Сашко Лірник: чи оживуть казки відомого автора

Фото з відкритих джерел

Фільм, який отримав премія глядацьких симпатій на П’ятій національній кінопремії «Золота Дзига» «Пекельна Хоругва» за сценарієм Сашка Лірника, отримає своє продовження.

Фільм, який отримав премію глядацьких симпатій на П’ятій національній кінопремії «Золота Дзига» «Пекельна Хоругва» за сценарієм Сашка Лірника, отримає своє продовження.

Уже готовий сценарій «Пекельної Хоругви-2».

ІА Дивись.info поспілкувалась з відомим казкарем про його творчі плани.

Олександр Іванович Власюк, більш відомий як Сашко Лірник — казкар, інженер-будівельник, сценарист, актор, телеведучий, автор телепрограм.

Народився 24 січня 1963 року в місті Умань. У 1985-1997 мешкав у Росії, в Мурманську, де створив українське земляцтво. Згодом повернувся в Україну. Нині мешкає у Києві.

ВІн учасник та член журі багатьох фестивалів, серед яких «Країна Мрій», «Шешори», «Трипільське Коло». Володар почесного звання «Заслужений працівник культури України».

Сашко Лірник є автором, постановником та ведучим багатьох телепередач, вистав та свят для дітей в Україні та за кордоном.

2011 року з'явилась його перша книга — «Казки Лірника Сашка». 2013-го це видання на Інтернаціональній виставці ілюстраторів дитячої книжки «Mostra degli Illustratori» (Болонський дитячий книжковий ярмарок) увійшло до 50 найкращих художніх творів з понад 3200 заявлених зі всього світу.

Це колоритна й оригінальна книга, де увазі читача представлені дев’ять казок, кожна з яких – готовий сюжет для захопливого фантастичного фільму. Там переплітаються народна мова, фольклорні мотиви, захопливий сюжет та любов до Батьківщини.

Фільм за мотивами однієї зі своїх казок Сашко таки зняв.

«Сценарій до стрічки «Пекельна Хоругва, або Різдво козацьке» я написав давно. Спочатку хотів створити мультфільм, але не було фінансування. Переробив під художній. Світ він побачив 2019 року. Отримав нагороди та хороші відгуки», - розповідає автор.

У червні нинішнього року було названо лауреатів П’ятої національної кінопремії «Золота Дзига». Фільм став Переможцем у номінації «Премія глядацьких симпатій».

Кадр з фільму "Пекельна Хоругва або Різдво Козацьке"

«На жаль, в екранізації мені не вдалось втілити всі свої ідеї. Я брав активну участь у зйомках. Над фільмами працюю так само довго, як і над книгами, адже хочу, щоб все вийшло якнайкраще. Але у процес була задіяна велика команда, і у всіх своє бачення картини. Тож багато чого з першоджерела не увійшло до фільму. Мабуть, половина точно», – поділився Лірник.

«Найважливіше, що фільм містить добре виписаний сюжет, через який глядачу не доводиться продиратися, як через непролазні хащі, додумуючи за авторів, у чому тут суть і хто кому доводиться родичем. У цій картині – виразні характери, за якими можна вгледіти не стільки якусь побутову, скільки психологічну правду», – так про фільм відгукнулись критики.

У доробку автора є другий том «Казок Сашка Лірника». У книзі представлено дев'ять казок, які мають досить оригінальні назви. Через сторінки книжки маленькі читачі зможуть потрапити в українську традиційну казкову атмосферу, познайомитися із життям персонажів та  доторкнутися до народної мудрості.

Не менш захоплива робота Сашка «Пухнасті казочки». Вона чудово ілюстрована та видана двома мовами: українською та англійською.

Окрім своєї творчої діяльності, Сашко Лірник постійно їздить на фронт з концертами, організовує волонтерську допомогу.

Нещодавно стало відомо, що Лірник написав сценарій для зйомок «Пекельної Хоругви-2».

На прохання натякнути якою ж буде друга частина, казкар посміхається: «Сюжету звичайно розкривати не буду, але можу сказати, що улюблені герої наших глядачів обов'язково з'являться і в другій частині. Зараз чекаємо на фінансування. І сподіваємось, що продовження історії скоро з'явиться на великих екранах».

Також відомий казкар поділився своїми планами на майбутнє.

«Планую написати ще 3-4 книги, хочу продовжувати знімати фільми. На жаль, з фінансуванням проблеми. Сподіваюсь, все вирішиться, бо дуже хочу щоб якомога більше моїх історій побачило світ ще й у такому форматі», – підсумував Олександр Іванович.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: