Час із найріднішими, або Як провести вихідні на Львівщині

IMG_1661
Фото з архіву редакції.

Безхмарна і тепла погода на Львівщини не припинить тішити й цими вихідними. Тому це гарний шанс помандрувати із родиною і познайомитись із новими, цікавими локаціями ще цієї осені.

ІА Дивись.info розповість про кілька місць у області, які можна варто відвідати.

Хутір Гомулець

На хуторі Гомулець біля села Воля Гомулецька є церква святої Трійці – пам’ятка архітектури національного значення.

Церкві – 265 років і вона збережена у майже незмінному вигляді, щоправда уже потребує реставрації. У ній також зберігся унікальний стінопис.

Фото: Львівська міськрада

На околицях хутора можна влаштувати невеликий пікнік та провести гарно час на свіжому повітрі.

Екомістечко гуцульських Гобітів

Неподалік міста Верховина, що на Прикарпатті, з’явилось поселення гобітів Гобітхіл з трилогії «Володар перснів». Проєкт створений як для туристів, так і для місцевих. Для будівництва містечка не зрубали жодного дерева.

Тут працює колиба, санна та лижна траси, тарзанка і багато інших атракцій, зокрема і для дітей. Також майстерні гончарів, ковалів, килимарів та різьбярів, а родзинкою містечка стане озеро з форелями та осетрами

Кілька мешканців Гобітхілу житимуть тут на постійній основі. На території міста діє заборона на використання поліетиленових пакетів. Гобітхіл — казкове місто-країна.

Новий Милятин

Селище, що розляглось між Львовом і Буськом, закликає туристів поглянути на бароковий костел і корчму, які збудовані XVIII століття, а також унікальну каплицю на честь перемоги під Хотином XVII століття.

Перша згадка про Новий Милятин датується 1431 роком, де, як стверджують дослідники історичної спадщини, Владислав ІІ Ягайло за багаторічну службу подарував Янові Ташці Конєцпольському кілька сіл.

Світлина: Андрій Бондаренко, ANDY TRAVEL CLUB

Костел Воздвиження Чесного Хреста монастиря ордену кармелітів босих зводився протягом 1771-1790 років у бароковому стилі. Автором проєкту і будівельником був архітектор Ф. Кульчицкий. Його зводили у форматі ордерної системи, а будівля постає величною спорудою на полотні осучаснення всього світу.

Світлина: Андрій Бондаренко, ANDY TRAVEL CLUB

Загадково-моторошний поповицький форт

Неподалік польського кордону у селі Поповичі зберігся однойменний форт. Це військова оборонна споруда часів Першої світової війни.

Форту споруджували австрійські інженери та будівничі ще далекого 1875 року: до ймовірної війни з Російською імперією Відень готувався заздалегідь. А в самий розпал воєнного конфлікту, 21 березня 1915 року, за наказом австрійського генерала Кусманика форт «злетів» у повітря – щоб не дістався неприятелеві. Усередині споруди залишилися заживо похованими декілька полонених російських солдатів.

Як згодом з’ясувалося, один із них, чоловік на прізвище Федоров, прожив ще цілих 8 років у відрізаних від світу залишках зруйнованої фортеці, годуючись залишеною там провізією. Коли ж його, худого і геть виснаженого, врешті знайшли, від яскравого сонячного світла горопаха вмить осліп, а за якихось пів години помер, пише туристичний портал «Край».

Найвища дерев’яна вежа Європи 

Неподалік села Недільна на Самбірщині стоїть унікальна дерев'яна дзвіниця, яку вважають найвищою вежою у Європі. 43-метрову «Вежу пам'яті» звели як пам'ять про загиблих у страшному бою з німцями вояків УПА під час Другої світової війни.

Фото: ЛОДА

Як пише «Вісник», у цьому селі у 1943-1944 роках діяла підстаршинська школа УПА. А саме місце ввійшло в історію національно-визвольної боротьби під назвою «Київ», оскільки тривалий час було важливим її осередком.

Дзвіниця, яку вінчає хрест, на сьогодні є найвищою у Європі – розташована на висоті 907 метрів над рівнем моря. Цей рекорд зафіксували у Книзі рекордів України. Дерев‘яна споруда має висоту 43 метри.

ІА Дивись.info також радить:

***

Нагадаємо, Львівщина відсьогодні, з 30 жовтня, перебуває у «червоній» зоні карантину. Тому скасовуються всі масові заходи просто неба і в приміщеннях. Крім того, культурна сфера — кінотеатри, музеї, театри тощо — може працювати, якщо весь колектив і відвідувачі є вакцинованими проти коронавірусу.

Якщо ви плануєте подорожувати потягам, тоді теж не забудьте прихопити ковід-сертифікат, негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до поїздки чи довідку із протипоказами до вакцинації.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: