Чи загрожує Україні дефіцит електроенергії і як це позначиться на тарифах (інфографіка)

56_main
Фото з відкритих джерел.

Вчора, 27 жовтня, оператор «Укренерго» провів аукціон на імпорт електроенергії, зокрема з РФ та Білорусі, за резервною процедурою.

У листопаді доступ до перетину з РФ отримали 8 компаній з 10, які брали участь у торгах, з Білорусі – 2 з 16.

Що сталося

Нагадаємо, 12 жовтня у ЗМІ з’явилася інформація, що Україна для подолання енергетичної кризи планує почати імпорт електроенергії з Білорусі. Раніше, 26 травня, Нацкомісія з енергетики та тарифів на засіданні ухвалила заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року. Згодом її продовжили ще на місяць.

Джерело у Міністерстві енергетики повідомило, що у кінці жовтня на початку листопада очікується внутрішнє зростання попиту на електроенергію. Країна самотужки не впорається з кризою, тож є потреба у купівлі електроенергії за кордоном.

Але того ж дня у Міненерго спростували цю інформацію.

«Для планового проходження опалювального сезону в Міненерго питання комерційного імпорту з Росії та Білорусі не розглядається.

Міненерго зверталось до НКРЕКП з пропозицією заборони імпорту з Росії та Білорусі.

Щодо стану накопичення вугілля, то збільшений майже у 2 рази в серпні графік накопичення передбачає можливість сталого проходження ОЗП у найкритичніших умовах. Фінансову можливість генерації для закупівлі вугілля стабілізовано. Що було зроблено, зокрема для збільшення імпорту вугілля.

Питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії не стоять на порядку денному», – повідомили у міністерстві.

Водночас стало відомо, що запасів вугілля для ТЕС на складах учетверо менше, ніж планувалося.

18 жовтня під час робочого візиту на Запорізьку теплову електростанцію міністр енергетики Герман Глущенко наголосив, що відповідальність за дотримання затвердженого Міністерством енергетики графіка накопичення вугілля несуть генеруючі компанії. Водночас він зазначив, що Міненерго у межах компетенції готове сприяти вирішенню проблемних питань із постачанням вугілля.

Щоденний стан постачання та накопичення вугілля станом на 28 жовтня

Згідно з інформацією, наданою компаніями теплової генерації, у листопаді планується імпортувати 562 тисячі тонн вугілля, з яких близько 200 тисяч тонн – державна компанія «Центренерго».

Цього місяця «Центренерго» імпортувало 30,1 тисяч тонн вугілля. Станом на сьогодні загальний обсяг імпорту вугілля становить 216,5 тисяч тонн.

Як працювала українська енергосистема протягом 18-24 жовтня

Згідно із даними Національної енергетичної компанії «Укренерго», протягом третього тижня жовтня зростало споживання електроенергії та генерації СЕС і ВЕС (+21,1%). Тоді як, виробництво АЕС та ТЕС практично не змінилося (+0,4% та 0,2% відповідно). Обсяги спалювання вугілля на ТЕС продовжують перевищувати обсяги поставок на склади генеруючих компаній. Водночас значно знизився експорт електроенергії. Імпорт був відсутній. Крім цього, 22 жовтня вимушено було віддано диспетчерські команди на обмеження ВДЕ.

Загалом споживання за 18-24 жовтня становило 2,93 млрд кВт-год, що на 2,1% більше, ніж попереднього тижня.

Виробництво ТЕС протягом тижня становило 763,6 млн кВт-год.

Станом на 09:00 25 жовтня в аварійному ремонті перебувало 3 блоки ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 0,75 ГВт. Крім цього, через відсутність палива не можуть працювати 24 блоки ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 8,5 ГВт.

«Ситуація з накопиченням вугілля погіршується. Запаси вугілля на складах ТЕС є надзвичайно низькими. Станом на ранок 25 жовтня загальні запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 6,5% (до 583,4 тис. тонн) у порівнянні з обсягами на ранок 18 жовтня (623,7 тис. тонн). Крім цього, запаси газового вугілля знизилися на 8,1% (до 454,6 тис. тонн) і антрацитового — на 0,4% (до 128,8 тис. тонн).

Середньодобові обсяги поставок вугілля за останні 10 днів становлять 56,4 тис. тонн, тоді як витрата (спалювання) — 61,4 тис. тонн», – повідомляють в Укренерго.

Думка експерта

Утім, ситуація в Україні не є чимось винятковим. Практично уся Європа переживає глибоку енергетичну кризу. І для цього є як об’єктивні (зріс попиту на енергоносії, екстремальні погодні явища, збої з поставками тощо) причини, так і суб’єктивні, зокрема політичні – намагання російським Газпромом пришвидшити сертифікацію газогону «Північний потік-2».

Незважаючи на природу обставин, обійтися без імпортної електроенергії навряд чи вдасться.

«Цей опалювальний сезон Україна, на жаль, не зможе пройти без імпорту електроенергії не тільки з Білорусії, але й з Росії», – каже Володимир Крупко, СЕО Групи постачальників енергоресурсів Tolk.

Понад 50% генерації електроенергії належить атомним електростанціям. У випадку скорочення виробництва у зимовий період, це неминуче призведе до необхідності аварійної підтримки з боку Білорусії та Росії. в іншому випадку диспетчерам НЕК «Укренерго» доведеться давати команди на віялові відключення, пояснює експерт.

«Найгірший наслідок – поновлення практики віялових відключень. Щодо цін, то вони обмеженні прайс-кепами – 4000 грн/МВт-год у денні години та 2000 грн/МВт-год у нічні. Відповідно, у разі гострого дефіциту електроенергії, її вартість буде формуватися за максимальним значенням прайс-кепів», – каже Володимир Крупко.

Натомість брак вугілля може спричинити ускладення балансування усієї енергосистеми.

«ТЕС та ТЕЦ, що працюють на вугіллі – це 35% генерації електроенергії України, а головне - основні маневрові потужності для балансування системи. Відповідно, виведення їх з ринку через брак енергоресурсів (вугілля) призведе до зниження пропозиції електроенергії на ринку та до ускладнень балансування всієї енергосистеми України», – наголосив експерт.

Щодо цін на електроенергію, то до кінця опалювального сезону постачальники енергоресурсів розраховують на медіанну ціну у 2250 грн/МВт-год.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: