Яким був Хелловін для українців? Обирайте, що святкуватимете цьогоріч

Depositphotos_95837830_S-1

В останній день жовтня весь світ починає вдягати страшні костюми й святкувати Хелловін. Десь діти вимагають солодощі, проводять парад зомбі та вечірки з гарбузами.

В Україні багатьом здається, що День мертвих або ж День усіх святих до нас не має стосунку і нічого взагалі звертати на нього увагу.

Насправді Хелловін святкували в старовину і українці. Тільки називалося це дійство Велесова ніч. Що ж це за Велес та як з’явилося свято?

Хелловін VS Велесова ніч

Англійське свято Хелловін перекладається як “ніч усіх святих”, хоча в старовину це була ніч усіх мертвих. Язичники шанували предків значно більше, духів не боялися, а вже у християнські часи назва свята трансформувалася.

Святкування було пов’язане з духами в Англії та в Україні, але в різному контексті: на Хелловін проводили обряди для задобрення злих духів, а Велесова ніч була поклонінням доброму богу, який координує добрі й злі сили. На Хелловін переодягаються в нечисть, щоб виглядати “своїм” серед злих духів. На Велесову ніч від нечисті очищуються, а зло проганяють.

Для наших предків за часів язичництва ніч з 31 жовтня на 1 листопада була часом вшанування померлих предків, які за віруваннями спускалися на землю. В пам’ять про померлих родичів запалювали свічки в домі та готували частування, яке залишали стояти до ранку.

До чого тут Велес?

Язичники вірили в пантеон богів та кожний обряд присвячували одному з них. Велес — бог мистецтва, творчості, багатства, таланту і щастя. Саме він вважався опікуном усього живого та відповідав за розквіт душі людини. Був Велес і покровителем худоби. Вважали, що саме він навчив людей жити в гармонії з природою. Умінням доглядати тварин, доїти молоко, одержувати хутро, сіяти зерно, землю обробляти завдячували наші предки саме Велесу. Тому і ставили його на рівні з Перуном та з великою шаною справляли Велесову ніч.

Велесова ніч — час, коли Білобог передає повноваження Чорнобогу. Тобто, добро та зло зустрічаються. Тільки бог Велес, як один з найстарших богів, був здатен пізнати сили й таємниці цих двох світів.

Велесова ніч

Обряди та традиції на Велесову ніч

Ця ніч була часом для очищення, переосмислення життя, подолання страхів. Вірування пов’язані з зустріччю духів, захистом душі й оселі від нечисті.

Що робили на Велесову ніч:

  • Вірили, що можна загадати бажання, яке обов’язково здійсниться. Його треба записати, покласти під подушку й промовити: “Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес, потрудися, загадане, появися”.
  • У Велесову ніч розпалювали величезну ватру та стрибали через неї, а також ходили по гарячому вугіллі. Це було ритуалом очищення тіла й душі від злих духів.
  • Ішли в лазню, прибирали будинок. Для духів залишали новий віник і відро з водою, щоб їх задобрити.
  • Біля порогу насипали сіль, щоб злі сили в дім не зайшли. Також оселю прикрашали травами, квітами, горобиною, осінніми овочами нового врожаю.
  • Оскільки межа між світами тоншає, духи можуть проникнути до нашого. Люди запалювали каганець, щоб духи могли відшукати дім та благословити свій рід.
  • Поки не стемніло, вся родина сідає до столу. Варто згадати померлих рідних добрим словом та залишити їм частування. Після закінчення вечері примовляли: “Прощайте, Діди, ідіть, з собою (біду, хворобу) заберіть, а нас довго чекайте…”
  • Нужденним роздавали дрібні гроші. Вважали, що все добро обов’язково повернеться.
  • Ворожили. Дівчата кидали у вогнище каштани й спостерігали. Якщо вони вкупі упали — це гарний знак, розкотилися — чекає швидка розлука з коханим.

Прикмети свята:

  • Уві сні побачили померлого родича — гарна прикмета.
  • Вночі незнайомець постукав у двері — поганий знак, означає смерть одного з мешканців дому.
  • Біля дому побачили чорного пса — з’явиться ворог. Білий пес навпаки був гарним знаком.
  • Не можна позичати гроші в переддень свята.

Хелловін чи Велесова ніч — обирати вам. Зайвий раз згадати рідних та предків в колі сім’ї із запаленою свічкою точно не закінчиться чимось поганим. Усе залежить від вашої віри в ті чи інші традиції. А нове свято з вечірками, вирізанням ліхтариків із гарбуза та створенням костюмів, схоже, з нами надовго та набуває популярності в молоді. Хтозна, може, колись і вечорниці та ритуали з вогнищем стануть популярними.

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: