева підібрані ландшафтним архітектором, це фітонцидні види різних дерев, які нестимуть свою місію і будуть покращувати фізичне і ментальне здоров’я львів’ян. Тому сьогодні ми започатковуємо цей сад, а продовжуємо його навесні і плануємо розвивати цю місцевість ще краще», - розповіла ініціаторка проекту Ірина Оршак, радниця міського голови Львова.

«Мені дуже приємно бути сьогодні тут, бо здоров’я для всіх нас є найважливішим. Ми висаджуємо ці дерева для майбутніх поколінь», - зазначила Аніца Джамич, Надзвичайний і Повноважний Посол  Республіки Хорватії в Україні.

Місія саду – покращення фізичного та ментального здоров’я відвідувачів та пацієнтів лікарні.

«Ми довго думали, як назвати цей сад, було багато різних пропозицій, різних ініціатив, але зараз лікарня об’єднує всіх людей. Тому ми вирішили назвати цей сад – сад здоров’я, тому що всі хочуть мати здоров’я. Напевно, це найкраща назва, яку можна було придумати, і ця лікарня даруватиме всім здоров’я», - додав Олег Самчук, керівник лікарні швидкої медичної допомоги.

«Дуже приємно, що дерева об’єднують. В нас тут є і влада, і бізнес, і партнери, і обласне управління, і ініціатори цього саду. Це така велика історія, яка допоможе людям, які тут лікуються, отримувати позитивні емоції», - зазначив Ігор Дулин, голова ГО «Добро.Дій», координатор акції на Львівщині.

«Для лісівників садити дерева – це майже щоденна робота. Вже посаджено 1200 дерев і кущів біля лікарні швидкої допомоги, і зараз буде дуже важлива частина цієї нашої спільної роботи», - зазначив Анатолій Дейнека, начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Зазначимо, проект започатковано з ініціативи радниці міського голови Львова Ірини Оршак. Ландшафтна архітекторка – Оксана Олейнюк-Пухняк. Реалізовується за підтримки Львівської міської ради, Клінічної лікарні швидкої допомоги, Шевченківської РА, ГО «Добро.Дій» та львів’ян-благодійників.

До слова, у центральній частині міста висадили 30 саджанців. Серед сортів – липа, клен, гіркокаштан, груша калері, тюльпанове дерево.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: