У Львові виписали пацієнта, якому провели першу трансплантацію легень в Україні

249336678_404608048052590_5409907312226014045_n
Віктор - пацієнт, якому пересадили легені.

Сьогодні, 27 жовтня, з Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги виписали пацієнта, якому першому в Україні пересадили легені. 

Сьогодні, 27 жовтня, з Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги виписали пацієнта, якому першому в Україні пересадили легені.

21 вересня 56-річному Віктору зі Львова зробили першу трансплантацію легень в Україні. Він хворів на бульозну емфізему легень понад 10 років, був кисневозалежним та не міг навіть пересуватися домом, тому трансплантація була його єдиним шансом на життя.

Операція з пересадки тривала 12 годин, зараз на чоловіка чекає тривала та дороговартісна реабілітація.

Трансплантацію легенів проводила команда, до якої увійшли львівські та польські лікарі: кардіохірурги Ігор Гуменний, Роман Домашич, торакальний хірург Юрій Король та анестезіолог Христина Орлинська і польські колеги Пьотр Паска, Мачей Урлік, Стасел Томаш та Анна Пюро. Польські трансплантологи приїхали до Львова з міста Забже, з Сілезького центру хвороб серця.

Ігор Гуменний та Роман Домашич.

У чергу на трансплантацію сім’я стала пів року тому. Орієнтовна вартість операції становить 1,5 мільйона гривень. Зі слів лікарів, найважчою була підготовка до пересадки легенів.

«Для операції готували ціле відділення, в якому є хороша система вентиляції, не прив’язана до центральної вентиляції лікарні. Тому було створене відділення і зараз воно приймає й інших пацієнтів», – розповідає генеральний директор лікарні Олег Самчук.

Олег Самчук.

Сам Віктор розповів, що почувається добре і насамперед хоче поїхати до сина в гості до Варшави, де той зараз мешкає з дружиною. Та перед цим потрібно пройти повну реабілітацію.

Лікарі кажуть, що чоловік почав робити перші кроки вже наступного дня після операції, а також пити та їсти. Перші два тижні пацієнт провів у реанімаційному відділені, а пізніше його перевели у стаціонар. Важливою частиною його реабілітації стало набирання ваги, адже чоловік майже не міг вільно рухатись та ходити через те, що не міг дихати.

«Я довго лежав, тому мені важко зараз ходити. М'язи атрофовані. Болить дуже спина, ноги. Треба вчитися», – розповів чоловік.

Як розповіла дружина пацієнта Алла, вдень на лікування чоловіка йде більше шести тисяч гривень. Держава забезпечила чоловіка двома препаратами, які йому доведеться приймати до кінця життя. Наразі Львівська міська рада виділила соціальну допомогу, щоби Віктор зміг отримали ліки на найближчий місяць.

«Багато з ліків не можливо знайти в Україні, без підтримки МОЗ після трансплантації людина сама не може вижити», – говорить пані Алла.

Також сім'я мріє про зустріч з родиною донорів, щоби подякувати їм за порятунок Віктора.

Мати і дружина Віктора.

Софія ДУДАР

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: