У заповіднику Нагуєвичі закупили обладнання для експедицій

245342244_1244523365972432_7945401631693746362_n

Для музею Івана Франка Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» в межах конкурсу проєктів місцевих ініціатив придбано сучасне експедиційне обладнання.

Для музею Івана Франка Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» в межах конкурсу проєктів місцевих ініціатив придбано сучасне експедиційне обладнання на загальну суму 100 тисяч гривень, з яких 50 тис грн – кошти обласного бюджету.

Як розповів директор заповідника Богдан Лазорак, завдяки реалізованому мікропроєкту  цьогоріч придбано квадрокоптер DJI Mavic Air onyx,  металошукач Nokta Makro Anfibio Multi, мобільне шатро.

«Пошук та фіксація нових артефактів, їх збереження на території садиби та їх представлення через експонати в музейному просторі сьогодні неможливі без квадрокоптера, маталошукача і польового шатра (павільйону). Це дає можливість дослідникам різних галузей наук якісно проводити дослідження у польових умовах, фіксувати нововиявлені пам’ятки, а також формувати за допомогою цього обладнання цифровий формат наукового звіту і досліджень.

Водночас даний мікропроєкт реалізовувався з метою облаштування польових експедицій, конференцій та експериментів за допомогою спеціального вуличного шатра, у якому можна облаштувати дослідні столики, генератори, комп’ютерну техніку для обробки отриманих даних з квадрокоптера, а також лабораторні дослідження виявлених експонатів безпосередньо у польових умовах.

Скажімо маючи металошукач і квадрокоптер, можна сьогодні з упевненістю віднайти точне місце розташування поселення неолітичної стоянки, яку описав свого часу Іван Франко у статті «Неолітичні сокири в околицях Нагуєвич» у 1898 році на сторінка Записок Наукового Товариства ім. Шевченка»,  - зазначив Богдан Лазорак.

Окрім того,  працівники заповідника планують організовувати та проводити на території музейного простору КЗ ЛОР «АДІКЗ «Нагуєвичі» підсумкові експедиційні звіти, конференції, семінари, науково-дослідні локації «Франко-університет просто неба» в рамках щорічного «Етно-фесту у садибі Франка».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: