Пункти пропуску Львівщини: за місяць виявили майже вісімдесят підроблених covid-сертифікатів

20161230112538

З початку року на міжнародних пунктах пропуску, що розташовані на Львівщині було виявлено близько 200 підроблених сертифікатів вакцинації.

З початку року на міжнародних пунктах пропуску, що розташовані на Львівщині, було виявлено близько 200 підроблених сертифікатів вакцинації.

Про це під час брифінгу 29 жовтня розповів начальник відділу організації прикордонного контролю Західного управління Ігор Матвійчук, передає кореспондент ІА Дивись.info.

Він нагадав, що громадяни України при перетині кордону повинні мати сертифікат вакцинацію.

«Це або одна одна доза або повний курс. Він показує цей документ або через додаток «Дія» або роздрукований, з QR-кодом чи старого зразка чи без нього. Наш інспектор перевіряє. У всіх пунктах пропуску є програмне забезпечення, яке зчитує QR-коди. Якщо є питання, перевіряємо яким медичним закладом видано, чи є такий лікар в цьому закладі. Також є зразки сертифікатів і ми можемо робити висновок – чи є ознаки підробки. Лише у жовтні підроблених сертифікатів на пунктах пропуску Львівщини було виявлено близько 80», - зазначив він.

Той, хто не має сертифікату, зобов’язаний завантажити застосунок «Вдома».

«Ми зобов’язані перевіряти мобільний додаток «Вдома» при в’їзді громадян в Україну, якщо вони не вакциновані. Раніше не було обов’язково показувати додаток і часто виникали конфліктні ситуації. Від 20 жовтня внесені зміни у постанову Кабміну і людина зобов’язана надати для перевірки встановлений і активований додаток «Вдома». Також тепер є можливість перебувати на самоізоляції через систему «Вдома» тобто не через додаток на смартфоні а через вебсайт», – дадав Матвійчук.

За його словами, також прикордоники зафіксували 86 підроблених ПЛР-тестів та тестів на антиген. Також більше 3 тисяч іноземних громадян не пропустили на територію України через карантинні порушення. Переважно вони не мали або страхового полюса, або від’ємного ПЛР-тесту.

«Для іноземців правила незмінні: медичний сертифікат, наявність або негативного ПЛР-тесту, або на антиген, чи наявність паспорту вакцинації. Ця умова діє протягом пів року. При повному курсі вакцинації іноземець вільно перетинає кордон. При відсутності, протягом 72 годин має здати ПЛР-тест і вільно тоді пересувається територією України», - розповів прикордонник.

За його словами, з переходом Львівщини у червону зону робота пунктів пропуску не зміниться.

«На функціонування пунктів пропуску перебування Львівщини в червоній зоні не вплине ніяк, буде як функціонувало. Можливо, вплине на кількість людей, які будуть добиратися до пунктів перетину або вибувати з них, тобто йдеться про громадський транспорт. А так ми не прогнозуємо ніяких змін», - каже Ігор Матвійчук.

За даними Західного регіонального управління Держприкордонної служби, автомобільний рух у пунктах пропуску на українсько-польському кордоні цього року зріс на 13% у порівнянні з минулим роком, а в аеропорту «Львів» – удвічі у порівнянні з минулим роком.

«Якщо до кінця року не зміняться правила перельоту через пандемію, то цьогоріч пасажиропотік у львівському аеропорту буде найбільшим за останні п'ять років», - прогнозує Ігор Матвійчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: