На Львівщині вакцинований лише кожен п’ятий мешканець

карантин
ілюстративне фото

Кількість вакцинованих на Львівщині перевищила мільйон осіб, втім це низький показник.

Про це під час брифінгу 26 жовтня заявив регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусу на Львівщині Олег Когут.

«За вчорашню добу було вакциновано близько 17 тисяч осіб, а загалом на Львівщині щеплено уже мільйон і 9,5 тисяч осіб. Але при цьому лише 29% дорослого населення області провакциновано першою дозою, а двома – 20%, тобто лише кожний п’ятий. Це досить низький показник. Якщо б щодоби вакцинували приблизно по 25 тисяч осіб, то до кінця року могли б вийти на показник близький до 70%, коли формується популяцйний імунітет», - розповів Олег Когут.

За його словами, на Львівщині зараз працюють 28 центрів масової вакцинації, такі центри планують відкрити в усіх містах області з населенням понад 10 тисяч.

«Цього тижня ми відкрили центри вакцинації на Залізничому вокзалі і ТРЦ «КінгКрос». Плануємо відкрити такі центри у всіх великих містах, де живе більше 10 тисяч людей. Ми можемо робити понад 20 тисяч щеплень в день головне, щоб люди мали бажання», – додав Олег Когут.

Тим часом ситуація із захворюваністю в області залишається складною.

«За вчорашню добу госпіталізована 301 особа. 207 пацієнтів перебуває в реанімаціях, понад 60, кожний третій, - на апаратах ШВЛ. Це говорить про важкий перебіг захворювання. Розвиток хвороби порівняно з попередніми хвилями значно інтенсивніший, а клінічні прояви – агресивніші. Також, на жаль, маємо багато летальних випадків», - розповів Олег Когут.

Також значно зросла захворюваність серед дітей. Зокрема, якщо на старті пандемії приблизно 5% серед усіх захворілих це були діти і більшість з них хворіли амбулаторно, то сьогодні цей показник зріс до 8%.

«Від початку пандемії на Львівщині є два летальних випадки 17-річних дітей. Частка дітей, серед хворих на коронавірус виросла більше, ніж будь коли раніше. Зокрема, в ОХМАТДИТІ зараз перебувають 44 дитини, а раніше було по 8-10 дітей. Також велика кількість дітей перебуває вдома, клінічна картина в них може бути легка - банальний нежить, температура, і батьки навіть не думають, що це може бути саме той небезпечний штам «Дельта». Тому до дітей зараз особлива увага. Але беручи до уваги, що загалом в стаціонарах перебувають близько 3 тисяч людей і з них діти – 44, то все ж дорослих вірус вражає більше» – пояснила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

На Львівщині вже вакцинували від коронавірусу 630 дітей.

«Можна вакцинувати дітей від 12 років, але поки є певні умови. Дітей можна щеплювати, якщо вони мають хронічні захворювання, або виїжджають закордон. Наразі в нас вакцинована близько 630 дітей. В основному це діти не 12 років, а 16-17 років», – розповів Олег Когут.

Водночас Львівщина вже завтра може бути оголошена «червоною» зоною. Очікується, що відповідне рішення прийме державна комісія з ТЕБ і НС.

«На Львівщині перевищено вже три показники, зокрема це рівень захворюваності, госпіталізації і заповненості ліжкової мережі і напевно таке рішення буде прийняте піл час завтрашньої комісії», - заявив Олег Когут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: