У МОЗ відповіли, чи потрібно робити аналізи перед щепленням від коронавірусу

IMG_5345-747x420
На фото - перший центр вакцинації, розгорнутий у Львові наприкінці травня 2021 року на стадіоні "Арена Львів". Світлина з архіву редакції.

Українці, які вагаються, чи потрібно перед вакцинацією від коронавірусу проходити додаткові аналізи чи робити ПЛР-тест на недугу, у Міністерстві охорони заспокоїли та розповіли, що жодних із цих процедур виконувати не потрібно.

Це пояснив очільник відомства Віктор Ляшко на брифінгу 27 жовтня, пише ІА Дивись.info.

«У жодній країні світу люди не здають аналізів перед проведенням вакцинації, ані рутинної, ані від COVID-19»,- зазначив міністр.

Також, за його словами, немає потреби перед проведенням вакцинації вимірювати артеріальний тиск. Така практика застосування і в інших країнах, де ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією, пояснює він.

Ляшко також додає: усі, хто перехворів коронавірус, також мають вакцинуватись.

«Навіть якщо ви перехворіли на COVID-19 щеплення робити потрібно. Хоча в людей, які одужують від COVID-19, може виробитися імунітет від коронавірусу, поки невідомо, як довго і наскільки добре він захищатиме. Вакцини забезпечують надійніший захист. Навіть у випадку інфікування вакциновані переносять хворобу набагато легше, без ускладнень та практично не потребують госпіталізації», - розповів Ляшко.

За словами міністра, при пропуску терміну введення другої дози ковід-вакцини необхідно за першої нагоди звернутися у пункт щеплення, проходити курс щеплення заново не потрібно.

Міністр нагадав, що для вакцин, які використовуються в Україні, передбачено щеплення два рази з відповідним інтервалом: вакцина Комірнаті (Pfizer) - через 21 день; вакцина Коронавак - через 14 або 28 днів; вакцина АстраЗенека - в проміжку між 4 та 12 тижнем.

Міністр наголосив, що робити щеплення раніше або пізніше визначених термінів бажано лише за крайньої необхідності.

Нагадуємо, за минулу добу вакциновано понад 291 тисяч українців. Це новий рекорд. Загалом щеплення від недуги мають вже  9363493 людини, з них отримали одну дозу – 9363491 людина, повністю імунізовані та отримали дві дози – 7138082 людини (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 16501573 щеплення.

Також, за даними МОЗ, 94% госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня - невакциновані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: